Robotik okul!

DİYARBAKIR'da Dicle Üniversitesi Teknokent'te kurulan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk robotik okulunda, 17 Haziran'da eğitime başlanacak.

Haberler 13.05.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesindeki Teknokent bünyesinde KOSGEB desteiyle robotik okul kuruldu. 17 Haziranda eitime balanacak olan okulda hazrlklar tamamland. Eitimlerle örencilerin analiz yapma, algoritmik düünce ve matematiksel zekann gelitirilmesi hedefleniyor.

Dicle Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öretim Görevlisi Dr. Yasin Sönmez, robotik eitimle eitim kalitesini artrmay hedeflediklerini söyledi. Okulda, 6- 16 ya aras örencilere robotik kodlama eitimi verileceini belirten Sönmez, Diyarbakrn teknoloji üssü Teknokentte robotik kodlama snfmzn hazrlklarn yapyoruz. Bu snfmz 21inci yüzyln eitimi olan uygulamal dene-yap atölyelerine örnek oluturabilecek bir snf. Bu snf stanbul, Ankara gibi büyükehirlerden sonra metropol ehrimiz olan Diyarbakrda bir ilk, eitim yapacak bir snf dedi.

Robotik eitimin Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde ileri düzeyde olduunu anlatan Dr. Sönmez, öyle konutu:

Biz de bu eitimi model alp örencilerin kendi yeteneklerini robotlar üzerinde uygulamaya dönütürerek bu eitimleri almalarn salyoruz. Bu eitimimiz ortalama üç ay sürüyor. 150 farkl görev gerçekletirebiliyoruz. Buradaki özel okullarla da ortaklaa yaptmz eitimler var. Bunun yannda sadece ücretle deil, bu eitimi belli okullarmzda özellikle Sur ve Balar ilçelerindeki okullarda ücretsiz olarak sunuyoruz. çünkü biz bu snf tamamen devlet destekli kurduk. KOSGEBden genç giriimcilik destei alarak kurduk. Halkmz da tantm eitimlerine davet ediyoruz. Bizim buradaki robotlarmz özel robotlar, bunlar patentli. Her bir parças patentli robotlar.

çOCUUNU AL, GEL KONSEPTL ETM

Robotik okuldaki örencilerin, ailelerinin desteiyle programlama örenebileceini aktaran Sönmez, çocuunu al, gel konseptiyle velilerin çocuklaryla beraber yaptklar programlama ile geleceklerine ekil verebileceklerini ifade etti. Sönmez, Baba veya anne çocuunu getirecek, burada 2 saat boyunca tüm parçalar sfrdan yapacak. Mesela bir tank yapacak. Paletlerinin parçalarn tek tek elle birletirecek. Burada hem motor becerileri geliiyor, hem analitik zeka düzeylerini gelitirecek eitim. 2 saat boyunca onu oluturduktan sonra içini programlayacak. Mesela belli bir görevi yerine getirecek. Bir mayn tarama yapacak sensörlerle, içini programlayacak. Diyecek ki, u mayn u özelliktedir, bul. Biz bunu çocukluktan itibaren düündüümüzde ileride neye dönüecek. Belki bu çocuk ileride bizim yerli milli tankmz veya yerli milli mayn arama robotumuzu yaparak bir k oluturarak. yi bir mühendis olma yolunda ilerleyecek. Eitimlerimiz 17 Haziran itibariyle balyor diye konutu.

FKR ÖRENCDEN DESTEK KOSGEBDEN

Robotik okulun kurulmas fikrini ortaya atan Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendislii 3üncü snf örencisi Emirhan Sönmez, ise unlar söyledi:

Avrupadaki eitim sistemini aratrdm. Orada çocuun örendii fizik, matematik eitimini biraz daha görselletirerek, somutlatrarak anlatma ön plana çkt için çocuklarda daha kalc bir etki yaratyor. Bunu Türkiyede ve bölgemizde aratrdmz zaman bu anlamda bir eksiklik olduunu hissettim. Bu düünce ile KOSGEBden destek alarak bu robotik snfn kurduk. Ben de eitmenlerden biriyim. KOSGEBin verdii destein direk bize deil de direk bölgemiz halkna verildiini düünüyorum. çünkü bunun büyük bir getirisi olduuna inanyorum.

Ana Sayfaya Git