Sınav kaygısı yaşayanlara 5 tavsiye

Psikolojik Danışman Tolga Uçar, sınav kaygısı yaşayan öğrencilere sınava hazırlık sürecinde tavsiyelerde bulundu.

Haberler 18.06.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolojik Danman Tolga Uçar, kayg durumunun bireyde bir uyaranla kar karya kalndnda yaanlan bedensel, duygusal ve zihinsel deiimlerle kendini gösteren bir uyarlmlk durumu olduunu ifade ederek, bireyin kendisini endieli hissetmesi durumunda veya ileriye dönük olumsuz inançlar oluturulmasnn kayg olarak nitelendirilebildiini söyleyerek bu durum ile baa çkma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle snav kaygsnn akademik baary olumsuz yönde etkilediine dikkat çeken Uçar, Snav kaygs, bilisel ve fizyolojik belirtilerle görülen ve bireyin çalma kalitesini bozan bir durum olarak tanmlanr. Kayg tanmnda anlattklarmzn snav artlarnda oluan halidir. Snav kaygsnn belirtileri huzursuzluk, endie, tedirginlik, sknt, baarszlk korkusu, çalmaya isteksizlik, mide bulants, titreme, az kuruluu, iç sknts, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karn arlar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma veya kiinin kendisini yetersiz ve deersiz görmesi olabilir diye konutu.

NORMAL DÜZEYDE KAYGI SZ MOTVE EDECEKTR

Snav kaygsnn bir ksr döngüsü olduunu ve snava iyi hazrlanamamak, akabinde gelen uykusuzluun kaygy tetiklemeye baladna deinen Uçar, Bütün bunlarn ardndan ise snav esnasnda kayg yaar ve sorulara odaklanamayz. Bu durum snav esnasnda düük bir performans göstermemize neden olabilir. Bu süreç sonrasnda ise bir sonraki snav için endielenmeye balarz. Burada seçeceiniz yol tekrar kaygl olup olmayacanz ortaya çkaracaktr. Bir yandan yaadnz baarszl genelletirerek bundan sonra da böyle olacan düünebilir ve bu durumun ortaya çkard duygularla yüzlemekten kaçnrsnz. Dier yandan ise yaadnz baarszln sebeplerini yapc bir ekilde deerlendirir, yaadnz duygular içtenlikle kabul eder ve ardndan bir sonraki snavnzn için çalmaya devam edersiniz dedi.

Uçar sözlerine öyle devam etti:

Unutmamalyz ki; düük performans gösterdiiniz bir snavdaki sorular bir sonraki snavla ayn olmayacaktr. Ayn zamanda snav öncesi ve sonras koullarn ayns baka bir snav için de olmak zorunda deildir. Bu tür olumsuz inançlar bu sebeple kontrol altnda tutmak gerekir. Böylece baarsz olduunuz snavnza sürekli odaklanmak yerine bir sonraki snavnz için daha rahat hazrlanabilirsiniz. Snava yönelik kaygmz ne çok düük ne de çok yüksek olmaldr. Normal düzeyde kayg bu sürece hazrlanmada size diri tutup motive edecektir.

SINAV KAYGISI LE BAA çIKMAK çN 5 ÖNER

Snav kaygsn kontrol etmek için snavn güzel geçeceine dair olumlu inançlarn olmas gerektiini öneren Uçar, Batan yenilgiyi kabullenirseniz balangç yapmak için bir çabanz da olmaz. Beyninize bu türden olumlu telkinler yollamak sizi rahatlatacak hormonlar da aktive edecektir sözleri snav kaygs yaayan örencilere bu durumla baa çkabilmeleri için 5 önemli tavsiyeyi öyle sralar:

Kayg ile beklediiniz snav zihninizde canlandrmaya çaln. Snav annda rahat ve telasz olduunuzu düünün. Bu size gerçek snav annda kaygl bir durum olutuunda kontrolü elinize almanz salayacaktr. Nefes egzersizleri yapmak da önemlidir. Bu konuda internet kaynaklarn kullanabilirsiniz. Özellikle bilinçli farkndalk egzersizleri de rahatlamanz salayacak yollardan biri olabilir. Snav annda en çok nefes egzersizleri fayda salar. Yattrc müzikler kan basncn düürür. Depresyon ve kaygya yönelik hisleri azaltr. Eer kayg seviyeniz çok düük ise sizi canlandracak müzikler dinleyin. Bu noktada kendi dengenizi bulun. çalrken müzik dinlemek yerine kendinize bu konuda ayr bir zaman ayrrsanz güzel olabilir. Egzersiz, endorfin salgsn artrarak kendinizi daha mutlu, daha sakin ve daha az stresli hissetmenizi salar. Evde yapabileceiniz de birçok program bulabilirsiniz. Kaygnzn ne tamamen etrafnzdan ayrlmasna ne de sizi esir almasna izin vermelisiniz. Bizi ders çalmamza tevik eden unsurlardan birinin de en uygun düzeyde kayg olduunu unutmamalyz. Bu sebeple bu süreçte yaadnz normal düzeyde bir kaygnn sizin performansnza olumlu yönlerini kefedip onu kendi yararnza kullanabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git