Rektörlere akreditasyon sorumluluğu

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’de 29 bin bölüm bulunduğunu ancak bunların yaklaşık 400’ünün akreditasyonunun olduğunu söyledi. Prof. Dr. Elmas, “Görünen o ki tüm programları akredite etmek kolay olmayacak. Bu nedenle üniversiteler, rektörlerin başında bulunduğu kurullar vasıtasıyla kendi programlarını kendileri akredite etsin istiyoruz” dedi.

Haberler 03.04.2019 - 23:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yöke bal olarak 2015te kurulan ve Temmuz 2017de tamamen bamsz hale gelen Yükseköretim Kalite Kurulu (YÖKAK), üniversiteleri gelitirmek için çalmaya devam ediyor. YÖKAK Bakan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kurulun bu yln banda Avrupa Yükseköretimde Kalite Güvencesi Birlii (ENQA) üyeliine kabul edildiini hatrlatarak, Hürriyete u açklamalarda bulundu:

DUYURUSUNU YAPACAIZ

Üniversiteleri bir bütün olarak deerlendiriyoruz. Haziran sonuna kadar mezun veren tüm üniversitelerin akreditasyon süreçlerini tamamlam olacaz. Üniversitelerin programlarnn deerlendirmesini ise kalite ajanslar yapyor. Eskiden Mühendislik Eitim Programlar Deerlendirme ve Akreditasyon Dernei (MÜDEK), Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Corafya Fakülteleri Öretim Programlar Deerlendirme ve Akreditasyon Dernei (FEDEK) ve tp fakültelerini akredite eden ajanslar vard. imdi toplam 12 ajans var. Bunlar, üniversitelerin programlarn deerlendirerek, 2-5 yl süreyle akredite ediyorlar. steyen üniversiteler yurtdndan akreditasyon alabiliyor. Maalesef tespit ettiimiz suistimaller oldu, o nedenle yabanc kurululardan alnan baz akreditasyonlar kabul etmedik.

KRTERLERN NELER OLDUU BELL

Türkiyede önlisans, lisans, yüksek lisansta toplam 29 bin bölüm var. Bunun 9 bine yakn lisans, yani 4 yllk. Bunlardan akredite olan program says 400ler civarnda. Bu da düük bir rakam. Zaten 100ü 2-3 üniversitenin. Ülkemizde akreditasyon mecburi deil, gönüllü. Bu süreci gönüllü kurulularla tamamlamak, tüm bu programlar akredite etmek kolay deil. Üniversitelere bu konuda sorumluluk vereceiz. Buna ilikin duyurumuzu da yaknda yapacaz. Üniversitelerin, programlarnn kalitelerini, tescillerini kendi kurduklar sistemlerle yapmalarn istiyoruz. Ajanslar da baksn. Ama ba edemiyorlar. Bir üniversiteye bakyorsunuz, 140 programdan sadece 5i akredite. 135i ne durumda bilmiyoruz.

KALTE AJANSI GB çALISINLAR

Akreditasyonda örencinin etkinlii, hocalarn uygunluu, fiziki yeterlilikler, mezunlarn istihdam durumu gibi kriterlere baklyor. Üniversiteler de eer özerk kurulularsa kendi akredite süreçlerini izlesinler. Bölümler raporlarn yazp getirsin, kendi hedefleri dorultusunda bunlara baklsn. Dünyadaki eilim bu yönde. Üniversiteler, kalite ajanslar gibi çalsn. Hepsinin çok güzel, dünya çapnda hedefleri var, ama sonuçlara bakan yok. Bu kültür de yok. Bu kültürü oluturmaya çalyoruz.

PROF. DR. MUZAFFER ELMAS: TÜRKYEYE UYGUN MODEL

Türkiyeye uygun bir model oluturuyoruz. Üniversitelerdeki kalite komisyonlar rektörlerin bakanlnda süreçleri organize etsin istiyoruz. Rektörler, nasl üniversitenin her eyiyle ilgileniyorsa, örencilerin nasl mezun olduu, i bulup bulamadyla da ilgilensin. Bölümlerde, sektörlerin ihtiyaçlar dorultusunda dersler veriliyor mu, bu eitimin sonucunda ne oluyor, bunlar takip etsin.Y

Ana Sayfaya Git