Servislere 15 dakika kuralı

Milli Eğitim Bakanlığınca Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Belirlenen Usul ve Esaslara göre, okul servis araçları, okula uzaklık, coğrafi ve iklim şartları dikkate alınarak öğrencileri ders başlangıcından en fazla 15 dakika önce okula teslim edecek, öğrenciler evden daha erken alınarak okula erken bırakılmayacak.

Haberler 21.01.2018 - 00:22 Son Güncelleme : 21.01.2018 - 00:23

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), Okul Servis Araçlarnn çaltrlmasna likin Belirlenen Usul ve Esaslara göre, okul servis araçlar, okula uzaklk, corafi ve iklim artlar dikkate alnarak örencileri ders balangcndan en fazla 15 dakika önce okula teslim edecek, örenciler evden daha erken alnarak okula erken braklmayacak.

Resmi Gazetenin 25 Ekim 2017 tarihli saysnda yaymlanan Okul Servis Araçlar Yönetmelii ile çileri, Milli Eitim ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlklarna çeitli yetkiler verilmiti.

Milli Eitim Bakanlnca ilgili yönetmeliin 8inci maddesinin 6nc fkrasna dayanlarak Okul Servis Araçlarnn çaltrlmasna likin Usul ve Esaslar belirlenerek illere gönderildi.

Usul ve esaslar, okul öncesi ve zorunlu eitim kapsamnda bulunan örencilerin tama faaliyetlerini düzenli ve güvenli hale getirmeyi amaçlyor.

Buna göre, servis sürücüleri ve rehber personel, araçlarn her türlü bakm ve emniyetinden sorumlu, saç-sakal tral, sade, temiz ve kamu adabna uygun kyafetle hizmet verecek, örencilerle uygun ekilde muhatap olacak ve sayg snrlarn amayacak.

Tama yapan servis sürücülerinin ve rehber personelin aralarnda tartmamalar, hareketleri ve baklaryla örencileri taciz etmemeleri veya örencinin geliimini kötü yönde etkileyici söz ya da davranlarda bulunmamalar zorunlu olacak. Bu tür davranan sürücüler ve rehber personel, ihtara gerek kalmadan Tamacy Tespit Komisyonu tarafndan görevinden uzaklatrlacak.

- Bilgilendirme dnda görüntü ve ses sistemleri çaltrlmayacak

Servis sürücüleri ile rehber personel, örenciler araçtayken sigara içmeyecek ve serviste zorunlu bilgilendirme dnda görüntü ve ses sistemlerini çaltrmayacak.

Güzergahlar, Tamacy Tespit Komisyonu ve sürücü tarafndan belirlenecek. Tamacy Tespit Komisyonu, her yl ilgili okul müdürünün bakanlnda okul aile birlii bakan, öretmenler kurulu toplantsnda ad çekme ile belirlenecek bir öretmen, çocuu servisle tanan veliler arasndan okul idaresinin belirleyecei iki veli, varsa okul eitim vakf yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilcinin katlmyla oluturulacak.

Güzergahlar tespit edilirken hangi suretle olursa olsun tehlikeli ve kalabalk deil, örencilerin riske girmeyecei noktalar ve yollar tercih edilecek. Örencilerin ikamet adreslerinde yl içerisinde deiiklik olduu takdirde örenci saysna göre güzergahlarda çaltrlan araçlar arasnda komisyon tarafndan en uygun ekilde yer deiiklii yaplabilecek.

- Tamaclar deien saat uygulamasna aynen uyacak

Bakanlk ya da valilik tarafndan mesai veya eitim saatleri deitirildii takdirde tamac deien saat uygulamasna aynen uyacak. Örencilerin araçlara binmesi veya inmesi srasnda trafikteki dier araçlarn örenciler için tehlike oluturmayacak ekilde duraklamasn salamak amacyla DUR iaret levhas mutlaka yaklacak.

- 15 dakika kural getirildi

Okul servis araçlar, okula uzaklk, corafi ve iklim artlar dikkate alnarak örencileri ders balangcndan en fazla 15 dakika önce okula teslim edecek. Örenciler evden daha erken alnarak okula erken braklmayacak, 15 dakikadan daha fazla bir süre bekletilmeyecek, ders bitiminde okuldan bekletilmeden alnarak evlerine braklacak.

Okul servis araçlarnn örencileri, okul açl saatinden 15 dakika önce okula brakmak ve okul kapan saatinden 15 dakika sonra okuldan alm olmalar gerekecek.

Servis araçlarnda ayakta ve tama snr üzerinde örenci tanmayacak. Komisyon, sözlemede yer alan hükümlerin yerine getirilmemesi durumunda tek tarafl sözlemeyi feshedebilecek.

