Sizi geleceğe taşıyacak 5 duygusal beceri

OECD, öğrencilerin okul başarısıyla birlikte refahını da geliştiren beş duygusal ve sosyal beceriyi sıraladı: ‘Görev performansı’, ‘açık fikirlilik’, ‘dışa dönüklük’, ‘başkaları tarafından kabul görme’ ve ‘duygusal denge’. Organizasyonun analizlerine göre bunlara sahip çocuklar daha mutlu bireylere dönüşüyor. İyi bir kariyere sahip oluyor. İşte o yetenekler.

Haberler 25.08.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik Kalknma ve birlii Örgütü (OECD), dünyada kafa karkl yaanan duygusal ve sosyal becerilerin ne olduu sorununa yaynlad bir rehberle açklk getirdi. Organizasyon belirledii be beceriyi görev performans, açk fikirlilik, da dönüklük, ibirlikçilik ve duygusal denge olarak sralyor. OECDnin analizine göre, bunlara sahip örencilerin akademik performans artyor. Ayrca çocuklar daha mutlu bireylere dönüüyor ve iyi bir kariyere sahip olma ans yükseliyor. Gelin be beceriye göz atalm:

ZAMANINDA BTRN

1 GÖREV PERFORMANSI: Baar için motivasyon, kendi kendini kontrol edebilme, sorumluluk ve srarclk eklindeki dört alt beceriden oluuyor. Baar için motivasyon, bireyin kendine yüksek standartlar belirlemesi ve bunlar için sk çalabilmesi anlamna geliyor. Kendi kendini kontrol etme, odaklanmay sürdürebilme ve hazz erteleyebilme gibi davranlar kapsyor. Sorumluluk bakalarna verilen sözleri yerine getirebilmeye iaret ederken srarclk bir çalmada sonuna kadar gidebilme anlamna geliyor. ABDde 2007de liselerde yaplan bir aratrma özellikle baar için motivasyon salayabilen örencilerin çok net ekilde performanslarnn daha iyi olduunu ortaya koydu. Sorumluluk, disiplin ve kendini kontrol edebilme gibi dier becerilerin de ders baars üzerindeki olumlu etkisi tespit edildi.

BAKA GÖRÜLER KEFE çIKIN

2 AçIK FKRLLK: OECD bunu yeni deneyimlere açk olma olarak tanmlyor. Merak, yaratclk, kültürel esnekliktolerans olarak üç alt beceriden oluuyor. Merak yeni fikre ilgi duymak ve örenme ak yaratclk özgün fikirler üretebilmek ve kültürel esneklik ise farkl bak açlarna, deerlere kar açk olma durumu olarak özetleniyor. çok net ekilde bu becerilere sahip gençler, akademik açdan daha baarl oluyor. Açk fikirli bir çocuun entelektüel merak da artyor. Bu da bilisel becerilerinin geliimini olumlu etkiliyor.

3 DIA DÖNÜKLÜK: Enerjik olma, iddiallk ve sosyallik olarak üç alt beceriye ayrlyor. Enerji, tüm gün boyunca çeitli ileri sürdürebilmeye iaret ediyor. ddiallk ise liderlik görevini üstlenebilme ve davranlar etkileyebilme anlamna geliyor.

çEVRE MUTLULUUNU ÖNEMSEYN

4 KABUL GÖREBLME: Bakalar tarafndan kabul edilme becerisinde empati, ibirlikçilik ve güven öne çkyor. Empati bakalarnn mutluluunu önemseme, ibirlikçilik insanlarla uyumlu yaayabilme ve güven dierlerinin iyi niyete sahip olduunu varsayma olarak tanmlanyor. OECD, bakalar tarafndan kabul edilebilen insanlarn özellikle görevlerde pozitif sosyal yararlar salayarak, baary arttrdn belirtiyor.

5 DUYGUSAL DENGE: Okulda, ite veya ailede duygusal denge bugün en çok aranan becerilerden. Stresin herkesin yaamnda neredeyse kronik hale geldii günümüzde OECD duygusal dengenin çocuk ve gençler için önemine dikkat çekiyor. Bu, üç alt beceriye ayrlyor: Stres direnci, duygusal kontrol ve iyimserlik. Stres direnci, kaygy yönetmek olarak nitelendirilirken optimizm ve duygusal kontrol de olmazsa olmazlar arasnda gösteriliyor.

Ana Sayfaya Git