Sınavdan korkmayın!

Uzmanından LGS önerisi: ’Pandemiden dolayı sınavdan korkmayın’

Haberler 01.06.2021 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Liselere Geçi Sistemi (LGS)ne bir hafta kala öretmenler örencilere önerilerde bulundu. Snavlara Hazrlk Koordinatörü Murat Aslanolu, pandemi nedeniyle çocuklarn snav sürecinden korktuunu belirtti. Aslanolu, Herkes bu dönemde ayn eyleri yaad. Pandemi döneminde de olsak bu snavda herkes eit artlarda yaracak. Bu yüzden örencilerin kaybettii bir ey yok, kesinlikle korkmamallar diye konutu.

lköretimden ortaöretime geçi snav olan LGS 6 Haziranda gerçekleecek. Yaklak 1 milyon 400 bin örencinin katlaca snav iki seans eklinde gerçekleecek. lk oturum 09.30da toplam 50 sorudan oluan sözel alan ile balayp 75 dakika sürecek. kinci oturum ise toplam 40 soru ile 80 dakika olacak.

Snava girerken örencilerin giri belgelerinin mutlaka yannda olmas gerektiini belirten stek Okullar Snavlara Hazrlk Koordinatörü Murat Aslanolu, ailelerin okullara urayp bu belgeleri almalar gerektiini söyledi. Aslanolu, Snav günü çocuklar 09.00da snava girecekleri yerde olmaldr. Ayrca yanlarnda nüfus cüzdan veya pasaportlarnn da olmas gerekmektedir diye konutu.

PANDEMDEN FAYDA SALAYAN ÖRENCLER DE MEVCUT

Pandemide eitimde zorluklar yaandn ifade eden Murat Aslanolu, Eitime önce yüz yüze baladk, sonra online eitime geçtik ve ara ara kstlamalar yaadk. Dolaysyla çocuklar motivasyon anlamnda çok zorland. Ama önceki dönem snavlar ile imdiki dönemki arasnda çok büyük fark görülmemektedir. Tam tersine biz unu gözlemlerdik; geçmi yllara göre zaman planlamasn doru yöneten çocuklar fark daha da açtlar. Yani bu dönemden faydalanan örenciler de mevcut eklinde konutu.

BESLENME VE UYKU ZAMANLAMASI çOK ÖNEML

Snava son bir hafta kala çocuklarn kendilerine akademik olarak çok fazla ey katamayacan belirten Murat Aslanolu, u anki süreçte asl önemli olan zaman planlamasdr. çocuklar özellikle son bir haftada uyku ve beslenmelerine çok dikkat etmeli. Geç yatp kalklmamal. Son iki gün kalaya kadar her gün mutlaka 2 deneme çözülmeli ve yanllarn öretmenlerine sormallar dedi.

Beslenmede özellikle basit eker içeren çikolata, bisküvi gibi gdalardan uzak durulmas gerektiini vurgulayan Aslanolu, çocuklar snavdan önce midelerini bozmamal. Kan ekeri üzerinde çok hzl tepkiye yol açan gdalardan uzak durmalar gerekiyor. Protein arlkl beslenmeliler. Snava iki üç gün kala dardan sipari ile gda tüketmemeliler açklamasnda bulundu.

UZUN MATEMATK SORULARI KISA YOLDAN NASIL çÖZÜLÜR?

stek Okullar Matematik Koordinatörü Özer Karaka ise örencilere matematik sorularyla ilgili tüyo verdi. Özer, LGS matematikte beceri temelli sorular ön plana çkt. Daha uzun soru formatlar da çocuklarn gözünü korkuttu. Fakat bu sorularn önünde bilgi kutucuu açlarak çeitli formüller örencilere yardmc olmas için verildi. Uzun metinli sorular gözlerini korkutmamal çünkü orada soruyla ilgili çok ciddi detaylar sakl. Buradaki ipuçlarn bularak rahatlkla sorular çözebilirler diye konutu.

Uzun metinli ve ekilli sorularda yaplan hatalardan birinin önce eklin ne olduunu anlamaya çalp daha sonra soruyu okumak olduunu ifade eden Karaka, örencilerin zaman kayb yaayabileceini söyledi ve unlar ekledi:

Önce soruyu okuyup neyi istiyor, ekilde neler verilmi bunlar kavranmal. Daha sonra ise ekle geçilmeli. Bu sayede sorular daha ksa sürede çözülebilir.

Snavda kitapçklarn alan örencilerin önce onu incelemesi gerektiini de belirten Karaka çocuklar hangi konuyu daha iyi bildiklerini düünüyorlarsa o sorulardan balamallar. Böylelikle snav heyecanlarn azaltabileceklerdir önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git