Sınav kaygısı yüksek

Korona virüs salgını tüm dünyayı etkilerken 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrenciler de psikolojik olarak kaygı yaşıyor. Psikolojik Danışman Sevgi Umuç “YKS’ye girecek olan öğrencilerin hiç bilinmeyen bir durumla karşılaştıkları ve kendilerini nasıl bir şeyin beklediğini öngöremediklerinden kaygılarının doğal olduğunu unutmamalıyız” dedi ve öğrenciler ile ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Haberler 20.05.2020 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolojik Danman Sevgi Umuç belli bir seviyede kaygnn salkl olduunu belirtti ve unlar söyledi: Snav tarihlerinde deiikliklerin yaanmas, snavda virüs kapabilme endiesi, sokaa çkma yasann olmas, ders çalma sisteminin bir anda deimesi ve evde ders çalmann zorluklar derken hissedebilecekleri her ne olursa olsun oldukça doal ve anlalr. Arkadalaryla, hocalaryla yüz yüze görüememeleri, okul ve kütüphane ortamlarndan uzaklamak zorunda kalmalar tüm sistemlerini deitirdi. Ergenlik döneminde olan bu gençlerin aileleriyle sürekli birlikte olmalar da kimi örenciler için pek de keyifle karlanmamaktadr. Snavn süresi ve içeriindeki konularda deiikliklerin olmas kimileri için bir frsat olarak görülüyorken kimileri içinse ciddi bir gerginlik yaratt. Belli seviyede kaygnn salkl olduunu, olmaz ise sorun tekil edebileceini bilmeliyiz. Önemli olan kaygnn kontrol edilebilir ve ilevsel olmasdr.

EVDE DENEME SINAVI çÖZERKEN MASKE KULLANIN

Bu sürecin örencilerin hayatlarnda, rutinlerinde birtakm deiiklikler yarattn dolaysyla snava yönelik ders çalma düzenlerinin ve motivasyonlarnn da etkilendiini belirten Sevgi Umuç kalan zamanlarn en iyi nasl deerlendirebilecekleri hakknda u önerilerde bulundu: En çok verim aldnz saatlerde ders çalmalarnz yapabilir, konu eksiklerinizi listeleyip günlük ve haftalk ders çalma planlar yapabilir, bu konuda destek alabilirsiniz. Ders çalma isteinizin olmad zamanlar yaayabilirsiniz, o halinize de sayg duymal, kendinizi zorlamamalsnz. Kendinize yapabileceiniz ölçüde, gerçekçi hedefler belirleyin.

Gerçekçi olmayan hedefler ve beklentiler, sizin çalma motivasyonunuzdan, baarya olan inancnza kadar olumsuz tutumlar sergilemenize sebep olabilir. Evde deneme çözerken maskeli çözebilirsiniz, böylelikle gerçek snavn provasn yapm olursunuz. Snava yönelik gerekli hijyen tedbirlerinin alnacan, önlemler alnaca zaman virüsün bulaamayacan bilin ve snav annda sadece snav sorularna odaklann. Salgnla ve snava yönelik süreçle ilgili haberlerden ve sosyal medyadaki olas bilgi kirliliinden uzaklan. Sosyal ilikilerinizi u koullarda da mümkün olduunca fazla tutmanz, arkadalarnzla görüntülü konumalar yapmanz dayankllnz artracaktr. Ancak size iyi gelmeyen, olumsuz konumalarla iç karartan kiilerden bir süre uzakta kalmaya, size iyi hissettiren, güzel enerji veren kiilerle daha sk iletiimde olmaya da özen gösterebilirsiniz.

Evde olmak aktivitelerden uzak kalacanz anlamna gelmiyor. Size mutluluk veren, keyifli hissettiren hobilerinizi, aktivitelerinizi yapmay ihmal etmeyin. Müzik dinleyebilir, dans edebilir, resim çizebilirsiniz. Vücudunuzu hareketsiz brakmayn, her gün mutlaka 10 dakika bile olsa egzersiz yapabilirsiniz. Stresinizi hafifletecek nefes egzersizlerini, yoga ve meditasyon yapmay da u süreçte deneyebilirsiniz. Normalde yapmasanz dahi snavn yaklat u günlerde deneyerek, yalnzca kendinize odaklanmann, anda kalmann dinlendirici etkisini kefedebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git