Seçmeli dersler asli ders olarak verilmelidir

Seçmeli derslerin tamamının bir Müslüman ülkesinde asli ders olarak verilmesi gerektiğini belirten eğitimciler, çocukların ahlaki yapılarına, aile yapılarına uygun bir eğitim sürecinin devreye konulması gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 13.09.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Eitimciler Cemiyeti Bakan Kenan çaplk, Türkiyedeki eitim sistemi sorunu, karma eitim, yurt ve barnma sorunu, ehir içi örenci servisleri, öretmen ve derslik sorunu, klk kyafet sorunu, seçmeli dersler hakknda önemli açklamalarda bulundu.

Türkiyede bugüne kadar ideolojik eitimden kurtulma becerisi gösterilemediini söyleyen çaplk, Bu sistematik olarak devam ediyor. Bu ideolojik eitiminde öretmen ve örenci üzerinde olumsuz etkilerini maalesef bugüne kadar gördük, görmeye de devam ediyoruz. Dindar nesil özlemi olmakla beraber bunun yeterince altnn doldurulmadn görüyoruz. Bu da sistematik olarak eitim sorununun gerçekten ideolojik eitime dayandrlmasndan kaynaklandn söyleyebiliriz. dedi.

Yeni müfredatla birlikte baz güzel kazanmlarn olduunu, fakat eitimin yapsal sorunlarnn hlen devam ettiini belirten çaplk, Tabi ilk, ortaokuldan, liseye ve ta üniversiteye geçinceye kadar bu süreç içerisinde eitimin bütün olarak ele alndnda biz görüyoruz ki, deer yarglarmza uygun bir anlayn ina edilmekle beraber yetersiz kaldn görüyoruz. Bunun da eitim süreci içerisinde örencilerimizin üzerinde beklenen olumlu etkinin olumadn, hakeza öretmenlerin de bu noktadaki bak açlar deer yarglarmzn dorultusunda olumlu bir etkiye yeterince sahip olmadn görmekteyiz. Bütün bunlarn önüne geçmek için deerler eitiminin ciddi anlamda altnn doldurulmas ve çocuklarn ahlaki yaplarna, aile yaplarna uygun bir eitim sürecinin devreye konulmas gerekir. diye konutu.

Karma eitim; örfümüze, adetimize, eitim sistemimize uygun deildir

deolojik eitimin en önemli ayaklarndan bir tanesinin de karma eitim olduuna dikkati çeken çaplk, konumasna öyle devam etti: Maalesef günümüzde hl karma eitim dayatlmaya devam ediliyor. Nispeten özellikle imam hatip lisesi, ortaokullarnda baz iyiletirmeler olmakla beraber hl imam hatip ortaokullarnda karma eitimin dayatldn üzülerek görmekteyiz. Dier bütün eitim süreçlerinde ilkokul, ortaokul, liselerde yine karma eitimin esas olduunu görüyoruz ve bunun eitim sürecinde ideolojik bir eitimin parças olarak dayatldn görüyoruz. Bunun bize, toplumumuza, gençliimize, maneviyatmza bir katksnn olmadn biliyoruz. Bu hususta yetkililere unu duyurmak istiyoruz; karma eitim örfümüze, adetimize, eitim sistemimize uygun bir dayatma deildir, bundan vazgeçilmesinin eitimimiz, geleceimiz, çocuklarmz için ve manevi deerler açsndan çok daha uygun olaca kanaatindeyiz.

Hl ciddi anlamda barnma ihtiyac var

Yurt ve barnma sorununa da deinen çaplk, Birçok yerde yurtlar ina edilmekle beraber hl ciddi anlamda bir barnma ihtiyacnn olduunu maalesef söylemek durumundayz. çünkü çok dinamik bir nüfusumuz var, bu dinamik nüfusun içerisinde okuyan büyük bir kitle var ve bu kitlenin elbette barndrlmas beraberinde birçok sorunu getiriyor. Atlan olumlu admlarn daha da sklatrlmas, daha acil ve pratik çözümlerin gelitirilmesini temenni ediyoruz. ifadelerini kulland.

Okul servisleri denetime tabi tutulmaldr

Okul servislerin ciddi bir denetime tabi tutulmas gerektiine vurgu yapan çaplk, Eitim sürecinin bir parças olan tamal eitim ve örencilerin servislerle gidip gelmesinin ciddi bir denetime tabi tutulmas kanaatindeyiz. Bu denetimlerin rutin hale getirilmesi gerekir. Milli eitimin bu ie ciddi olarak eilmesi ve bunu sistematik olarak bir denetime tabi tutmas gerekir. Bu çocuklarmzn sabahleyin evden çkarken okula ulancaya kadarki süreç içerisinde herhangi bir problemle karlamadan araçta dinledii arklara kadar bütün bunlarn gözden geçirilmesinin gerektiini düünüyoruz. açklamasnda bulundu.

