Sınavda nefes egzersizi kaygıyı azaltıyor

Uzman Klinik Psikolog Aslı Hilal Çiftçi, “Dikkat artırma teknikleri, nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri gibi sınav esnasında kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanabilir” dedi.

Haberler 18.05.2019 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örenci Seçme ve Yerletirme Merkezi (ÖSYM) tarafndan gerçekletirilecek olan, Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) için süre yaklat. Snav kaygs güden örenci ve veliler için Uzman Klinik Psikolog Asl Hilal çiftçi, bu süreci daha salkl atlatmak ve snav kaygs ile ba etmek için önerilerde bulundu.

SINAV KAYGISI MÜKEMMELLYETç VE REKABETç BREYLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR

Snav kaygs, örenilen bilginin snav srasnda etkili biçimde kullanlmasna engel olan baarnn dümesine neden olan youn kayg durumudur diyen Uzman Klinik Psikolog Asl Hilal çiftçi, Bireyin ve ailelerinin snava yükledii anlamlar, zihinde oluturulan imajlar, snav sonras elde edilecek kazanmlar ve baarya çok önem verilmesi snav kaygsnn balca sebepleridir. Sosyal çevrenin basksn da unutmamak gerekir. Mükemmeliyetçi ve rekabetçi kiilik yaps olanlarda daha sk görülür. Baarda belirgin düü varsa, ders çalmay erteleme, snav hazrl hakknda konumay reddetme, soru sorulmasndan rahatsz olma, dikkat dankl, odaklanmada güçlük, çok çalmaya karn performans düüklüü kaygy gösterir dedi.

Fiziksel yaknmalarda da dikkat çeken bir artn gözlenebildiini ifade eden çiftçi, Karn ars, mide bulants, ba dönmesi, titreme veya terleme, itahszlk veya ar yeme, mutsuz bir ruh hali görülebilir. Kaygnn yönetilememesi, ar yaanmas durumunda bedensel kaslmalar ve youn düünceler sebebi ile uyku problemleriyle de karlalabilir. Birey uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede sorun yaayabilir diye konutu.

Kaygnn duygusal, bedensel, zihinsel etkileri vardr diyen çiftçi, Düünceleri organize etmekte zorluk, konsantrasyon güçlüü, dikkatte azalma, örenileni aktaramama, okuduunu anlamama, anlayamamadan kaynakl üst üste tekrarlama ancak sonuç alamama, kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayflama, enerji azl, fiziksel ikayetler snav kaygsnn balca etkileridir ifadelerini kulland.

MOTVASYONUNUZU ARTIRIN

Örenciler için motivasyon arttrc düünceler hakknda da bilgi veren çiftçi, Baarrsam hayatmn önemli bir dönüm noktasn aacam. Baarsz olmam tembel ve beceriksiz olduum anlamna gelmez. Eksiklerimi tamamlamam anlamna gelir, Zaman kendi yararma kullanmak benim elimde, Yapabildiimin en iyisini yapabilirim ve Bu snavda baarsz olmak dünyann sonu deil, telafisi var gibi alternatif cümleler gelitirmek snav kaygs ile mücadele için çok önemlidir. Böylece motivasyonunuzu da arttrm olursunuz dedi.

YANITLAYABLECE SORULARDAN BALAYIN

Bireyin kontrolün kendisine olduunu unutmamas gerektiini de sözlerine ekleyen çiftçi, Olumsuz düüncelere alternatif açklamalar getirme, zaman iyi kullanma, beslenme ve uykuya dikkat etme, snava yönelik çalmalar son güne brakmamak, yantlayabilecei sorulardan balamak önemlidir. Dikkat artrma teknikleri, nefes egzersizleri ve geveme egzersizleri gibi snav esnasnda kaygy azaltmaya yönelik teknikler kullanabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git