Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı çalışmaları başladı

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında bu yıl likenli taşların yüzde 50'sinin temizlenmesi hedefleniyor.

Haberler 14.05.2019 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Ahlat ilçesindeki Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan tarihi Selçuklu Meydan Mezarlnda 2019 yl kaz, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalmalar balad.

Boylar 4,5 metreye varan, üzerindeki yaz ve ekillerle her biri sanat eseri özellii tayan mezar talarnn yer ald mezarlkta, bu yl da kaz, restorasyon ve çevre düzenlemesine devam edilecek.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan bakanlnda yürütülen çalmalarda, ta tümlemeleri ile çevre düzenlemesine arlk verilecek.

Ahlatn önemi gittikçe artyor

Prof. Dr. Karahan, yapt açklamada, kaz, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalmalarna geçen yldan kalan liken temizliiyle baladklarn söyledi.

Ahlatn son zamanlarda ziyaretçi aknna uradn dile getiren Karahan, unlar kaydetti:

Ahlatn önemi gittikçe artyor. Ahlatn geçmiini ve ne kadar önemli olduunu herkes biliyor. Artk Ahlatn geleceinden bahsetmemiz gerekiyor. Ayrca Sakin ehir statüsüne girmi olmasndan dolay burann önemi artmaktadr. Burada u anda her gün yaklak 10 tur arlyoruz. Yaz döneminde ziyaretçi saysnn daha da artmasn bekliyoruz.

imdiye kadar bine yakn mezar tan temizlediklerini ifade eden Karahan, 2019 kaz döneminde mevcut likenli talarn yüzde 50sini temizlemeyi hedeflediklerini aktard.

Ana Sayfaya Git