Selçuklu Meydan Mezarlığı arşivlendi

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki restorasyon ve konservasyon çalışmalarında 700 şahide ve sandukaların kitabeleri arşive kaydedildi.

Haberler 06.07.2018 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Ahlat ilçesindeki dünyann en büyük slam mezarl Selçuklu Meydan Mezarlndaki restorasyon ve konservasyon çalmalarnda 700 ahide ve sandukalarn kitabeleri çözümlenerek arive kaydedildi.

Selçuklu Meydan Mezarl Kaz Bakan Yardmcs ve Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bakan Dr. Öretim Üyesi Mehmet Kulaz, yapt açklamada, Ahlatn jeopolitik yaps açsndan önemli olduunu söyledi.

Selçuklu Meydan Mezarl arivlendi

Burasnn slam dünyasnn en büyük mezarl olduunu kaydeden Kulaz, öyle konutu:

Kültür Bakanlnn isteiyle 2010 ylndan itibaren Prof. Dr. Recai Karahan bakanlnda çalmalarmz devam etmektedir. 2011 ylndan itibaren yaplan çalmalarda yaklak 700 mezar tana zemin blokaj, kilit ta ve salamlatrma yönünden müdahale ettik. Yaklak 70 krk ta son 2 ylda ayaa kaldrdk. u an ot temizlii, kaz ve çevre düzenlemesi gibi çalmalarn yannda kitabelerin okunmas ve yayna yönelik çalmalarmz devam ediyor.

- 700 tan kitabeleri okundu

Yürütülen çalmalar ile ilgili de bilgi veren Kulaz, 700 tan kitabeleri okundu. Arapça metinleriyle arivimize kaydettik. Bunlarn Türkçe transkripsiyonlar gerçekletirildi. Bunlardan bir ksmn levhalatrarak mezar tann yannda braktk. Bu sayede mezar ta üzerinde neler yazdn ziyaretçilerimiz de okuyabiliyor diye konutu.

Kulaz, belirlenen 600 ahide ve sandukann yüzeylerini bir tabaka halinde örten ve kitabe ile süsleme programlarn anlalmaz hale getiren likenlerin temizliinin de yapldn vurgulayarak, 550 ahidenin çizimi yaplarak arivlenmitir. 25 mezar tana bilezik ta yaplmtr. Öte yandan mezarlk içerisinde 110 bin metrekarelik alanda jeofizik ve jeoradar çalmas yaplmtr. dedi.

Ana Sayfaya Git