Tamac, komisyonun yazl onay olmadkça bu sözlemeye dayal hak ve yükümlülüklerini hiç kimseye temlik, devir ve ciro edemeyecek, isim ve unvan deiiklii yapmayacak. Tamac, okulun mesai saatleri içinde zorunlu ve gerekli görüldüü zamanlarda kullanlmak üzere araç temin edecek. Örenci servis araçlarna komisyonun onayladklarnn dnda tat sürücüsünün yaknlar dahil hiçbir kimse bindirilmeyecek.

oför ve rehber personelin ilgili il ve ilçe milli müdürlüünce düzenlenen eitim sonunda verdii sertifikaya sahip olmalar gerekecek. Yeni bir güzergah açlabilmesi için tamacy tespit komisyonunca uygun bulunmas gerekecek.

- Kurallara uymayanlarn sözlemeleri feshedilecek

Usul ve esaslara göre, sözleme feshi ve iptali de belirlendi.

Buna göre, tamaclarn, oförlerin ve rehber personellerin, 5237 sayl Türk Ceza Kanununun 53üncü maddesinde belirtilen süreler geçmi ve kasten ilenen bir suçtan dolay bir yl veya daha fazla süreyle hapis cezasna ya da affa uram olsa bile devletin güvenliine kar suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar, devlet srlarna kar suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat kartrma, edimin ifasna fesat kartrma, suçtan kaynaklanan mal varl deerlerini aklama veya kaçakçlk ve ayn Kanunun Cinsel Dokunulmazla Kar Suçlar balkl kinci Ksm Altnc Bölümünde düzenlenen maddelerdeki suçlardan birinden mahkum olmas durumunda sözleme feshedilecek.

Ayrca affa uram veya hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilmi olsa bile Türk Ceza Kanununun 81, 102, 103, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227nci maddelerindeki suçlardan hüküm giymesi veya devam etmekte olan bir kovuturmas bulunmas ya da kovuturmas uzlamayla neticelenmi olmas ve tamac, oför ve rehber personelin, okul servislerinde, genel ahlak ve adaba aykr davranlar, eitim-öretim ortamn olumsuz etkileyen tutumlar ile araç içerisinde genel ahlak ve adaba aykr görsel ve yazl yaynlar bulundurduunun yetkili mercilerce tespiti halinde sözlemeleri iptal edilecek.

- Araç takip sistemi verileri ailelerle paylalacak

Tamaclar, örenci ve çocuklarn oturarak güvenli ve rahat bir yolculuk yapmalarn salayacak, tedbirleri alarak taahhüt ettii yere kadar valiliklerce belirlenecek. Okul servis araçlarnda rehber personel bulundurulacak.

Tamann tamamnn veya bir ksmnn bir büyükehir belediyesi ile belediye snrlar içerisinde gerçeklemesi halinde ehir içinde izlenecek güzergah için ilgili büyükehir belediyesi veya belediyeden özel izin belgesi alacak tamac, hizmet akdine tabi olarak yannda çalanlarn, sosyal güvenlik yönünden sigorta ilemlerini yaptracak.

7/6/2005 tarihli ve 5362 sayl Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kurulular Kanununun 62nci maddesi çerçevesinde belirlenen fiyat tarifesine uyacak.

Tanan örenci ve çocuun, okulunun veya ikametgahnn deimesi, uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalk geçirmesi, okuldan ayrlmas veya örencilik hakkn kaybetmesi, özel izin belgesinin iptal edilmesi hallerinden herhangi birine bal olarak servisle tanmaktan vazgeçmesi durumunda varsa geri kalan aylarn ücretleri iade edilecek.

Tayclar, her eitim-öretim ylnda çaltracaklar rehber personel, asl ve yedek oför isimleriyle araçlarn plakalarn ve her türlü deiiklikleri ayn gün içinde okul yönetimine bildirecek.

Okul servis araçlarndaki araç takip sistemi verileri istenmesi halinde okul yönetimi, kolluk birimleri ve velilerle paylalacak.

- Ücretler en fazla 9 taksitle ödenecek

Belirlenen usul ve esaslara göre, ücretler yllk olarak ödenebilecei gibi aylk taksitlerle de (en fazla 9 taksit) ödenebilecek.

- Bir muhtaç örenci ücretsiz tanacak

Örenci tamacl yapan her araç Tamacy Tespit Komisyonunca belirlenen ve yazl olarak bildirilen bir muhtaç örenciyi ücretsiz olarak tamakla yükümlü olacak.

htiyaç olmas halinde okul yönetiminin uygun gördüü bir noktada firma, okulda araçlarn takibinden sorumlu ve okul idaresiyle diyaloun salamas amacyla bir yetkiliyi okulda bulunduracak. Okul binasna ve eklentilerine görevli yetkili haricinde kimse girmeyecek ve örencilere olumsuz örnek tekil eden sigara ve içki içmek, zararl maddeler kullanmak gibi davranlarda bulunmayacak.

Ana Sayfaya Git