Sınav için en önemli hazırlık dinlenmiş bir zihin

Bu yıl 5 Haziran’da yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS), 3 milyon 200 binden fazla öğrencinin ise 18-19 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmesi öngörülüyor.

Haberler 31.05.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Youn ve yorucu bir hazrlk sürecinin ardndan snav heyecan yaayan örenciler ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Yelkin Diker Cokun, snav öncesinde örencilerin son ders tekrarlarn yapmas, varsa youn kayglaryla baa çkmann yollarn aramas, velilerin de snav günü ulamna ilikin plan yapmas gibi önemli admlarn atlmas gerektiine dikkat çekti.

KAYGIYI KABULLENMEK VE YÖNETMEK ÖNEML

Snav zaman yaklatkça hem adaylarda hem de ebeveynlerde stres ve kaygnn artmasnn normal olduunu vurgulayan Doç. Dr. Cokun, Ancak bunun snav performansn olumsuz etkilememesi için önlemler alnmaldr. Stres, fizyolojik ve psikolojik boyutlar olan bir kavram ve bir anda ortaya çkmaz. Stresin oluma süreci vardr ve kayglarmzla dorudan ilikilidir. Örencilerin kayglarn fark etmesi stresle baa çkabilmenin ilk admdr. Kayglanmak çok doal bir duygudur ve örencilerin kaygy yönetebilmek için neler yapabileceini bilmeleri onlara yardmc olacaktr ifadelerini kulland.

SINAVLARA LKN BLG EKSKL KAYGIYA SEBEP OLUYOR

Örencileri en çok snavlara ilikin bilgi eksikliinin kayglandrdna dikkati çeken Cokun, Bu anlamda en yetersiz olduklarn düündükleri alanlara ilikin çalma plan yapmalar kayglarn azaltmaya yardmc olacaktr. Snav anna ilikin altrmalar yapmak, süre ve benzeri koullarn benzetii denemeleri bu anlamda deerlendirmek, kendilerine ait soru çözüm teknikleri oluturmak da snav performansn artrmada faydal olacaktr. Örencilerin snavn kapsamna, sorularn arlklarna ilikin ön bilgi sahibi olmas, snavda kendine özgü soru çözme stratejileri oluturmalarn salar eklinde konutu.

N BAI KTAPçIA VE SORULARA ODAKLANABLMEK

Doç. Dr. Cokun, Snav anna ilikin en önemli hazrlk snav kitapçna ve sorulara odaklanabilmektir. Bu açdan zihnin iyi dinlenmi olmas önemlidir. Son yllarda daha uzun soru kökleri ile karlaan adaylarn sorulara ait paragraflar dikkatli biçimde okumas, seçenekleri karlatrmas ve sonra elemesi, ilem hatalarna kar çözüm sonras tekrar gözden geçirmesi performanslarn olumlu etkileyecektir dedi.

SINAV BR KARYER YOLCULUU OLARAK GÖRÜLMEL

Örencinin snava yükledii anlamn da çok önemli olduunu belirten Cokun, sözlerine öyle devam etti:

Snavn kritik bir önemi olduu gerçeinin yannda yaamn baka birçok önemli aamasnn olduunu ve snavn tek bana her eyin önünde olamayacan anlamalar önemli. Bu konuda ailelerin de snava olumlu yaklamalar ve örencilerin eitim yaamlarnda olaan aamalardan biri olarak görmeleri önemlidir. Örencilerin snava yaklamlar ailenin tutumu ile dorudan ilikili olabilmektedir. Bu anlamda adaylar, snava hazrlk, kayg, tercihler gibi konularda dinlemek ve yeri geldiinde onlara öneriler sunmak, birlikte çözüm araylarna girmek faydal olacaktr. Baarl olsun olmasn sadece snav sonucuna odaklanmak batan hatal bir yaklam. Bu durum, örencilerin akademik ve sosyal birçok baarsn gölgeleyerek özgüvenlerini ve verimliliklerini azaltmakta, dolaysyla yaam doyumunu zedelemektedir. Aslnda bu süreci doru okul ve kariyer tercihiyle desteklenen, örencinin potansiyelini en doru ekilde ortaya koyabilecei akademik ve sosyal bir kariyer yolcuu olarak görmek daha salkl ve baarya ulatran seçenektir.

Ana Sayfaya Git