Sınavların temel ilkesi

YÖK, üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilebilecek sınavların temel ilkelerini belirledi

Haberler 26.05.2020 - 23:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde uygulanacak dönem sonu dijital snavlar için örencilere teknik destek salanmasndan snav güvenliine kadar uygulanacak ilkeleri belirleyerek, üniversitelere gönderdi.

Koronavirüs salgn nedeniyle, 2019-2020 eitim ve öretim yl bahar döneminde dönem sonu snavlar ile bu eitim ve öretim ylna ait dier snavlarn yüz yüze gerçekletirilmeyecei, dijital imkanlar veya ödev, proje gibi alternatif yöntemler uygulanarak yaplmasna ilikin YÖK karar, 11 Maysta üniversitelere bildirilmiti.

Bu kapsamda, uzaktan öretimdeki deerlendirme süreçlerinde; dijital ortamlardaki gözetimli ya da gözetimsiz açk uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi snavlar, ödevler, çevrimiçi ksa snavlar, projeler, Örenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanm analitikleri ve benzeri uygulamalar kullanlabilecek.

Bu kararn ardndan YÖK bünyesinde çeitli üniversitelerden uzaktan öretim alannda uzman öretim üyeleri tarafndan oluturulan komisyon, dijital ortamda yaplacak ölçme ve deerlendirmeye ilikin ilkelerin çerçevesini belirledi.

KARARLAR, SALGIN DÖNEMYLE SINIRLI OLACAK

Komisyonca belirlenen genel ilkeler, YÖK Yürütme Kurulu tarafndan son hali verilerek üniversitelere yaz ile duyuruldu.

Yazda, YÖK üniversitelerden, dijital ortamda yaplacak ölçme ve deerlendirme süreçlerinde küresel salgn dönemiyle snrl olmak kaydyla uygulanmas gereken genel ilkeleri göz önünde bulundurulmasn istedi.

Buna göre, küresel salgn döneminde dönem sonu baar puanlarnn hesaplanmasnda çevrimiçi snav puanlarnn yan sra mümkün olduunca ödev, proje, tartma ile ÖYS aktivitelerine katlm gibi deerlendirmelerin de tevik edilmesi salanacak.

Dijital ortamlarda yaplacak snavlarda effaf ve denetlenebilirlik esas alnarak, ÖYSnin veya dijital ortamlarn izin verdii snav güvenlik tedbirleri uygulanacak.

Bu tedbirler arasnda sorularn rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayc kilidinin ilevselletirilmesi bulunuyor.

Üniversitelerde çevrimiçi snav uygulamalar konusunda öretim elemanlar ve örenciler için bilgilendirme ve eitim faaliyetleri yaplacak.

Snav balamadan önce snavn ileyii, snavn süresi, puanlama ilkeleri, örenci sorumluluklar, snav itirazlar ve etik kurallar konusunda örencilere açk ve net bilgilendirmeler gerçekletirilecek.

mkanlar dahilinde snava girecek örencilerin e-Devlet kaps üzerinden sisteme girilerine öncelik verilecek.

ÖRENCLERE, NTERNET ALTERNATF çN çÖZÜMLER ÜRETLECEK

Dijital ortamlara eriimi olmayan örencilere yönelik teknik destek salamak amacyla yeni çözümler üretilecek. Bu kapsamda, örencilerin alternatif çevrimiçi eriim yollarnn kullanlmasna izin verilecek. Örencilere, bulunduu yerdeki üniversite birimleri öncelikli olmak üzere gerektii takdirde Milli Eitim Bakanl ve dier kamu kurumlarnn bilgisayar ve internet olanaklarna eriim imkan salanabilecek.

Kabul edilebilir sebeplerle snava giremeyen örencilerin maduriyet yaamamas için telafi amaçl çevrimiçi snav imkan verilecek. Teknik problemler yaayan örencilerin snav tamamlamalar için gerekli prosedürler belirlenecek.

Ödev, proje ve aratrma raporlarnn deerlendirilmesinde intihal tespit programlar kullanlabilecek.

çevrim içi deerlendirmelerde, snavn türüne uygun olarak örencilere yeterli süre verilecek. Dezavantajl, engelli örencilerin snavlarnn dijital ortamda salkl bir ekilde yürütülebilmesi için gerekli bütün tedbirler alnacak.

Mezuniyet durumundaki örencilerin staj uygulamalarnn deerlendirilmesinde küresel salgn dönemi artlar göz önünde bulundurularak ilgili yükseköretim kurumlar tarafndan gerekli düzenlemeler yaplacak.

Kurumsal sistemler üzerinde yürütülmeyen snavlar effaf ve denetlenebilir olmas için ilgili öretim eleman tarafndan kayt altna alnacak ve arivlenecek.

Örencilere verilen ödev ve proje çalmalarnda dersin kredisi ve Avrupa Kredi Transferi ve Biriktirme Sistemi (AKTS) i yükü göz önünde bulundurulacak.

Ayrca üniversitelerde dijital ortamlardaki snav sürecinin aksamadan yürütülmesi için örencilerin teknik ve idari destek alabilecei yaplanmalar oluturulacak.

Ana Sayfaya Git