Rehavete dikkat!

Son günlerde Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) hazırlığı içinde olan öğrencilerin sınava kalan sürenin azalmasıyla birlikte endişe ve kaygı düzeylerinin arttığını söyledi.

Haberler 09.05.2017 - 07:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu dönemde adaylarn ders çalmay brakmak, seneye yeniden snava hazrlanmak gibi düünceleri dile getirmeye baladn söyleyen Acet, bu durumun birçok nedeni olduunu ifade etti ve öyle konutu:

lk aylar hatta yllara yaylan, youn ve yorucu snava hazrlk sürecinde yaanan ypranml dieri belirtilerini yaadmz ancak anlamlandrmakta ve tedbirlerini almakta zorlandmz bahar sendromu ya da rehaveti bu durumun sebepleri arasnda gösterilebilir. Her iki durumun yaratt ortak sonuç; olumsuz davranlardaki art, kendini güvende hissedememe, eforlu iler ve çalmalarda odaklanamama ve sonucunda baar duygusunun zedelenmesi ve özgüvenin kaybedilmesidir. Böylesi bir durum LYSlere yaklak 1 ay kalmken hiç yaamak istemeyeceimiz bir durumdur. çünkü girilen dönem daha fazla sorumluluk almak gereken, hedeflenen sonuçlara ulama yolunda daha heyecanl, istekli ve çalmak gereken bir dönem

YORGUNLUK VE BAHAR REHAVETYLE BAA çIKMANIN YOLLARI

LYSde son dönemece girerken adaylarn hem enerjisinin dütüünü hissettikleri durumlar hem de bahar aylarnn yaatt bedensel ve zihinsel deiimleri doru tespit etmek gerektiini kaydeden Murat Acet, bu durumla baa çkabilmek adna örencilere u tavsiyelerde bulundu:

Snav sürecinin tamam için geçerli olan ancak en çok bu dönemde ihtiyacmz olan temel duygu durumu soukkanl olmaktr. çünkü içinde bulunduumuz zihinsel-fiziksel ve duygusal durumumuzu ancak sakin kalarak anlayabilir ve tespit edebiliriz. Yorgunluunuzun nedenleri, ölçüsü, ne kadar dinlenmeniz gerektii, sizi nelerin rahatlatt gibi bilgilere ve snava yeniden olumlu duygularla hazrlanabileceiniz düüncesine ancak biraz kendinizi dinleyerek ve doru sorular sorarak ulaabilirsiniz. Kariyerinizi planlamak adna hedefler koyduunuz, çok istediiniz ve evkle çalmaya baladnz günleri düünün. Elde edeceiniz sonucun sizi ne kadar mutlu edeceini siz biliyorsunuz. O halde kararllkla çalmaya devam etmek için küçük düzenlemeler yapn. Öretmenleriniz bu konuda en iyi yardmcnz olacaktr. Fiziksel olarak kendinizi iyi hissediyor oluunuz duygu ve düüncelerinize yansyacaktr. Ar yükleme ve yorgunluk yaratacak çalma ve etkinliklerden bir süre uzak durarak aktif dinlenmeye geçin. Bu durumunuzu dengeli beslenme, güne güzel bir kahvalt ile balama ve düzenli uyku gibi davranlar ile desteklerseniz emin olun yaam enerjinizi doru ve hedefe yönelik kullanm olacaksnz. Snava hazrlk sürecinin çeitli bilgileri edinme ve kullanma becerisi kadar psikolojik bir hazrlk olduunu hiç aklnzdan çkarmayn. Yaknmaktan, baaramayacanz düünmekten ve sürekli hatalarnz görmekten vazgeçin. Emek verdiinizden ve elinizden gelenin en iyisini yapacanzdan emin olun. Bu süreçte size olumsuz duygular yaatacak ortamlardan, kiilerden uzak durun. Hepsinden önemlisi kendi düünceleriniz ve kullandnz dil olumlu olsun. Tüm bunlar yaparken yaamnz sadeletirin, ancak rutine dümeyin. Arada kendinize küçük ödüller ve molalar vererek moral depolayn. Bu uzun süredir görmediiniz bir arkada ziyareti, bir konser ya da film, bir müze ziyareti, bir hafta sonu seyahati olabilir.

ALELERE DÜEN KOULSUZ DESTEK

Bu süreçte ailelere de düen sorumluluklar olduunu belirten Acet, Snav sürecinin yorgunluunu ve bahar aylarnn yarataca olumsuz süreçleri ortadan kaldrarak birlikte baarabilmek için ailelere de büyük sorumluluklar düüyor. imdi sras m?, unun urasnda snava ne kadar kald? ile balayan cümleler bu dönemde beklenenin aksi sonuçlar dourabilir. Bu nedenle çocuklara koulsuz destek vermek, baarya giden yolda uygun koullar yaratabilmek ve onlar tevik edici bir rol üstlenmek çok önemli diye konutu.

Ana Sayfaya Git