Öretmen almna gidilip, derslik sorununa çözüm getirilmelidir

Öretmen ve derslik sorununa da deinen çaplk, unlar söyledi: Maalesef yeterli öretmenimiz, dersliklerimiz yoktur. Birçok idealler var, bu ideallerin gerçeklemesi ancak fiziki zeminin oluturulmasyla mümkündür. 2019 ylnda normal öretime geçilecei noktasnda milli eitimin bu hususta beyanatlar var, bu bizi sevindiriyor. Ancak 40-45 kiilik snflarn mevcudu söz konusu olduu bir zeminde elbette normal öretime geçmenin de ksa vadede mümkün olmadn görüyoruz. Dolaysyla ciddi anlamda okul, derslik yapmna arlk verilmesi ve çözümler gelitirilmesi gerekiyor. Hakeza yeteri kadar öretmenin olmamas birçok okulumuzda ek ders karl görevlendirmeler yaplmaktadr. Bu görevlendirmelerin eitimi ciddi anlamda zedelediini, çocuklar üzerinde olumsuz etki braktn düünmekteyiz. Bunun önüne geçilmesi için yeteri kadar öretmen almna gidilmesi gerekiyor. Derslik sorununun da çözülmesi gerekiyor.

Tek tip kyafet dayatmas bir anlam ifade etmiyor

Baz yerlerde tek tip kyafet sorunun halledildiini, baz yerlerde de sorunun halen devam ettiini kaydeden çaplk, Birçok yerde halledilmekle beraber zaman zaman karlayoruz. Özellikle örencilere tek tip kyafet noktasnda baz dayatmalarn da ortaya çktn görüyoruz. Bu yerine göre belki kabullenebilirdir, fakat bu hususta kyafet serbestisinin günümüzde gerek öretmenlere yönelik gerekse örencilere yönelik bir anlam ifade etmedii kanaatindeyiz. Bu hususun önüne geçilmesi gerektiini düünüyoruz. eklinde konutu.

Seçmeli dersler müfredata esas ders olarak konulmaldr

Konumasnda seçmeleri derslerin önemine dikkat çekerek, Seçmeli olarak ortaokul ve liselerde önerilen derslerin tamamnn bir Müslüman ülkesinde asli ders olarak olmas gerekir diyen çaplk, Peygamber efendimizin hayat, Kuran- Kerim ve temel dini bilgilerin her bir Mümin için olmazsa olmazdr. Bunun da okullarda seçmeli ders olarak deil, esas ders olarak konulmasnn taraftaryz. Seçmeli derslerinde ite yerine göre öretmen olmad için siyer dersini veremiyoruz. Yeteri kadar öretmen bulamadmz için Kuran- Kerim dersi veremiyoruz gibi skntlar da maalesef duyuyoruz. Bunun önüne geçilmesi gerektii kanaatindeyiz. Milli eitimin bu hususta çok daha hzl hareket ederek, çok daha acil çözümler gelitirerek seçmeli ders noktasnda örencilerimizin seçtikleri Kuran- Kerim, siyer ve temel bilgiler derslerine çözüm getirmesi taraftaryz. dedi.

lk günden karnelerin verilecei son güne kadar eitim kesintisiz devam etmelidir

Eitim-öretimin kesintisiz devam etmesi gerektiinin altn çizen çaplk, son olarak unlar kaydetti: Dönem balarnda ve sene sonlarnda neredeyse bir, iki haftaya varan ders aksaklklarn olduunu maalesef duyuyoruz. Özellikle milli eitim yetkililerinden unu talep ediyoruz; okullarn balad ilk günden itibaren ders balar ve kesinlikle ite ilk hafta yeteri kadar örenci gelmiyor. Bu sebeple biz örencilerimizi bulamadmz için ders ileyemiyoruz gibi bir takm durumlar kabul etmiyoruz. Bu eitim camiamza yakmayan bir durumdur. Birinci dönem ilk günden karnelerin verilecei son güne kadar kesintisiz bir ekilde derslerin devam etmesi taraftaryz. Bu hususta gerekli tedbirlerin alnmas, gerekirse müeyyide uygulanmas gerekiyorsa milli eitim yetkilileri tarafndan bu müeyyidenin uygulanmas taraftaryz. Hakeza ikinci dönem ba ve ikinci dönem sonuna doru bile son güne kadar derslerin bo geçmemesi gerektiini ifade etmek istiyorum. (LKHA)

Ana Sayfaya Git