Sayılar arasında boşluk var iddiası

Diyarbakırlı matematik öğretmeni, sayı doğrusundaki sayılar arasında boşluklar olduğunu iddia etti

Haberler 31.12.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl matematik öretmeni Nazm Yoku, say dorusundaki saylar arasnda boluklar olduunu iddia etti. çalmasna Ne Teoremi ismini veren Yoku, matematik biliminin tekrar ele alnmas gerektiini ileri sürdü.

Diyarbakrda matematik öretmeni olarak 22 yldr eitim veren Nazm Yoku, yapt çalmalarn ardndan önemli bir iddia ortaya att. Ne Teoremi olarak adlandrd çalmasnda say dorusundaki saylar aras boluklar olduunu öne süren Yoku, matematik bilimine dair çalmalarn yeniden ele alnmas gerektiini savundu.

FARKLI BR SONUç çIKABLR

Matematiin içerisinde incelik var mdr, matematie bir ey katlabilir mi diyerek çalmalar yapan öretmen Nazm Yoku, bu konular üzerine kaleme ald yazlarnn da olduunu söyledi. lk önce bir soru kefettiini belirten öretmen Yoku, 1 saysndan küçük en büyük reel say kaçtr diye onun kefini yaptm zaman inanlmaz bir mutluluk yaadm. Hatta onunla ilgili ödüllü soru sorduk. Devam eden, son 2-3 yldr da ilginç bir ekilde matematikteki baz saylarn yok olduunu gördük. Bunu soru ilerken çok umursamyorduk aslnda. çok önem arz etmiyordu benim için. çünkü karmza çkyordu. Ortaokulda, ilkokuldan ziyade ortaokul ksm ve lise de konu anlatlyor örencilere. Detayl bir ekilde anlatlyor. Ama sonra böyle baktm Allah Allah, saylar incelerken, matematii, geometriyi incelerken dikkatimi çeken bir husus oldu. Matematikteki baz saylarn yok olduunu gördüm. Bir dönüüm gerçekletiini. Bununda daha önce kefedilen bir kural olduunu gördük. Bunu paylamak istedim. Matematik zannedildii kadar içinde her eyi barndran bir durum olmadn, belki tekrardan incelenmesi gereken bir bilim dal olduunu, açkças ben böyle iddia ediyorum. Matematik tekrar batan ele alnrsa farkl bir sonuç çkabilir. çünkü bugüne kadar matematik kurallaryla anlatlan bir saynn, bir tane say deil, ona benzeyen bir sürü saynn olduunu, bunlar say dorusunda yok oluyor. Yok olunca peki bunlara ne oluyor, yerine ne geliyor? Bu neye benziyor, öyle talar düünün, yan yana konulmu saylar düünün. Bu saylardan bir tanesi kayboluyor. Ne oluyor, orada bir boncuk veya ta yok oluyor. Baka bir tanesi de yok oluyor. Dieri de yok oluyor. Dolaysyla boncuk eklinde dizilmi olan bir ip içinde boluklarn olduu bir saylar kümesi oluyor. Bu benim çok dikkatimi çekti.

YOKUUN VERD ÖRNEKLER

Örnein 2,999 saysn ele alalm. Bu saymz 2,999 = a olsun Yine her taraf 10 ile çarpalm 10.(2,999)= 10.a olur, virgüllü saylar 10 ile çarpld için virgül says 1 tane saa kayacaktr. Dolaysyla 29,999 = 10.a olacaktr. Bu saydan ilk olan sayy 2,999 = a saysn çkaralm. 29,999 = 10.a -2,999 = a 27,000.. = 9.a olur, yani 27 = 9.a olur, ay yalnz brakalm a = 27/9 dan a = 3 olur. imdi baa dönelim a balangçta 2,999 idi son ilemden sonra a = 3 oldu. Bu örnei sonu 9 devreden her say için yapabiliriz, 9 devreden komu sayy 1 artryor kural ortaya çkyor. Örnek: 13,999 = 14 23,999 = 24 123,3999 = 123,4 Oluyor. Buradan çkana göre sonu 9 devirli olan saylar yok oluyor. Yani kainatta sonu 9 ile biten devirli saylar aslnda mantmzda var gibi gözükse de bu saylar varl ispatlanamyor dedi.

Ana Sayfaya Git