Sıra dışı "kitap kurtları"nın hikayeleri ölümsüzleştirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kitap okumanın yaşı ve mazereti olmadığını, koşulların zorlanabileceğini gözler önüne seren ve bulundukları illerdeki halk kütüphanelerinin müdavimleri olan dört kitap kurdunun hikayesini belgeselleştirdi.

Haberler 27.03.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl, kitap okumann ya ve mazereti olmadn, koullarn zorlanabileceini gözler önüne seren ve bulunduklar illerdeki halk kütüphanelerinin müdavimleri olan dört kitap kurdunun hikayesini belgeselletirdi. Sra D Okurlar 7 belgeseline konu olan dört kitapsever, yarn Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avc ile bir araya gelecek ve ödüllerini alacak.

Kültür ve Turizm Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürlüünce ülke genelindeki kütüphanelerin önerisiyle dört isim Sra D Okur olarak belirlendi. Bu dört kii, ülkedeki okuma alkanlnn yaygnlatrlmas ve kütüphane kullanm konusunda toplumda duyarllk yaratlmas amacyla 2010dan bu yana yürütülen proje kapsamnda hazrlanan Sra D Okurlar belgeselinin yedincisinin de konusunu oluturdu.

Kitapla tanma süreçlerinden, kitabn kendileri için önemine kadar bir çok detay içeren belgeselde dört kitap kurdu, kitap okumann ya ve mazereti olmadn, koullarn zorlanabileceini gözler önüne seriyor.

- Kzyla snava girdi

Kitapseverlerden biri Safranboluda yaayan 53 yandaki Handan çetir. Bulunduu yerde lise olmad için eitim hayatna devam edemeyen ve ailesi tarafndan 17 yanda evlendirilen Handan çetir, evlendikten 7 yl sonra eini kaybetmesinin ardndan üç çocuuna hem annelik hem babalk yapt. Zorluklara ramen ylmayan çetir, liseyi dardan bitirdi. Kurslara gidip ebru ve hat örenen Handan çetir, kzyla birlikte üniversite snavna girdi. Tek tercihi olan Safranbolu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatlar Bölümünde kzyla eitim almaya balayan çetir, Safranbolu lçe Halk Kütüphanesinin müdavimleri arasnda bulunuyor.

- Serebral Palsi hastas kitapsever

Krkkaleden Emirhan Tolubilek de henüz 12 yanda bir ortaokul örencisi. Serebral Palsi (SP) hastas olan Emirhan evde özel eitim görüyor. Hiçbir eyin kitap okumaya engel olmadn herkese gösteren minik Emirhan, kimi zaman kapan saatine kadar kütüphanede kalyor. En büyük hayali Kütüphane Haftasnda ödül almak olan Emirhan, 2015te de En çok Kitap Okuyan Okur ödülünün sahibi olmutu.

- Kitap tutkunu balkç

Kitap okumay hayatnn tutkusu haline getirenlerden biri de balkçlkla geçimini salayan Zonguldakl Kadriye Bilgili. 33 yandaki Bilgili, sabahn erken saatlerinde kaykla denize açlp tuttuklar balklar, geç saatlere kadar kaynpederine ait balkç dükkannda satarak aile bütçesine katk salayor. Kadriye Bilgili, youn çalma temposuna ramen bulduu her frsatta oluyla kütüphaneye giderek, ödünç kitap alyor ve kitap okumay hayatnn vazgeçilmezi olarak görüyor.

- 72 yandaki kitap kurdu

Bir dier kitap kurdu ise Krehirden 72 yandaki Gülpee Ata. lkokul mezunu olan ve Krehir bal bir köyde yaayan Gülpee Ata, her hafta köy dolmuuyla kütüphaneye gidiyor. Köy hayatnn gerei tüm ileri yapan ancak okumay da ihmal etmeyen Ata, günde en az 3-4 saatini okumaya ayryor.

Belgeselde, kendi kendine okuma alkanl kazanm ve bunu yaamnn en önemli parças haline getirmi, okuduklaryla hayatna yön vermi kiilerin hikayelerine ve halkn kütüphaneler hakknda düüncelerini anlatan sokak röportajlarna da yer veriliyor.

Ana Sayfaya Git