Sayısal alanda büyük düşüş!

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan analizde, 2021 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının geçmiş yıllarla büyük oranda benzerlik gösterdiği belirtilerek, "Sonuçlar öğrencilerin sekiz yıllık eğitim sonucunda temel okuma ve sayısal alanlarda düşük bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır." ifadesine yer verildi.

Haberler 05.07.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SETA Eitim ve Sosyal Politikalar Aratrmacs Müberra Nur Emin tarafndan hazrlanan analizde, LGS kapsamndaki merkezi snava giren örencilerin performans ve snav sonuçlarnn, eitim sistemindeki yansmalar ele alnd.

LGS kapsamndaki merkezi snavn 6 Haziran 2021de, tüm dünyay kuatan ve halen devam eden Kovid-19 salgn sürecinde gerçekletii, Milli Eitim Bakanlnca (MEB) 2020 LGSde olduu gibi 2021 LGSde de salgna yönelik bir dizi tedbir uyguland aktarlan analizde, ortaöretim kurumlarna ilikin merkezi snavlara ilikin raporlarndan sonuncusunun da snav sonuçlaryla birlikte yaymland anlatld.

Bu bilgilerin düzenli olarak kamuoyuyla paylalmasnn, eitimde mevcut durum analizinin yaplmas ve temel sorun alanlarna ilikin önerilerin gelitirilmesine katk sunmas bakmndan önemine iaret edilen analizde, 8. snf örencilerinin yaklak yüzde 84ünün snava girdii hatrlatlarak, Dolaysyla geçmi yllarda olduu gibi istee bal olmas ve salgn koullarna ramen bu yl da snava rabetin yüksek olduu görülmütür. Bu durum örenci ve velilerin adreslerine yakn liseleri henüz birincil tercih olarak görmediklerini ortaya koymaktadr. Dolaysyla snava rabetin azalabilmesi için gerekli tedbirlerin alnmasna olan ihtiyaç devam etmektedir. deerlendirmesi yapld.

Son üç yln ortalama doru cevap saylar mukayese edildiinde örencilerin ortalama doru cevap saylarndaki düü eiliminin dikkati çektii vurgulanan analizde, u deerlendirmelere yer verildi:

2019 LGSde Türkçe ortalamalar 11,75 iken bu say 2021de 9,41e gerilemitir. Matematikte ortalama doru cevap says 2019da 5,09 iken 2021de 4,20ye dümütür. Fen bilimlerinde ise 2019da 9,97 olan ortalama doru cevap says 2021de 8,04e gerilemitir. Dolaysyla bilhassa Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerindeki bu düüün gerekçelerinin detaylandrlmasna ve buna yönelik politika uygulamalarnn gelitirilmesine ihtiyaç söz konusudur. Bu kapsamda, söz konusu düülerin sorulan sorularn ortalama zorluklarnn deimesinden mi kaynakland yoksa eitim sürecindeki baka faktörlerle mi ilikili olduu incelenmelidir.

ÖRENCLERN CNSYETLERNE GÖRE BAARI DURUMLARI

SETA analizinde, 2019 ve 2020 LGS sonuçlarnda olduu gibi 2021 LGSde de kz örencilerin matematik dersi hariç dier derslerde erkek örencilerden daha baarl performans sergilemeye devam ettii anlatld.

Genel ortalama düük olmasna ramen kz örencilerin erkek örencilere kyasla genel olarak baarl olduklar aktarlan analizde, kz örencilerin baarlarnda yllar içerisindeki süreklilik ve istikrarn ayrca dikkati çektii vurguland.

ANNE-BABA DÜZEY LE ÖRENC BAARISI ARASINDAK LK

Analizde, eitim sisteminin yapsal sorunlarndan birinin de örencilerin akademik performanslar üzerinde ebeveynlerinin sosyokültürel ve ekonomik durumlarnn belirleyici etkisine iaret edildi.

2021 LGS raporunda yer alan anne-baba eitim düzeyi ile örenci performans arasndaki ilikiye dair verilere bakldnda bu yapsal sorunun devam ettiine vurgu yaplan analizde, u ifadeler yer ald:

lkokul mezunu anne ve babann çocuklar ile lisansüstü mezunu anne ve babann çocuklarnn performanslar arasnda 120 puanlk bir fark bulunmaktadr. Nitekim örencilerin akademik performanslar ile ailesinin sosyoekonomik statüleri arasndaki dorusal iliki ulusal ve uluslararas pek çok çalma tarafndan da ortaya konulmaktadr. Ayrca koronavirüs sürecinde örencilerin eitimlerine devam edebilmelerinde ebeveynlerin sosyal, kültürel ve ekonomik düzeylerinin çok daha belirleyici olduu görülmütür. Dolaysyla gerekli tedbirler alnmad takdirde önümüzdeki yllarda bu sorunun derinleme riski yüksektir. Bu nedenle eitimde frsat eitliinin salanmas adna dezavantajl örencilere yönelik daha somut ve güçlü politikalara ihtiyaç söz konusudur.

TEMEL ETM GÜçLENDRLMEL

Analizin sonuç bölümünde ise 2020 ve 2021 LGS kapsamndaki merkezi snavlarn, dünyay etkisi altna alan ve ülkeleri sosyal ve ekonomik anlamda derinden sarsan koronavirüs salgn koullarnda gerçekletiine iaret edilerek, 1 milyondan fazla örencinin katld merkezi snav salgna yönelik tedbirler nda sorunsuz tamamland ifade edildi.

Analizde, unlar kaydedildi:

2021 LGS sonuçlar geçmi yllarla büyük oranda benzerlik göstermektedir. Sonuçlar, örencilerin sekiz yllk eitim sonucunda temel okuma ve saysal alanlarda düük bir performans sergilediini ortaya koymaktadr. Ebeveynlerin sosyoekonomik durumlarnn örenci performanslar üzerindeki belirleyicilii ise halen güçlü bir ekilde karmza çkmaktadr. Dolaysyla eitimdeki yapsal sorunlarn devam ettii görülmektedir. Dahas pandeminin eitim üzerindeki etkileri göz önüne alndnda bu sorunlarn daha da derinleme riski söz konusudur.

Bu nedenle ivedilikle örencilerin temel eksikliklerine yönelik telafi mekanizmalar oluturulmaldr. Sosyoekonomik bakmdan dezavantajl aileler ve örenciler desteklenmelidir. Merkezi snavlarn eitim sistemi üzerindeki basksn azaltmak için liseler arasndaki farklarn kapatlmasna yönelik çalmalar yaplmaldr. Pandeminin örenciler üzerindeki etkisine dair kapsaml etki analizleri yaplmal, çocuklarn örenme sürecindeki kayplar tespit edilmeli ve giderilmeye çallmaldr. Temel eitim güçlendirilmeli ve erken müdahale için daha sk izleme ve deerlendirme çalmalar yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git