Sınava girecek öğrencilere uzmanından öneriler

Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, haziran ayında sınava girecek öğrencilere önerilerde bulundu. Sınavların tamamının zeka gerektiren sorulardan oluşmadığını hatırlatan Akoğlan, öğrencilerin rutin çalışmalarına devam ederek, strese girmemelerini ve kesinlikle ‘başarısız mı olacağım?’ diye düşünmemesi gerektiğini belirtti.

Haberler 24.05.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2021-2022 yl Lise Geçi Snav (LGS) 6 Haziranda ve Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) 26-27 Haziranda yaplacak. Rehber Öretmeni ve Psikolojik Danman Özgür Akolan, snava hazrlk sürecini salgn döneminde geçiren örencilere, tüm bu çalmalarn boa gitmemesi adna öneriler sundu. Akolan, Yaklak bir yldr snav disiplini içinde test çözen, ekran banda konu anlatm dinleyen, deneme snavlar ile kendi seviyesini ölçen örenciler için artk en önemli unsur, süreci soukkanllkla yönetebilmek ve uzmanlarn tavsiyelerini baaryla uygulamak dedi.

Snava girilecek merkezlerin en geç snavdan 8 gün önce açklanacan, snava girilecek okulun önceden gidilip görülmesi gerektiini söyleyen Akolan, Snavdan en geç 15 dakika önce yerinizde hazr olun. Koullar gözden geçirin, güne, esinti, bozuk sra gibi sizi snavda olumsuz etkileyebilecek durumlar varsa gözetmenden yardm isteyin uyarsnda bulundu.

SORU LE NATLAMAYIN

Rehber Öretmen Özgür Akolan, Baz kitapçklar görece zor sorulardan balar. Sorularda takldnzda hemen moralinizi bozmayn ve inatlamayn. Unutmayn ki snavda her zorluk derecesinden sorular vardr ve tek bir soru belirleyici deildir. Testler içinde zor sorunun da kolay sorunun da puan getirisi ayndr. lk bakta soruyu gördüünüzde Ben bu tip sorularn yantn bilmiyorum, ben bu soruyu yapamam diye bakmayn. Buna soruyu okuyup inceledikten sonra karar vermek daha salkldr. Ayrca baz sorularn cevaplaryla ilgili ipuçlar, ileriki sorularda sakl olabilir. Bildiinizi düündüünüz, ancak o anda çözümüne ulaamadnz sorularla inatlamayn. Bu size zaman kaybettirir ve panik yapmanza neden olur. Soru ile 70 saniye kadar uratnzda olmuyorsa o soruyu geçin ve daha sonra tekrar dönüp bakn. çou zaman sonradan baklan sorularn kolayca çözülebildiini göreceksiniz diye konutu.

SORU HAKKINDA FKRNZ YOKSA ARETLEMEYN

Akolan Yanl seçenekleri eleyip yant alternatiflerini ikiye indirebiliyorsanz, herhangi bir seçenee yüzde 51 ihtimal veriyorsanz seçenei iaretleyebilirsiniz. Ancak bir fikriniz olmad sorularda iaretleme yapmaktan kaçnn. Ortalama yanl yaplan soru ile bo braklan soru arasnda 5 bin kii oynar. Yantlarnz cevap kdna iaretlerken, o güne kadar hangi yöntemle iaretlemeye altysanz snavda da o yöntemi kullann. Türkçe ve Sosyal sorularnda, sizin ne düündüünüzden çok, soru metninde ne istendii önemlidir. Kendi yorumunuzu yapmayn dedi.

MOLA VERN, NEFES EGZERSZ YAPIN

Snav annda mola verilebileceini belirten Akolan, Snav annda molalar vermekten kaçnmayn. Kalemi brakp, arkanza yaslanp, nefes egzersizleri yapn. Testler ve bölümler arasnda mutlaka dinlenin, bunu zaman kayb olarak görmeyin. Sk sk saate bakmayn. Bu sizi strese ve kaygya sürükleyebilir. Snav sonunda zaman kalrsa, kaydrma yapm olmamak için yantlar doru iaretleyip iaretlemediinizi kontrol etmenizde fayda var ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git