“Puan hesaplamada eski sınavlar bugün için ölçü olamaz”

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi Uzmanları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) değerlendirdi. Lise Koordinatörü Aydın Ataş, “Adaylar, geçmiş yılların ölçütleriyle puan ya da sıralama hesaplamaya kalkmamalı. Eski sınavlar bugün için ölçü olamaz” diye konuştu.

Haberler 30.06.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lise Koordinatörü Aydn Ata YKS 2021 için Örencilerin pandemi koullarnda snava hazrlandklarn pek göz önünde bulundurmadan yaplm bir snav olarak dikkatimizi çekti dedi.

AYT GEçEN YILK SINAVDAN FARKLIYDI

Ata, Gerek Temel Yeterlilik Testinde (TYT) gerek Alan Yeterlilik Testinde (AYT) sorularn uzun metinlerden olumas, özellikle matematik sorularnn zaman alc ve geçmi yllara göre genel zorluk düzeyinin de yüksek olmas, çok sayda adayn snav srasnda duygusal geçiler yaamasna yol açt. Snav, kapsam ve içerik yönünden müfredatla örtüse de özellikle AYT, geçtiimiz ylki snavdan dikkat çekici biçimde farkl oluuyla öne çkt. Genel net ortalamalarnn düebilecei ve örencilerin beklediklerinden önde baar sralamas elde etmesi olas görünüyor açklamasnda bulundu.

BLEN ÖRENC çN ZORLUK SEVYES DÜÜKTÜ

Snavlara Hazrlk Koordinatörü Murat Aslanolu snavla ilgili alan koordinatörlerinden ald geri bildirimlerle unlar söyledi:

TYT Türkçe sorular kavrama ve yorumlama gücünü test etmeye yönelikti. Yeni nesil birkaç soru haricinde örencilerin alk olduu soru tarzlar söz konusuydu. Yl boyu düzenli soru çözümü yapan örenciler için zorluk derecesi yüksek olmayan bir snavd. Dil bilgisi sorular beklendii gibi snrl ve kolayd. Paragraf sorular dikkatli okunduunda çkarlabilecek sorulard. AYT Edebiyat sorular ise beklendii gibi bilgiden çok yorum ve analiz gücünü test etti. Divan edebiyat sorular arlklyd bu sorularda örencilerin bilmedii Arapça-Farsça kelimeler olsa da sorular bu yöne deil, çkarma yönelikti. Cumhuriyet Dönemini kapsayan sorular az ve çözümü kolayd. Genel hatlaryla snav, bilen örenci için zorluk seviyesi düüktü.

TARH GEçM YILLARLA BENZERLK GÖSTERYOR, CORAFYADA SORULAR NET VE ANLAILIR

Tarih sorular geçmi yllardaki sorularla benzer olduunu belirten Aslanolu, Kavramlar bilen yorum gücü yüksek örenciler zorlanmadlar. YKS 2021 corafya sorular beklentileri karlar nitelikteydi. Sorular net ve anlalrd. Her sene olduu gibi Dünya ve Türkiye haritasna yer verilerek örencinin harita tanma yeteneini ölçen sorulara yer verilmiti. Bir dier dikkat isteyen soru ise grafik yorumlama sorusu idi. Uzun süredir sorulmayan Dünyann hareketleri ve sonuçlar (özel tarihler) sorusu ise örencileri artt. Zorluk derecesi orta düzeydi. Snava hazrlk sürecini iyi yöneten tüm örencilerin baarl olaca bir snavd. Din kültürü ve Ahlak Bilgisi sorular geçmi yllarla paralellik gösteriyordu dedi.

AYT FELSEFE SORULARI KAVRAM BLMEYE YÖNELKT

TYT Felsefe sorularnda bilgi ve yorumun birlikte ele alnmasn gerektiren soru çktn ifade eden Murat Aslanolu unlar söyledi:

Sorularda 10. ve 11. snf müfredatna ortak yer verildi. Son yllarn aksine bu sene felsefe sorular net ve anlalrd ancak paragraflarn uzun olmas gelenei bu yl da bozulmad. AYT Felsefe sorularnn TYT felsefeye göre daha zor ve kavram bilmeye yönelik olduu söylenebilir. Mantk sorular önceki yllara göre daha kolayd. Örencilerin en çok zorland sembolik mantktan hiç soru gelmemiti. Sosyoloji sorular her sene olduu gibi hayatn içinden, anlalr örencilerin kolaylkla yapabilecei tarzda sorulardr. Psikoloji sorular ise yine bilgi ve kavram bilmeye yönelik sorulardr diyebiliriz.

MATEMATK SORULARINDA ZAMAN YÖNETM KONUSUNDA ZORLANDILAR

Murat Aslanolu, Son yllarda çkm olan TYT matematik sorularna göre bu yl baz sorular denklem kurarak kolay çözülebilecek ekilde olmasna ramen, özellikle hikyeletirilmi ve paragraf tipindeki uzun sorular örencilerin zaman yönetimi konusunda zorlanmalarna neden oldu. Geometri sorular da yine paragraf tipinde kurgulanm ve analitik düünme becerisini ölçen sorulard. AYT matematik sorular ise genel olarak beklenen seviyede olmasna ramen ilem olarak uratrc ve bazlar birkaç kazanm birden içerir nitelikteydi. Geometri sorularnda ise yine hikyeletirme ön plandayd. Örencilerin alk olduu hazr geometrik ekillerin yerine baz sorular örenciden çizim yapmasn bekliyordu diye konutu.

FZK KONULARI 4 YILA YAYARAK çALIILMALI

Sorularn konular arasnda dengeli daldn ifade eden Aslanolu, Günlük hayatla ilikilendirilen soru says geçtiimiz yllara göre daha fazlayd. Deneysel yorumun soru haline gelmesi örencileri biraz zorlad. YKSnin bütününe baktmzda sorular orta ve üzeri seviyede olup konuya hkim olmayan örencilerin zorlanaca, çalmalarn 4 yla yayarak son seneye brakmamalar gerektiinin sinyalini veren bir snavd dedi.

KMYA SORULARI BLG AIRLIKLIYDI

TYTdeki sorular önceki yllardan farkl olarak daha bilgi arlkl olup sorularn 4 tanesi 9. snf, 3 tanesi 10. snf müfredatndan sorulmu olduunu belirten Aslanolu unlar söyledi:

AYT kimya önceki yllarla benzer konu dalmnda ve zorluk derecesindeydi. TYT Biyoloji müfredata ve kazanmlara uygun hazrlanmt 2021 TYT biyoloji sorular müfredata ve kazanmlara uygun olarak hazrlanmt. Geçmi yllarda olduu gibi 9. ve 10. snf kazanmlarna yönelik sorular sorulmutu. Temel bilgi düzeyine sahip örencilerimizin rahatlkla cevap verebilecei ve zorlanmayaca bir snavd. 2021 AYT biyolojide beklenmedik soru yoktu. Sorular dorudan bilgiyi ölçmeye yönelik hazrlanmt. Fakat geçtiimiz yllardan farkl olarak 11. snf sistemler ünitesinden sadece 4 soru sorulmu arlkl olarak 12. snf kazanmlarna yönelik sorular sorulmutur. Temel kazanmlara hkim olan örencilerimizin zorlanmayacaklar, seçici olmayan bir snavd.

Ana Sayfaya Git