Sınav kalitesi yükseliyor?

Milli Eğitim Bakanlığınca, sınav hizmetlerinin kalitesini artırmak ve standardını yükseltmek için sınav evraklarının hazırlandığı ve basıldığı tesis, büyük yatırımla son teknolojik imkanlarla donatıldı.

Haberler 31.10.2019 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), snav hizmetlerinin kalitesini artrmak ve standardn yükseltmek için snav evraklarnn hazrland ve basld tesis, büyük yatrmla son teknolojik imkanlarla donatld.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, MEBin snav hizmetlerinin kalitesinin artrlmas için yaplan yatrmlara ilikin açklamalarda bulundu.

2023 Eitim Vizyonunda ölçme ve deerlendirme süreçlerine büyük önem atfettiklerini ifade eden Selçuk, son bir ylda da bu konuda ciddi mesafe kaydettiklerini bildirdi.

Bakan Selçuk, 81 ilde, farkl kademelerde, uluslararas standartlarda ilk kez gerçekletirdikleri Türkçe, matematik ve fen bilimlerine yönelik izleme aratrmasnn önemli bir adm olduunu vurgulad.

Bu snavlarn dönütleri üzerinden Türk milli eitim sisteminin yllardr PISA ve TIMSS benzeri snavlardan elde ettii veriyi yerli ve milli kaynaklar kullanarak hem Bakanln hem de akademisyenlerin hizmetlerine sunduklarn anlatan Selçuk, böylece sistemde effaflk ve sürdürülebilirlik adna ciddi admlar attklarn söyledi.

Bakan Selçuk, bu alanda yaplan dier çalmalar ise öyle anlatt:

Bununla birlikte önceden Avrupa Dil Portfolyosu referans ile yürütülen Türkçede okuma, yazma, dinleme ve konuma olmak üzere 4 becerinin bize ait bir kurgu üzerinden ölçülmesi noktasnda ilk kez Türkçe snav pilot uygulamasn tamamladk. Dier taraftan 81 ilde okullarmzda hem snf içi ölçme ve deerlendirmenin salkl olarak ele alnmas hem de illerde okullarmzn eksik kalan yönlerinin tamamlanmas için oluturulan Ölçme ve Deerlendirme Merkezlerinin kurulumunu tamamladk ve hizmete aldk.

- Ölçmede örenci örenmesi öncelikli

Ziya Selçuk, Milli Eitim Bakanlnn ölçme ve deerlendirme alannda örenci örenmesini önceleyen sistemler ina ettiini aktard.

Bakanlk olarak ölçme ve deerlendirmede ekseni ölçmek için örenmek yerine örenmek için ölçmek felsefesine çektiklerini, çocuun üstün yararna çalan bir ölçme ve deerlendirme sistemi kurguladklarn kaydeden Selçuk, öyle devam etti:

Bu kapsamda MEB, snav hizmetlerinin kalitesini artrmak ve standardn yükseltmek için son bir ylda çok önemli yatrm yapt. Yatrmlarnn çou tamamland ve hizmete alnd. Takdir edersiniz ki sistemde yapmaya çaltmz çocuu merkeze alp örenmenin iyiletirilmesi odakl deiiklikler için teknolojik altyapnn da dönütürülmesi gerekmekteydi. Bu kapsamda ölçmenin 3 temel ilkesi olan güvenirlik, geçerlik ve kullanllk ilkeleri göz önünde bulundurularak Ankarada bulunan snav evraklarnn hazrland ve basld tesisimizi son teknolojilerle tamamen yeniledik.

Bu süreçlerin baarl bir ekilde tamamlanmasnda büyük emek veren Bakan Yardmcm Mahmut Özer ve Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürü Sadri ensoy ve ekibine ükranlarm sunuyorum.

- Her yl 25 milyon aday için snav yaplyor

Milli Eitim Bakanl (MEB) sadece kendi alan dnda dier kamu kurum ve kurulular için de snavlar yapyor ve her yl snavlara yaklak 25 milyon aday katlyor.

Bu snavlara ait evraklarnn basld makinelerde arzalarn yaanmas ve bask sisteminin yedeksiz çalmas üzerine Bakanlk harekete geçti.

Mevcut sistem güncel teknolojiyle yenilendi. Önceden 2 renk bask yapabilen makine yerine hem sistemi yedekli hale getirmek hem de bask kalitesini artrmak için 4 renk web ofset bask makinesi alnd. Kurulum ilemleri tamamlanan makinelerin bir hafta içinde test basksna balamas planlanyor.

Yaplan yatrmla snav kitapçklarnn artk renkli olarak baslmas salanacak.

Bask kalitesinin dümesine sebep olan makinelerin yerine bilgisayardan dorudan kalba yazan yeni teknolojilerin kullanlmasyla görüntü kayb, bask kalitesinin dümesi gibi durumlar da ortadan kaldrlacak.

- Snav evraklarnn paketlenmesi için otomasyon sistemi kuruldu

Snav salon poetlerinin etiketlenmesi, snav kutularnn etiketlenmesi, snav salon poet içeriinin ve snav kutularnn oluturulmas için de otomasyon sistemine geçiliyor.

Daha önce manuel yürütülen ve zaman zaman eksik evrak veya hatal evrak gönderilmesine neden olabilen sistemde, otomasyon kurulum süreci devam ediyor.

Artk snavlara ait cevap katlar, salon yoklama listeleri ve snav kitapçklarnn paketlenmesinin her aamas elektronik olarak takip edilerek, paket içeriinin olumas otomasyon sistemi ile salanacak. Salon poetlerinin ve snav kutularnn etiketlenmesi üretim srasna göre otomatik olarak gerçekletirilecek. Snav kutu içerikleri snav salon poetleri üzerinden elektronik dorulama yaplarak otomatik olarak oluturulacak.

Ana Sayfaya Git