'Sınav kaygısı kâbusunuz olmasın'

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin birçok problemle baş başa kaldığını belirterek, "Nefes ve gevşeme egzersizleri gibi farklı bir yöntemle gidermeye çalışmak, sınav kaygısıyla başa çıkmada etkili" dedi.

Haberler 29.04.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruh Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Erdem Önder Sönmez, snav kaygs yaayan örencide huzursuzluk, endie, baarszlk korkusu, çarpnt, titreme, iç sknts, uyku düzeninde ve dikkatte bozulma, kendine güvende azalmann sk görüldüünü anlatt. Dr. Sönmez, Kiinin, snava öncesinde yükledii anlam, zihinde kurulan snav srasnda olacak olaylara ve snav sonras kazanacaklarna verilen önem, snav kaygs oluumu üzerinde etkilidir. Örencinin baarsnda belirgin bir düü gözlenir. Ders çalmay erteler, soru sorulmasndan rahatsz olurlar. çok çallmasna ramen performans düüklüü, kaygnn varln gösterir. Gerçekçi olmayan düünceleri nefes ve geveme egzersizleri gibi farkl bir yöntemle gidermeye çalmak, snav kaygsyla baa çkmada etkilidir. Ayrca dikkati baka noktalara odaklama, kaygy kabul etme ve tanmak, kullanlabilecek baka yöntemlerdir dedi.

SINAV KAYGISI YÜKSEK

Snav kaygsn yenmek için snav öncesinde çalma alkanlklarnn gözden geçirilmesi gerektiine dikkat çeken Dr. Sönmez, unlar söyledi:

Snava yönelik çalmalar son güne brakmamak önemlidir. Zaman iyi kullanlmaldr. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Snav esnasnda ise kontrolün kendisinde olduunu hatrlama, daha iyi bildii dersin sorularndan balama, kaygy azaltmaya yönelik geveme, dikkat artrma yöntemlerini kullanmak, yaplabilecek baz çalmalardr. Ebeveynler genellikle kendi kayglarn çocuklarna yanstmaktadrlar. Bu yüzden ebeveynler, öncelikle kendi kayglarn kontrol altna almaldrlar. Örenciye güven ve sorumluluk vermeli, çocuunu önemsemeli ve ona olumlu geri bildirimde bulunmaldr. çocuklarn yatlaryla karlatrmaktan kaçnmaldr. Snava ilikin konumalarda gerçekçi olmaldrlar. Snav büyütmemeli, ölüm kalm sorunu yapmamal ve çocuklarn cesaretlendirmelidirler. Örencide ar keyifsizlik, uyku ve itah problemleri ortaya çkmsa, kaygsyla baa çkamyor ve davran bozukluklar varsa, mutlaka psikiyatrik bir destek için uzman hekime danmaldrlar.

Ana Sayfaya Git