Puana göre tercih yapan kaybediyor!

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber tercih maratonu başlayacak. Tercih konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok noktaya dikkat çeken uzmanların önerilerine kulak verin:

Haberler 13.07.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonuçlar çok iyi okuyun. Ön lisans ve lisansta tercih yaparken puanlar deil baar sralarn dikkate aln. 2017 ÖSYS Klavuzunu mutlaka inceleyin.

Uzm Psk. Dan. Ece Tözeni, LYS sonuçlarnn açklanmasnn ardndan tercihlere dair dikkat edilmesi gereken birçok madde olduuna dikkat çekti.

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, u tavsiyelerde bulundu:

Sonuçlar iyi okuyun!

Öncelikle sonuçlar çok iyi okumak gerekiyor. Adaylar sonuçlar açklandnda YGS ve LYS ham puanlarn, ortaöretim baar puanlarn ve ortaöretim baar puanlarnn eklenmi olduu yerletirme puanlarn ve baar sralarn görebilecekler. Bu yl meslek lisesi örencileri için Snavsz Geçi kaldrldndan dolay meslek lisesi örencileri ilgili YGS puanlarnn ek puanl yerletirme puan ve baar sralarn da sonuç ktlarnda görebilecekler ve ek puanlarna göre tercihlerini oluturacaklar.

Tüm aday örenciler için ilk kural; ön lisans tercihi yapacaklar için YGSde ilgili puan türünde 150 barajn geçmek, yüksekokul lisans tercihi yapacaklar için YGSde ilgili puan türünde 180 barajn geçmek, fakülte lisans tercihi yapacaklar için LYSlerde ilgili puan türünde 180 barajn geçmek gerekir. Ham puan olarak bu kurallar salayan adaylar tercih yapma hakkna sahiptir.

Açk öretim programlarna dikkat

Bu yl yaplan deiiklikle açk öretim programlarnn da puan türleri deitirildiinden ön lisans ve lisans tercihlerinde seçmek istedikleri bölüme göre ilgili puan türünde baraj geçmeleri gerekmektedir.

Puanlar deil, baar srasn dikkate aln

Tercihler, geçen yl o bölüme veya programa en son yerleen örencinin puanna ve baar srasna göre yaplmaktadr. Her yl snava giren örencilerin baar durumlar deiiklik gösterdiinden dolay hem ön lisans hem de lisans tercihlerini yaparken adaylarn puanlarn deil baar sralarn dikkate alarak tercih yapmalar daha salkl olacaktr.

Baar sras barajna dikkat!

Mühendislik bölümlerini düünen adaylarn ilgili puan türünde en düük 240 bininci; Mimarlk düünen adaylarn ilgili puan türünde en düük 200 bininci, Tp Fakültesi düünen adaylarn ilgili puan türünde en düük 40 bininci, Hukuk düünen adaylarn ilgili puan türünde en düük 150 bininci, öretmenlik program (Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk program dahil) düünen adaylarn ilgili puan türünde en düük 240 bininci baar srasnda yer almalar gerekmektedir.

ÖSYS Klavuzunu mutlaka inceleyin

Adaylarn ÖSYM tarafndan yaymlanan 2017 ÖSYS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzunu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Geçen yl kontenjan dolmad için veya bu yl yeni açldndan puanlar belli olmayan bölümleri yazmakta adaylar bir çekince görmemeliler. Puan belli olmayan bölümlerle ilgili tercih yaparken ayn bölümün geçen ylki en son baar srasn dikkate alarak tercih listelerinde isteklerine göre uygun bir sraya yazabilirler.

Tercihlerinizi istek srasnda oluturun!

Tüm bu teknik detaylar göz önüne alarak adaylarn öncelikle bir istek sras yapmalar gerekir. Okumak istemedikleri, mutlu olacaklarn düünmedikleri bölüm ve programlar sadece puanlar yettii için yazmak yerine tercih listelerini mutlu olacaklar bölümleri ve programlar yazarak oluturmalar gerekir.

Ana Sayfaya Git