'Sınav öncesi çocuğunuza yetersizlik duygusu vermeyin'

Psikolog Meriç Mavi, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi, anne ve babalara uyarılarda bulunup, "En temel yapmanız gereken şey, çocuğunuza yetersizlik duygusunu vermemeniz" dedi.

Haberler 28.05.2018 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LGS ve YKS için son viraja girildiini belirten psikolog Meriç Mavi, anne ve babann çocuuna nasl destek olmas gerektiini anlatt. çocuun snava hazrlanrken ayn zamanda öz efkatini de oluturduunu belirten Meriç Mavi, Bu serüven aslnda çocuunuzla ödev yapyorken balyor. çocuunuzun dersleriyle ilgilenmek, sorumluluun tamamen sizde olmas demek deilse, snav baarsnda da sorumluluk sizde deil. çocuk kendisine iyi davranrsa, snavda istedii baary elde edebileceini fark ediyor. Fakat ailenin süreçte fazla söz sahibi olmas, çocukta özgüven problemi yaratyor. Snav döneminde çocua verebileceiniz destek tamamen duygusal diye konutu.

EN Y OLMASINI STEMEK

Psikoterapilerde genelde çocuun, ailenin psikolojik basksna maruz kaldn gördüklerini kaydeden Mavi, u uyarlarda bulundu:

Kendinden emin olan bir çocuu dahi ebeveyn, pozitif yönde deerlendirmekte sorun yayor. çocuun her geçen gün daha da iyiye gitmesini amaçlayan ailelerin ortak paydas, çocuun en iyi olmas. Bu krizi yaayan ebeveynlerde narsistik kiilik bozukluu uzants görülebiliyor. Her eyi mükemmellik seviyesinde yaamak isteyen ve bu örüntüden uzaklamakta problemler yaayan bireyler, çocuklar için kabusa dönüebiliyor. Problem olarak gördüü snav, gelecei için att bir adm olarak görmesini salamak, ailenin çocuk için yapabilecei en büyük iyilik. Bu dönemi sancl atlatyor olmas çocukta kendi ba etme yöntemlerini oluturacaktr. çocuun her snav sonras buhrana girdiini gözlemliyorsanz, snavdan alaca puanla kendisine gösterilen ilgiyi örtütürdüünü düünebiliriz. Ald sonucun kiiliiyle alakal olmadn, puan ne olursa olsun çocuunuzu sevmeye devam edeceinizi bilmesi art. Öncelik çocuun ruhsal sürecini düzene sokmak olmal. Ardndan gelecek baar ya da baarszlklar çocuun muhakeme etmesinde fayda var. Snavn çocuun hayatnda odak noktasnda olmas bir süreliine normalken, ebeveyn için deildir. çocukla sadece snav hakknda paylam yapyor olmak, onu anladnz anlamna gelmez. Kayg yaratmamak adna çocuunuzun gündelik yaantsn dinlerken, snav da konuarak, dier konular gibi normalletirmek gereklidir. Tevik edilmeye ihtiyac olduunda istediini veriyor olmak ya da konumak istemediinde çok üzerinde durmamak gibi. Snava az bir zaman kala çocua alan yaratmak ve anlamakta zorluk çekeceini düündüünüz konular örenmesini dayatmamak, stres unsurunu azaltabilir. Kalan son günlerin stresi younlatracan ve duygusal boalmalarn yaanabileceini unutmayalm.

Ana Sayfaya Git