Sınıfta kalmak geri dönüyor

Mevcut sistemde sınıf geçmek için tüm derslerden 50 ortalamayı tutturmak yeterliyken MEB yeni bir model hazırlıyor. Buna göre öğrencinin her dersten ayrı ayrı ortalama 50 puan alması gerekecek. Bu puanı alamayan ikmale kalacak. İkmalden de geçemeyen sınıf tekrarı yapacak.

Haberler 02.12.2019 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn (MEB) lisede ders geçmeyle ilgili yeni bir çalma yapt örenildi. Buna göre artk dersten geçme zorlaacak, çalmayan örenci snf tekrar yapabilecek. Mevcut sistemde tüm derslerinin ortalamas 50 olan örenci zayf dersleri olsa dahi bir üst snfa geçiyor. 50 ortalamay tutturamayan ise snfta kalyor. Ancak bir örenci için 50 ortalamay tutturmak çok zor deil. u anki sistemde snf tekrarlarnn çounluu devamszlk nedeniyle yaplyor. Edinilen bilgiye göre, yeni sistemde örencinin her dersten ayr ayr 50 puan ortalamasn tutturmas gerekecek. 50 ortalamay alamayan dersten kalacak. Üç zayfla sorumlu olarak bir üst snfa geçebilecek. Ancak o dersleri üst snfta verme zorunluluu olacak. Örenciler geçemedikleri derslerin ortalamasn yükseltmek için yaz aylarnda ikmale kalacak. Yeni sistem 2020-2021 eitim öretim ylndan itibaren geçerli olacak.

ÖRETMENE DEER ARTACAK

Bu deiikliin yaplmasnn nedeni ise öretmen ve ders ayrmn ortadan kaldrmak. çalmann nedeninin öretmenin deerini arttrmak ve eitlii salamak olduunu belirten bir yetkili, unlar söyledi:

Mevcut sistemde 4, 5 zayf olmasna ramen örenci snf geçebiliyor. Ortalamay dier derslerle tutturduu için bu dersleri önemsemiyor. Bu da snfta öretmenini dinlememe, öretmene sayg göstermeme gibi nedenlere yol açabiliyor. Öretmenin etkinliini, saygnln arttrma adna yaplan bir çalma. Bu çalmayla birlikte örenciler dersi geçmek için çalmak zorunda olacak. Dersler arasndaki, öretmenler arasndaki ayrm kalkacak. Öretmenin niteliinin arttrlmas, velinin sayg duymas, öretmenin deerinin toplum nazarnda yükseltilmesi 2023 Eitim Vizyonu hedefleri arasnda.

MEVCUT SSTEM NASIL

MEB Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliine göre, örencinin ders yl sonunda herhangi bir dersten baarl saylabilmesi için, iki dönem puannn aritmetik ortalamasnn en az 50 veya birinci dönem puan ne olursa olsun ikinci dönem puannn en az 70 olmas gerekiyor. Tüm derslerden baarl olan ve baarsz dersleri olanlardan, ylsonu baar puan en az 50 olanlar dorudan snfn geçiyor. Baarsz ders says en fazla üç ders olanlar sorumlu olarak snflarn geçebiliyor. Ancak alt snflar da dhil toplam alt dersten fazla baarsz dersi bulunanlar snf tekrar yapyor. Snf tekrar hazrlk hariç, ortaörenim süresince en fazla bir defa yaplabiliyor. ki kez snf tekrarna kalan örencilerin ders yl sonunda okulla iliii kesilerek Açk Öretim Lisesine veya Mesleki Açk Öretim Lisesine kaytlar yaplyor.

ESK SSTEM HATIRLATTI

YEN çalma tüm derslerden 50 ortalamayla geçme getirilmeden önceki sistemi hatrlatt. Eski sistemde örenci için zorunlu dersler vard. Örnein edebiyat dersi ortalamasnn 45 ve üzeri olmas gerekiyordu. Zorunlu olanlarn dnda üç dersten kaldysa ve tüm derslerin ortalamasn tutturduysa sorumlu olarak bir üst snfa geçebiliyordu. Üçten fazla dersten geçemediyse ikmale kalyor ve Ortalama Yükseltme Snavna giriyordu. Örenci 45 ortalamay tutturursa snfn geçiyor, tutturamazsa snf tekrar yapyordu.

UZMAN GÖRÜÜ: ETMN KALTES YÜKSELR

Prof. Dr. Nuri Doan (Hacettepe Üniversitesi, Ölçme ve Deerlendirme Anabilim Dal): Doru bir uygulama olur. çünkü snf içi deerlendirme minimum yeterlilik gerektirir. Örencileri baz derslerde yeterli olmasalar dahi mezun ediyorlar. Her dersin minimum yeterliliinin salanmas gerekiyor. Yllardr bunu öneriyorduk. Bir ders dier dersin edeeri deil. Her dersin minimum yeterlilii belirlenerek onu salayan birey baarl saylmal. 50 ortalama çok yüksek bir ölçüt deil. Eitimin kalitesini de yükseltir.

Ana Sayfaya Git