Rektör Gündoğan: Zeka testi ihraç eden ülke olacağız

ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "2017 yılından itibaren Türkiye'de Anadolu Üniversitesi tarafından üretilen zeka testi ASİS kullanılmaya başlanacak.

Haberler 29.01.2017 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ESKEHR Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoan, 2017 ylndan itibaren Türkiyede Anadolu Üniversitesi tarafndan üretilen zeka testi ASS kullanlmaya balanacak. Bu testi 4 dile çeviriyoruz. nallah 2017 ylnda bunu ihraç edeceiz. Yani zeka testini ithal eden bir ülkeden, zeka testi ihraç eden bir ülke olacaz dedi.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsündeki Personel Lokalinde basn mensuplaryla biraraya gelen Rektör Prof. Dr. Naci Gündoan, 2016 ylnda yaptklar çalmalar ile 2017 ylnda hayata geçirecekleri projeler hakknda bilgi verdi. Gerçekletirdikleri çok önemli projelerden bir tanesinin ASS (Anadolu-Sak Zeka Ölçei) adn verdikleri Türkiyenin ilk yerli zeka testi olduunu anlatan Rektör Gündoan öyle konutu:

Bu proje, Anadolu Üniversitesi öretim elemanlar tarafndan Bilimsel Aratrma Projeleri kapsamnda üretilen bir proje. 20 akademisyenimiz 2 yl süreyle bu proje üzerinde çalt ve Türkiyenin ilk yerli zeka ölçei gerçekletirildi. Bu u anlama geliyor; Biz 100 yldr ngilizceden tercüme, telifini ödediimiz zeka ölçekleriyle çocuklarmzn zeka testlerini yaptryoruz. Türkiyede ylda 4- 12 ya grubu 500 bin çocuumuza zeka testi uyguluyoruz. Bunlar Amerikadan ithal ettiimiz ve Türkçeletirdiimiz zeka testleri. Biz bunun için de telif ödüyoruz. Örenci bana yaptmz her zeka testi için 10 ila 20 dolar arasnda bir ödeme yapyoruz. 10 dolardan 500 bin örenciye zeka testi yapsak 5 milyon dolar. Ben olayn ekonomik ksmndan baladm. Aslnda dier yönü daha önemli. Zeka testleri ayn zamanda kültürel faktörleri de içeren testlerdir. Yani zeka testlerinde sorulan sorular Amerikada bir çocua sorduunuz soru ile Türkiyede çocua sorduunuz soruyu ayn tutamazsnz. çünkü her ülkenin kendine özel kültürel bir yaps var.

GÜVENLRLK DERECES EN YÜKSEK

Rektör Prof. Dr. Naci Gündoan, Türkiyede 26 ilde toplam 6 bin 500 çocua Anadolu Üniversitesinin ASS zeka testini uyguladklarn açklad. Rektör Gündoan unlar kaydetti:

Örnekleme açsndan bu test en çok örnekleme yaplm bir testtir. Yani güvenilirlik derecesi en yüksek zeka testi. Milli Eitim Bakanmz smet Ylmaz ile 8 Aralk tarihinde stanbulda bunun lansmann da gerçekletirdik. 2017 ylndan itibaren artk tüm Türkiyede Anadolu Üniversitesi tarafndan üretilen zeka testi ASS kullanlmaya balanacak. Bu testi 4 dile çeviriyoruz. Almanca, ngilizce, Franszca ve Arapça olacak. nallah 2017 ylnda bunu ihraç edeceiz. Yani zeka testini ithal eden bir ülkeden, zeka testi ihraç eden bir ülke olacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git