Sınav motivasyonu!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) çok az zaman kaldı. Sınavın aynı zamanda psikolojik bir mücadele olduğunu ve sınav esnasında dikkatin sürekli canlı tutulması gerektiğini söyleyen Rehberlik Uzmanı Tuğba Zırıh sınav anında motivasyonun dağılmaması için önerilerde bulundu.

Haberler 15.06.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik Uzman Tuba Zrh adaylarn her eyden önce kendilerine güvenmeleri gerektiini vurgulayarak, Her eyden önce kendinize güvenin. Özgüven, hemen hemen her eyin anahtardr. Özgüven sayesinde baarszlk, korku olmaktan çkabilir. Gözetmen öretmenin duyurularn dikkatle takip edin. Snav kdna kiisel bilgilerinizi doru kodladnzdan emin olun. Snavda test çözmeye balarken deneme snavlarnda ilk çözdüünüz test hangisiyse ondan balayn, hiç kullanmadnz bir sralamay denemeyin. Unutmayn ki snav baladnda heyecannzn yüksek seviyede olmas gayet normaldir. Ksa süre sonra heyecannz normal seviyeye gelecektir diye konutu.

SINAV ESNASINDA SÜREKL SAATE BAKMAYIN

Snav annda dikkat dankl yaayabilecek olan adaylara da önerilerde bulunan Tuba Zrh u ifadeleri kulland:

Dikkat dankl yaadnzda, banz soru kitapçndan kaldrarak ksa bir mola verin. Nefes ve göz egzersizleri yapn. Bu durum, dikkatinizi tekrar toplamanza yardmc olacaktr. Sürekli saate bakmayn, belli zamanlarda süre kontrolü yapn. Zor veya kolay diye soru ayrm yapmadan test içerisindeki her soruya ayn ciddiyetle yaklan.

SINAV ANINDA SORU çÖZERKEN BUNLARA DKKAT EDN

Adaylarn snav annda soru çözerken dikkat etmeleri gereken noktalara deinen Zrh, Soruda sizden ne isteniyorsa -ne eksik ne fazla- sadece istenileni düünmelisiniz. Yani sorular kendi fikrinize göre deil, snav mant ve bilgisi dorultusunda çözün. Baz sorular, yanl klar eleme yöntemi ile cevaplandrabilirsiniz. Sorunun cevab hakknda hiçbir fikriniz yoksa iaretleme yapmayn dedi.

CEVAP KAIDINA KODLAMAYI SON ANA BIRAKMAYIN

Snavda, sorular doru cevaplamak kadar cevaplar optik forma doru bir ekilde kodlamak da bir o kadar önemlidir diyen Zrh adaylarn cevaplarn cevap kadna kodlarken nelere dikkat etmeleri gerektiini ise öyle sralad:

Snavda kodlama yaparken mutlaka dikkatli olun, kaydrma yapmamaya özen gösterin. Cevap kdna yantlarnz annda ya da her sayfa sonunda kodlayabilirsiniz. Eer optie kodlamay son ana brakrsanz dikkatiniz dalabilir, kaydrma yapma riskiniz artar. Ayrca kodlama yapmak için zamannz kalmayabilir. Daha sonra kodlama yaparken sorularn numaralarn ve bölümlerini her seferinde kontrol edin. Yani iaretleme yaptnz cevap bölümünün çözdüünüz testle ayn olduundan emin olun. Örnein, Türkçe soru yantlarnn cevap kdnda Türkçe bölümüne kodlanmas gibi. Cevaplarnz kodlarken lütfen dikkatli olun çünkü her snavda adaylarn yaklak yüzde 15i kaydrma nedeniyle problem yaamaktadr.

Ana Sayfaya Git