Sağlık okuryazarlığı için düğmeye basıldı

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünce, sağlık hizmetinde birincil başvuru noktası olan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik "Sağlık Okuryazarlığı Eğitici Eğitimi Programı" başlatıldı.

Haberler 03.11.2016 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca, aile hekimleri ve aile sal çalanlarna yönelik Salk Okuryazarl Eitici Eitimi Program balatld.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, salk okuryazarlnn çok önemli olduu ve salk hizmetlerinde birinci bavurularn aile hekimliine yapld belirtildi.

Saln Gelitirilmesi Genel Müdürlüünce, salk hizmetinde birincil bavuru noktas olan aile hekimleri ve aile sal çalanlarna yönelik Salk Okuryazarl Eitici Eitimi Program balatld ifade edilen açklamada, programla aile sal merkezi çalanlarnda farkndalk oluturulmas, salk okuryazarlk düzeyi düük olan hasta ve yaknlaryla iletiimin güçlendirilmesi ve memnuniyetin artrlmasnn hedeflendii bildirildi.

Program kapsamnda, 81 ilin halk sal müdürlüklerinde ve toplum sal merkezlerinde görev yapan 400 hekimin eitimlerinin Ankarada baladna iaret edildi. 2 ay sürecek eitimi tamamlayan hekimlerin, görev yaptklar ildeki dier hekimleri eitecei aktarld. Böylece yaklak 45 bin aile sal merkezi çalannn eitim düzeyi, ya, engellilik gibi parametrelerde dezavantajl hasta gruplarna yaklam konusunda eitilecei kaydedildi.

- Yal, engelli ve göçmenlerin salkl bilgiye eriimi kolaylaacak

llerde halk sal müdürlüklerinin koordinasyonu ile yürütülecek eitimler tamamlandnda 45 bin aile sal merkezi çalannn, salk okuryazarl konusunda daha bilgili ve donanml hale gelecei vurgulanarak, eitim programyla salk çalanlarnn, salk konusunda doru bilgiye ulama, bilgiyi anlama ve kullanma konusunda sorunlar yaayan hasta gruplarna kar empati gelitirmesinin salanaca bildirildi.

Eitim düzeyi, ya, engellilik, sosyoekonomik düzey gibi parametrelerde dezavantajl hasta gruplar ve anadili Türkçeden farkl olan göçmenlerle daha salkl iletiim kurulacana ve bu gruplarn salkl bilgiye eriimdeki engellerin azalacana iaret edildi.

- Eitim düzeyi düük hastalar için özel yöntemler kullanlacak

Proje kapsamnda kronik hastal olan, düzenli ilaç kullanmas gereken, eitim düzeyi düük hastalar için özel yöntemler kullanlaca ifade edildi.

Hastalarn salk okuryazarlk düzeylerine uygun broür ve basit görsel materyal gelitirilerek, aklc ilaç kullanm, bebeklik dönemi alar, fiziksel aktivite, salkl beslenme konularnda farkndalk yaratlaca kaydedildi.

Ana Sayfaya Git