Sınav kaygısı ile baş etmek için olumlu düşünce geliştirilmeli

Coşkun, sınav kaygısının sınav öncesinde veya sırasında, başarıyı olumsuz etkileyen yoğun duygular nedeniyle oluştuğunu belirterek, bu duyguların çok çeşitli nedenleri olabileceğini ifade etti.

Haberler 27.04.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Yelkin Diker Cokun, youn snav kaygsnn, snav performansn da olumsuz etkileyebileceine iaret ederek, Aileler ve öretmenler örencilerin olumlu düünceler gelitirmesine, kendisine hedefler koymasna yardmc olmal. ifadesini kulland.

Cokun Kiinin kendisiyle ilgili algs, aile ve yakn çevrenin beklentileri, eitim sistemi, akran basks gibi birçok durum snav kaygsna neden olan olumsuz duygular oluturabilir. Bir örencinin snava ne anlam yükledii bu aamada önem kazanr. Snavn zor ya da kolay oluu ile ilgili düünceleri, snav sonrasna ilikin beklentileri, baar ya da baarszlk kavramna yükledii anlam kayg oluturan olumsuz duygularn nedenlerini gösterebilir. ifadelerini kulland.

Bir örencinin snav kaygs yaamasnn olaan bir durum olduunu vurgulayan Cokun, Youn snav kaygsnn, snav performansn da olumsuz etkileyebiliyor. Bu sebeple aileler ve öretmenler örencilerin olumlu düünceler gelitirmesine, kendisine hedefler koymasna yardmc olmal. çünkü, snav kaygsnn kontrol edilemedii durumlarda örenciler huzursuzluk, sknt, isteksizlik, korku, uyku sorunlar veya fiziksel rahatszlklar yaar. Böyle durumlarda dikkat ve örenme süreçleri de olumsuz etkilenir. açklamasnda bulundu.

HEDEF KOYMASINA YARDIMCI OLUN

Doç. Dr. Cokun, baz örencilerin snav kaygsn daha youn yaamasna ilikin unlar kaydetti:

Bir konuya verdiimiz tepkiler, davranlar ile zihnimizdeki imajlar arasnda güçlü bir iliki vardr. Bu imajlar kaygy oluturduu gibi kaygyla ba etmek için de farkna varlmas gereken düüncelerdir. Bu düünceler kimi örencilerde otomatiklemitir. Örenci herhangi bir derse ya da snava ilikin zaten baarsz olacam, ben anlayamam, yeterince hzl olamam gibi düüncelere sahip olabilmektedir.

Bu tip durumlar örencinin aile çevresinde balayan erken çocukluundan tutun da ilkokul hatta ortaöretimde karlat tepkilerle ilikilidir. Bu tür durumlarda aileler ve öretmenler örencilerin olumlu düünceler gelitirmesine, kendisine hedefler koymasna yardmc olmaldr.

Snav kaygs yaamayan örencinin pek olmadn, ancak bu kaygy iyi yönetebilen örencilerin olduunu aktaran Cokun, kaygy yönetme becerisinin dikkati ve düüncelerini odaklamayla dorudan ilikili olduunu vurgulad.

Duygular kontrol etmenin, düünceleri kontrol etmekle baladna iaret eden Cokun, öyle devam etti:

Bu örencilerle yaplan görümelerde snava ilikin ilk imajlarnn ne yapmam gerekir ve nasl yapmalym eklinde hedef belirlemeye dönük olduu anlalmaktadr. Bu sorulara ilikin imajlar bir snavla olumaz erken çocukluktan itibaren baar ve baarszl birlikte deneyimleyebilen ve her ikisinin de yaamn ak içinde olaan karland ebeveyn ve öretmen tutumu ile desteklenerek olumaktadr.

Ayrca kaygsn yönetebilen örencilerin, akademik baar kadar sosyal geliimle ilgili de destee sahip olduu görülmektedir. Kendi ilgi ve yeteneklerinin farknda olan bu örencilerin örenmeye ilikin hedef koyma ve düzenleme becerisi de daha kolay geliim göstermektedir.

YAAM SINAVDAN DAHA BÜYÜKTÜR

Yelkin Diker Cokun, snav öncesi ve sonras ders çalma alkanlklarnn gözden geçirilmesi ve ihtiyaca yönelik düzenlemeler yaplmasnn faydal olacan aktararak, Örencinin akademik baarsn olumsuz etkileyen uyku sorunlar, derin endieler, fiziksel problemler yaanyorsa okul rehberlik servisinden snava hazrlk sürecinde evde yaplmas gereken kiisel düzenlemeler konusunda yardm alnmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Örencilerin kaygya neden olan duygularn ardnda yatan düünceleri tanmasnn önemini vurgulayan Cokun, Olumsuz düüncelere alternatif düünceler oluturmasna yardmc olmak gerekiyor. Yaam baarsnn snav baarsndan daha büyük bir kavram olduunu ve sadece bir derse ya da snava ilikin baar durumu ile belirlenmediini, önce aile sonra çocuk içselletirmelidir. ifadelerini kulland.

Cokun, ailelerin çocuklara nasl destek olabileceine ilikin ise unlar kaydetti:

Her çocuk ve gencin kabul duygusuna ihtiyac vardr. Böylece özgüvenli bireyler haline dönüebilirler. Koulsuz kabul içsel bir duygudur ve zamanla geliir. Ailenin baar ya da baarszla bakmakszn çocuk ve gencin yannda olduunu söz ve davranlaryla göstermesi önemlidir.

Okul öncesi dönemde temelleri atlan bu duygunun varl örencilerin herhangi bir konuda baarszl göze almay veya baarszlkla baa çkabilme gücünü besler. Burada bireyin geliiminde önemli rolü olan güven ve sorumluluk gibi iki temel özellik unutulmamaldr. Akranlaryla karlatrma yapmamak, çabay takdir etmek, yüreklendirmek ve yaamda her zaman alternatiflerin varlna ilikin sohbetler rahatlatc olacaktr.

Ana Sayfaya Git