Sınav kaygısıyla baş etme yolları

Psikoloji Bilimi Uzmanı Rosie Dalva sınav kaygısıyla baş etmek için beden ve nefes egzersizleri önerdi. Dalva, “Güçlü ve iyi olduğumuz geçmiş deneyimleri düşünerek beynimize güvende ve her şeyin yolunda olduğunu hatırlatabiliriz. Sınavı hayatımızdaki tek önemli olaymış gibi en tepeye koymak yerine, kendimizi üstesinden geleceğimize inandırmalıyız” dedi.

Haberler 11.05.2019 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversiteye girite ikinci adm olan Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) için gün sayan örencilerin snav baarsna etki eden en önemli etken kayg. 15 ve 16 Haziran tarihlerinde yaplacak YKS snav öncesi Psikoloji Bilimi Uzman Rosie Dalva, stanbul Kent Üniversitesinin düzenledii panelde lise örencileriyle bir araya gelerek onlara snav kaygsyla ba etmenin yollarn anlatt.

Kaygnn her alanda karmza çkan bir takm olay ve durumlara kar verdiimiz duygusal, fiziksel uyarlm tepki hali olduunu söyleyen Dalva, Uyaranlar yönetemeyiz ama bizde oluan fizyolojik ve duygusal tepkileri yönetebiliriz. Kayg ve stres modundayken beynin beta denilen beyin dalgasna geçip, bedene u anda bir tehlike var, çok iyi kaçmal veya savamalyz mesaj gönderiyor. Bu mesaj da hücrelere ileten adrenalin ve kortizon hormonudur. Kayg srasnda bu hormonlar vücutta birikmeye balyor. Bazen gerçekten hayati bir tehlike yok, fakat beyin bunu ayrt edemiyor. Her iki durumda da bu hormonlar salglanyor dedi.

KAYGIYI YÖNETMENN YOLLARI

Kaygy yönetmenin yollar olduunu vurgulayan Dalva, Beden egzersizleri yapabiliriz, nefesi stres modundayken s çekeriz. Onu daha derinden alarak bedeni gevetebiliriz. Güçlü ve iyi olduumuz geçmi deneyimleri düünerek beynimize güvende ve her eyin yolunda olduunu hatrlatabiliriz. Snav hayatmzdaki tek önemli olaym gibi en tepeye koymak yerine, bunun üstesinden gelebiliriz, gerekli antrenmanlar zaten yapyoruz diye kendimizi telkin etmeliyiz. Olumlu düünceler gelitirerek süreci yönetebiliriz diye konutu.

ALELERE DÜEN GÖREV NE?

Ailelerin kendilerini çocuklarnn geleceinden çok fazla sorumlu hissettiklerini belirten Rosie Dalva, Bu seçimlerin onlar için hayati önem tadn düünüyorlar. Oysaki hayat uzun bir yolculuktur. Snav evet çok önemli, geleceklerine dair belirleyici unsur oluyor ama her ey demek deildir. Ailelerin kayg ve endiede kalmalarna gerek yok çocuklar zaten en dorusunu yapacaktr ifadelerini kulland.

BEYN TEKRAR YOLUYLA ÖRENR

Son dakikaya kadar ders çalmann olumsuz düünceleri artrdn aktaran Dalva, Son güne kadar çalmak doru veya yanl demek çok zordur. Ancak son dakikaya brakmak, baz bireylerde çok fazla heyecan, stres, endie dozunu artryor, olumsuz düüncelere neden oluyor. Her örencinin kendi çalma ekli var, ancak beyin tekrar yoluyla örenir. Birçok eyi defalarca tekrar etmek, sonra küçük bir ara vermek ardndan beyni bunu arka planda tekrar etmesini salamak baarya giden yoldur. Beynin dinlenme alanna da çok ihtiyac var, bilimsel çalmalar da bunu gösteriyor dedi.

Ana Sayfaya Git