Şimri Sıra Nakilde!

Liselere yerleştirmelerin ardından nakil süreci 6 Ağustos'ta başlıyor.

Haberler 31.07.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), liselere yerletirme sonuçlarnn açklanmasnn ardndan 6 Austos itibaryla balatlacak nakil yerletirme süreci 4 dönemde tamamlanacak.

Bakanln resmi internet sitesinde lise yerletirmeleri nasl yapld balkl infografik paylald.

Buna göre, bugün açklanan snav puanyla örenci alan okullara yerletirme ilemi puan üstünlüüne dayal yaplrken eitlik durumunda ise ortaokul baar puan yüksek örenciler öncelikle yerletirildi.

Snavsz örenci alan okullara yerletirme ilemlerinde, kayt alan içindeki okullara yerletirme esas alnd. Kayt alan içerisinden tercih eden örenciler yerletikten sonra bo kontenjan kalmsa komu kayt alan ve dier kayt alanlar sras kullanld.

Kayt alan içerisinden ayn okulun kontenjandan fazla tercih edilmesi durumunda ortaokulu ilgili kayt alannda okuyanlar, bulunma sürelerine göre 8 dönem öncelikli olacak ekilde yerletirildi. Bu ölçütlerin denklii durumunda ortaöretim kurumunu öncelikle tercih eden örencilere, öncelik verildi.

Eitlik durumunda ortaokul baar puan dilimleri yüksek örenciler öncelikle yerletirildi. Eitliin devam etmesi halinde devamszlk kategorileri düük olan örenciler, doum tarihi açsndan yaça küçük olanlara, öncelik tannd. Yalarn da eit olduu durumda olan tüm örenciler, ayn özellie sahip üst tercihine yerleen örencilerle ayn ortaöretim kurumuna yerletirildi.

- Yerel yerletirme nasl yapld

Yerel yerletirmeler de snavl yerletirmeler gibi yazlm araclyla yapld ve hiçbir istisnas olmayan biçimde söz konusu yerletirme prosedürünün dna çklmad.

Bu yerletirme puan esasl yaplmadndan örencilerin okullara dalm baar yönünden farkllklar içeren yapda olutu. Yani her okulda çok baarl ve ksmen daha az baarl örenciler bulunuyor. Bunun örencileri olumlu etkileyecei her okulda baar odakl bir eitime hizmet edecei öngörüldü.

- Örencilerin ne kadar tercih ettii okula yerleti

lk yerletirmede tercih yapan örencilerin yüzde 91i merkezi snav puan ve yerel yerletirmeyle örenci alan okullara datld.

Yerel yerletirmeyle örenci alan okullara 798 bin 926 örenci tercihleri dorultusunda yerletirildi. Tercih yapt halde, 91 bin 687 örenci hiçbir tercihine yerleemedi. Bu örenciler için 342 bin 392 bo kontenjan bulunuyor. Ayrca illerde, daha fazla tercih edilen okul türlerinde kontenjan artrm konusundaki çalmalar sürüyor.

- Ek yerletirmeler nasl yaplacak

Yerletirmeye esas nakil süreci 4 dönemde yaplacak. Tercihleri dorultusunda bir okula yerleemeyen ya da yerletii okuldan memnun olmayanlar için alternatif kontenjanlar bulunuyor. Kontenjan yapsnn, tüm örencilerin bir okula yerletirilebilecei kadar hatta daha fazla olduu bildirildi.

Tercihleri dorultusunda bir okula yerleemeyen ya da yerletii okulu deitirmek isteyen örenciler, 6-10 Austos, 13-17 Austos, 27-31 Austos ve 3-6 Eylülde nakil için her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Örenciler, yerletirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjann bo olduunu görebilecek. Bu dönemde örenciler, istedikleri okullarn bo kontenjan olmasa da boalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek.

- Daha önce tercihte bulunmayanlar ne yapacak

lk tercih döneminde tercih yapmayan örenciler de nakil tercihinde bulunabilecekler. Nakil yerletirme sonuçlar her yerletirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Austos, 19 Austos, 3 Eylül ve 8 Eylül tarihlerinde açklanacak.

Tercihleri dorultusunda yerletirmeye esas nakil dönemlerinde de hiçbir tercihine yerleemeyen veya hiç tercih yapmayan örenciler, yerel yerletirme ile örenci alan okullarn bo kontenjanlarna yerleebilmek için il ve ilçe örenci yerletirme ve nakil komisyonlarna 10-14 Eylül arasnda bavurabilecekler.

Ana Sayfaya Git