Seçtirilmeyen seçmeli ders: Kürtçe

MEB müfredatında olan seçmeli Kürtçe dersi, hem öğretmen atanmayarak, hem de idarecilerin engellemesi nedeniyle fiilen kalkmış durumda bulunuyor.

Haberler 10.09.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürtçe seçmeli ders olarak, Eylül 2012de yaymlanan yönetmelikle, yabanc dil kontenjannda Türkiyede yaayan dil ve lehçe adyla Milli Eitim Bakanlnn (MEB) müfredatna girdi. Müfredat, 12 yllk mecburi Türkçe eitiminin 5, 6, 7 ve 8inci snflarnda, örencilerin bir snf ya da yeterli grup oluturacak sayya ulamas halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmanc, Kirmançk) ders alabilecei yönündeydi. Seçmeli Kürtçe dersi MEBin müfredatnda olmasna ramen okullarda pek yok.

KÜRTçE ÖRETMEN ALIMI YAPILMADI

Seçmeli Kürtçe dersini talep eden örencilerin aileleri, kimi okul müdürlerinin yeterli derslik olmad için örencilere Kürtçeyi seçtirmediini, kimilerinin de Kürtçe öretmeni olmad için Kürtçeyi seçenleri baka derslere kaydrdn söylüyor. MEB, 2012 ylndan bu yana müfredatta olan seçmeli Kürtçe dersine yaplan talebin sadece 2015 - 2016 rakamlarn paylat.

MEB rakamlarna göre; 2015-2016 eitim ve öretim döneminde seçmeli Kurmanc 71 bin 616, Kirmançk 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 örenci bu dersi seçti. Buna ramen MEB bugüne kadar Kürtçe seçmeli dersi için sadece 59 kiiye (Kurmanc 48, Kirmançk 11) kadro tahsis etti. Atanan bu öretmenlerin çounluu ise yeterli talep olmad gerekçesiyle Kürtçe dersini veremiyor. MEBin bu seneki öretmen atamalar kontenjanlarnda Kürtçe öretmen alm ise yaplmad.

ATAMA YAPILMADI

Eitim Sen Diyarbakr 2 Nolu ube Ebakan Recep imek, ortaokullarn 5, 6, 7 ve 8inci snflarnda seçmeli Kürtçe dersi, 2012 Eylülünden beri var olmasna ramen bu dersin öretmen-materyal tedariki yaplmamas ve okul idarecilerin engellemeleri nedeniyle fiilen kaldrldn belirtti. imek, 2015-2016, 2017-2018 eitim-öretim yllarnda bu durumun daha da kötü bir hal almaya baladn, 2019 ylnda ise Kürtçe öretmen atamasnn yaplmadn kaydetti.

ÖRENC DLED DERS SEçEMYOR

Gelinen süreçte hiçbir altyap çalmas yaplmadan seçmeli derslerin talep karlnda açlmas gerektiini ifade eden imek, okul yönetimlerinin ise yasal bir hak olmasna ramen Kürtçe seçmeli dersi yadrgayarak örencilerin özgürce diledii dersleri seçmesine zorluk çkardna dikkat çekti.

imek, Okul idaresi yeterli bilgilendirmede bulunmad için veliler yanl yönlendiriliyor. Velilere yeterli sayda bavuru yok ya da bu dersin eitimini verecek öretmen yok denilerek bu tercihlerinden vazgeçmeleri minvalinde bir eilimleri var. Ailelerin srarl talepleri üzerine Kürtçe öretmen atamas yaplmas yerine Kürtçe bilen bran öretmenlere ek ders verilerek bu sorun geçitirilmeye çalld.

KÜRTçE KURSA MEB ENGEL

Derslere baka branlardan, konuda ehliyeti olmayan öretmenlerin girmesi nedeniyle bu dersin önemsizletirildiini vurgulayan imek, Snf açldnda Kürtçenin uzman yerine yeterlilik ölçütü olmadan dili ksmen bilen baz bran öretmenlere ek ders olarak veriliyor. Bu da dersin çok clz, etkisiz kalmasna neden oluyor. Milli Eitimdeki anlay dersin önemsizletirilmesi üzerine. Bu tavr okula da yansyor dedi.

Ana Sayfaya Git