Sınavlar da değişmeli!

Eğitimci Ümit Kalko, yeni eğitim sistemine özel okulların daha rahat adapte olacağını söyleyerek, “Bu sistem kazanımdır, zorunlu olarak üniversiteye giriş sınavının da değişmesi gerekiyor" dedi.

Haberler 23.05.2019 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk tarafndan geçtiimiz gün yaplan açklamayla eitim sistemi deiti. Yeni sistem 2020-2021de 9uncu snfta balayacak, kademeli geçi olacak. Yeni sistemle, liselere kariyer ofisleri geliyor. 12nci snflarda ders saatleri azaltlp, destek çalmalar yaplacak.

Her örenci üniversitedeki gibi kendi istedii dersleri seçebiliyor. Yaparak uygulayarak örenme arlk kazanyor. Haziran aynda dersler yerine; proje sunumlar, portfolyo hazrlklar gibi yaam becerileri etkinlikleri olacak. Yaplan deiiklii deerlendiren Ümit Kalko, yeni eitim sistemini kazanm olarak gördüünü dile getirdi.

DERS SAATLER DEMED, SAYILARI AZALDI

Derslerin sadeletirilmesini doru bir hamle olarak gördüünü ifade eden Kalko, Yeni eitim sistemi özellikle ortaöretimde köklü deiikliktir. Bu deiimi büyük bir kazanm olarak görüyorum. Örencilerin ders saati deimedi ama saylarnda ve ortak derslerde bir azalma oldu. Aslnda çok faydal çünkü örencinin 1 yl içerisinde 15-20 ders almas mümkün deil. Anlamas, hazmetmesi, uygulayacak ekilde pekitirmesi zordu. O açdan derslerin sadeletirilmesi ve saatlerin artrlmas noktasnda doru bir hamle yapld dedi.

Kalko, Matematik ve fen bilimleri zorunlu olmaktan çkmad. simleri deiti, matematiin alt krlmnda yer alan balklarnda en az 1 ders seçme zorunluluu devam ediyor. Sistem yeni derslerin katlmas bu derslerin sahada uygulanabilir dersler olmas, yaratcla ve giriimcilie önem veren derslerin ön planda olmas biz eitimciler için mutluluk vericidir diye konutu.

ÖRENCLER HAZRANDA PORTFOLYO OLUTURACAK

çocuklarn gelecei için kariyer ofislerinin önemli olduunu vurgulayan Kalko, Yeni müfredat 9,10 ve 11inci snfta derslerin yannda haziranda 1 yl boyunca ne kazandn gösteren portfolyo sunumu yapacak. Bu örencimizin o yl boyunca neler örendiini pekitirmesi bakmndan da büyük önem arz ediyor. çocuklarn geleceini imdiden belirlemek için kariyer ofislerinin açlmas, ders seçimlerini yaparken üniversitedeki branlarna yönelik imdiden alt yap oluturmak örenciyi daha da gelitirecektir ifadelerini kulland.

ÜNVERSTEYE GR SSTEMNN DEMES GEREKYOR

Ortaöretimde yaplan deiikliklerin üniversiteye giri snavn da etkilediini söyleyen Ümit Kalko, Üniversiteye giri snavnn mutlaka deimesi gerekiyor. 2024 ylnda üniversiteye giri snavnn içerii, ekli ve uygulamalar daha farkl olmak zorunda. çünkü ortaöretimde yaplan deiiklikler bunu mecburi klyor, deiim yaplacak dedi.

ÖRETMENLERE HZMET ç ETM ART

Kalko, Öretmenlerimizin bu deiime çabuk ayak uydurmalar, onlara yeni sistemin doru anlatlmas ve destekçisi olmalar gerekiyor. Hizmet içi eitimlerle öretmenlerimizin sisteme olan katklarn artrmalyz diye konutu.

YEN SSTEME ÖZEL OKULLAR DAHA KOLAY ADAPTE OLUR

Yeni eitim sisteminin özel okullarn önde olma durumlarn daha da artracan belirten Kalko, çünkü yaplacak olan köklü deiikliklere özel okullar daha rahat adapte olacaktr. Türkiye genelindeki özel okullarda kalite aray daha yukarda ve rekabet daha yüksektir. Sistemi, daha ksa sürede, etkin bir ekilde uygulayacak olan kurumlar da özel okullardr. Biz haziran aynda okullarn kapanmasyla çaltay yaparak öretmenlerimizin fikirlerini alarak ortak aklla yeni eitim, öretim dönemine planlama yapmay düünüyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git