Sistem yine öğretmeni mağdur etti

Bakanlığın paylaştığı yeni ders çizelgelerine göre 9, 10 ve 11’inci sınıflardaki ders saati 40’tan 35’e düşürüldü.

Haberler 21.05.2019 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun önceki gün açklad yeni ortaöretim sisteminin binlerce öretmenin açkta kalmasna yol açaca ileri sürüldü. ddiaya göre, 1990l yllarda uygulanan kredili sistemin bir benzeri olan yeni sistemde 70 bine yakn öretmen norm fazlas olma tehlikesiyle kar karya kald.

Eitim alannda yaplan sistem deiikliklerinin 15incisi önceki gün kamuoyu ile paylald. Bakanln paylat yeni ders çizelgelerine göre 9, 10 ve 11inci snflardaki ders saati 40tan 35e düürüldü. Eitim Uzman Ali Tatan, ortaöretimde toplam 347 bin öretmenin görev yaptn anmsatarak Bu öretmenlerin haftalk girmesi gereken ders saati 21. Ders saatlerinin azaltlmasyla 67 bin öretmen dört yl içinde norm dna çkacak dedi.

Atama hayal olacak

Bakanln ylda ortalama 20 bin öretmen atadn, bunlarn alt bine yaknnn ortaöretimde görevlendirildiini anlatan Tatan, yeni sistemle birlikte uzun bir süre liselerde öretmen ihtiyac olmayacan savundu. Tatan, özellikle baz branlar için atamann, Hayal olacan belirterek Atanmayan öretmen says gün geçtikçe daha da artacak diye konutu.

Fen ve baz Sosyal Bilimler branlarnda sorun yaanmayacan ancak aralarnda Tarihin de olduu birçok branta norm fazlas öretmenlerin ortaya çkacan söyleyen Tatan, öretmenlerin yeni sistemden olumsuz etkileneceini ifade etti. Ders saatlerinin azaltlmasnn olumlu olduunu düünen Tatan, Derslerden kalan zamanlarda bir takm farkl çalmalar yaplaca söyleniyor ama bunlara hangi branlarn nasl girecei belli deil. Resim, Müzik gibi alanlarn öretmenlerinin bu çalmalarda görev alamayacan düünüyorum ifadelerini kulland.

Eitimciler yok saylyor

Okul yöneticilerinin liyakate göre görevlendirilmediini ifade eden Eitim Sen Genel Bakan Feray Aytekin Aydoan da seçmeli ders saysnn artrlmasnn bu nedenle sorunlara yol açacan söyledi. Aydoan, Bakanln takvim deiiklii ve ders saylarnn azaltlmasyla deiim görüntüsü vermek istediini belirterek unlar söyledi:

Ortaöretim Genel Müdürlüü üzerinden hazrlanan raporda, ortaöretimdeki deiikliinin yaama geçirilmesi durumunda 67 bin 379 öretmenin norm fazlas sorunu yaayaca riski açkça ifade edildi. Hem öretmenlerin haklar, hem de örencilerimizin eitim hakk bütünlüü üzerinden bir planlama yaplmadan, öretmenleri karar süreçlerine katmadan sistem deiikliine gidildi. Deiim ad altnda bir alg yaratlmak istendi ancak atlan her adm ile kamusal ve bilimsel eitimi esas almayan, eitim emekçilerinin hakkn yok sayan politikalarn devam ettii gerçekliini yayoruz.

Vural hakl m çkt?

ddialar akllara 3 Maysta görevinden istifa eden Ortaöretim Genel Müdürü Cevdet Vural getirdi. Vuraln istifasndaki en büyük rolü, Bakan Yardmcs Mustafa Safran ile ders saylarnn azaltlmas projesine ilikin fikir ayrl oynad. Sürpriz istifann ardndan konuan MEB yetkilileri, Vuraln ders saatlerinin azaltlmasyla öretmenlerin zor durumda kalacan ortaya koyan birçok rapor hazrladn, raporlarn dikkate alnmamas üzerine de görevinden ayrldn anlatmt.

Ana Sayfaya Git