Sağlık ve hukuk gözde alanlar!

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 28 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklanmadan önce üniversite adaylarının meslek eğilimleri belirlendi.

Haberler 27.03.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖKün geçen yl hizmete sunduu ve 2,5 milyonun üzerinde adayn ziyaret ettii üniversite tercih rehberi Yükseköretim Program Atlas (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite program arasnda en çok hukuk, tp ve di hekimlii programlarn inceledi.

YGS ve LYSye hazrlk aamasndan balayarak, adaylarn üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacyla gelitirilen YÖK Atlas Sisteminde yurt içi ve dndaki bin 578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans program incelenebiliyor.

Geçen ylki Ölçme Seçme ve Yerletirme Snav sürecinde 2 milyon 575 bin kii tarafndan kullanlan YÖK Atlas Sistemine ilikin veri analizlerine göre, lisans programlarn tercih edecek adaylar, meslek yüksekokul ön lisans programlarn tercih etmesi beklenen adaylardan (meslek lisesi örenci/mezunlarndan) çok daha yüksek oranda YÖK Atlas kulland. Bu durum, meslek yüksekokulu tercihinde bulunacaklarn kariyerleri ile ilgili YÖK Atlastan fazla yararlanmadklar eklinde yorumland.

YÖK Atlas verileri, lisans ve ön lisans programn tercih edecek üniversite adaylarnn meslek eilimlerinin benzer olduunu ortaya çkard.

- Gözde alan salk

Verilere göre, gerek lisans gerekse ön lisans seviyesinde, salk alanndaki mesleklere büyük bir ilgi olduu anlald. Geçen yl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar binlerce üniversite program arasnda srasyla en çok hukuk, tp ve di hekimlii alanlarn inceledi. Hukuk 164 bin, tp 139 bin ve di hekimlii 79 bin kez adaylar tarafndan incelenen ilk üç alan oldu.

Bu programlar, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danmanlk, mimarlk, bilgisayar mühendislii, inaat mühendislii, elektrik-elektronik mühendislii ve ilahiyat bölümleri izledi.

Mühendislik bölümleri içinde en çok ilgi çeken lisans program bilgisayar mühendislii oldu.

Salkla ilgili meslekler dnda hukuk, lisans dalnda adaylarn en çok ilgilendii alanlar arasnda ilk srada yer ald.

- Ön lisans verileri

Ön lisansta da lisans programlarnda olduu gibi salk en çok ilgi çeken alan oldu. Buna göre, ön lisans düzeyinde en çok ilgi çeken programlar srasyla 49 bin kez incelenen ilk ve acil yardm, 34 bin kez incelenen anestezi, 17 bin 583 kez incelenen çocuk geliimi oldu.

Bu bölümleri srasyla, fizyoterapi, adalet, az ve di sal, ameliyathane hizmetleri, bilgisayar programcl, odyometri ve diyaliz bölümleri izledi.

Bu kapsamda, ön lisans programlar arasnda, salk dnda bilgisayar programcl, en gözde teknik alan olarak göze çarpt.

- Gözde üniversiteler de belli oldu

YÖK Atlas verileri, hangi devlet üniversitelerinin adaylar tarafndan daha çok incelendiini de ortaya koydu. Buna göre, lisans düzeyinde stanbul Üniversitesi 104 bin, Boaziçi Üniversitesi 87 bin, Dokuz Eylül Üniversitesi 84 bin kez incelendi. Bunlar srasyla stanbul Teknik, Marmara, Ankara, Ege, ODTÜ, Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri izledi.

Devlet üniversitelerinin ön lisans programlar arasnda ise ilk sray yine stanbul Üniversitesi ald. Akdeniz, Ege, Anadolu, Dokuz Eylül, Marmara, Abant zzet Baysal, Ankara, Adnan Menderes ve Uluda Üniversitesi ilk 10 üniversite arasnda yer ald.

- Vakf üniversiteleri

Vakf üniversitelerinde ise lisans düzeyinde en çok ilgiyi; 36 bin kez incelenen Koç, 32 bin kez incelenen Bilkent ve 26 bin kez incelenen Bahçeehir Üniversiteleri çekti. Bu üniversiteleri srasyla Yeditepe, stanbul Bilgi, stanbul Medipol, Sabanc, Bakent ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi izledi.

stanbul Medipol, stanbul Aydn, stanbul Bilgi, Nianta, stanbul Geliim, Beykent, Bakent, Okan, stanbul Arel ve Üsküdar Üniversitesi, adaylarn vakf üniversiteleri arasnda en çok ilgilendii ön lisans programlar oldu.

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç tarafndan geçen yl tantlan YÖK Atlas Sistemine, https://yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git