Soğan toplayarak okul haçlıklarını çıkartıyorlar

Diyarbakır'da bin bir zahmetle soğan toplayan öğrencilerin kimisi ailelerinin bütçesine katkıda bulunmak isterken kimisi de okul harçlıklarını çıkartmaya çalışıyor.

Haberler 24.09.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesi Karabudak (Sipyag) Mahallesine yerleen mevsimlik tarm içileri, sabahn erken saatlerinde kalkp akam kadar soan topluyorlar. Soan toplayan içiler arasnda ise örenciler de bulunuyor.

Kimi örenciler okul harçlklarn çkarmaya çalrken kimi örenciler de ailelerin bütçesine katkda bulunmaya çalyor. Maddi skntlardan ötürü çalmak zorunda kaldklarn ifade eden örenciler, bundan dolay eitimlerine de ksa süreliine ara vermek durumunda kalyorlar.

Saan hasad balad. Serin iklimleri seven soann ortalama yetime scakl 12 derecedir. Soan gelimeye baladkça, scaklk ihtiyac da artyor. Olgunlama dönemindeki scaklk ihtiyac ise 23 derecenin üzerine çkyor.

Ekilen soanlar iklime ve toprak koullarna bal olarak 5-6 ay sonra hasat edilebilecek olgunlua eriiyor. Soann toprak üstünde kalan yeil yapraklarnn kurumas ise hasat zamann geldiini gösteriyor.

SOAN HASADI YAPIYORLAR

Soan hasad için günün aarmasyla tarlaya giden aile fertleri, 40 dereceyi bulan scaklara aldr etmeden geçim kaynaklarn salamak için karanlk çökünceye kadar çalyorlar. Bu içiler arasnda da örenciler de bulunuyor.

Okul harçln çkartmaya çaltn dile getiren Yusuf Kanat, okulunu sevdiini ve okumak için çaltn söyledi.

Kanat, Soan toplayarak yardmc aileme oluyorum. çok güzel, yaptm iten memnunun. Ne kadar aldm da bilmiyorum. Yatlarm okul okuyor ben de evime gittiim gibi okul okuyacam. Okulumu seviyorum ve okumak istiyorum. dedi.

Ayhan Karata ise Bu yl 7nci snfa geçtim. Burada saat 06.00da kalkyoruz akam 19.00da eve gidiyoruz. Para kazanmak, okul masraflarn çkarmak için yapyorum bu ii. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git