Son gün çalışmayın!

YKS'ye girecek öğrencilere "son gün çalışmayın" uyarısı BÜ Psikoloji Bölümü Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış: "Sınava bir gün kala çalışma bırakılmalı. Aksi takdirde sınav gününe kadar çalışmak, soru çözmek, stres ve kaygıyı artırabilir"

Haberler 23.06.2020 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Uygulamal Psikoloji Anabilim Dal Bakan Dr. Ör. Üyesi Ahmet Alkay, örencilerin Yükseköretim Kurumlar Snavndan (YKS) bir gün önce ders çalmay brakmas gerektiini söyledi.

Alkay, üniversite adaylarnn 27 Haziranda saat 10.15te birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 28 Haziranda saat 10.15te ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile ayn gün saat 15.45te üçüncü oturum olan Yabanc Dil Testine (YDT) gireceklerini anmsatt.

TYTnin yerletirme puanlarna katksnn yüzde 40, AYT ve YDTnin ise yüzde 60 olduunu aktaran Alkay, Snav için var olan bütün çalmalar yaparak gerekli bilgi birikimine ve deneme snavlar tecrübesine sahip olan aday snava ksa bir süre kala ve snav annda baz önemli stratejilere dikkat etmesi gerekir. dedi.

Havann snmasyla snava hazrlanan baz örencilerin rehavete kaplabileceini aktaran Alkay, Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptrmayalm. Son günler, konu tekrarlar, bol bol soru çözümü, seri denemeler, önceki yl ve yllarda üniversite snavndan çkan sorular çözmek için iyi bir frsattr. ifadesini kulland.

- Önce soru kökü daha sonra metin okunmal

Alkay, snava yakn günlerde adaylarda stresle birlikte kayg düzeyinin de arttna dikkat çekerek, unlar dile getirdi:

Soruyu doru anlamal ve saysal derslerde basit ilem hatalarna dikkat edilmeli. Snavda doru görülen ilk seçenek hemen iaretlenmemeli, geri kalan bütün seçenekler okunduktan sonra doru seçenek optie kodlanmal. Snav süresini efektif kullanmak, paragraf sorularn doru ve daha hzl çözmek amacyla önce soru kökü daha sonra metin okunmal.

- Dikkatini toparlamayan snav stresi ve kaygsyla ba edemez

Dr. Öretim Üyesi Ahmet Alkay, snavdan birgün öncesinde ders çalmann stres ve kaygy artracan ifade ederek, Snava bir gün kala çalma braklmal. Aksi takdirde snav gününe kadar çalmak, soru çözmek stres ve kaygy artrabilir. dedi.

Snav süresince örencilerin sadece kendi soru kitapçklarna odaklanmalarn isteyen Alkay, sözlerini öyle tamamlad:

Dier adaylarn hangi testten baladna, daha yava veya hzl soru çözümüne taklmamanz gerekir. Böyle bir durumda snavda dikkatinizi toparlayamazsnz. Dikkatini toparlamayan snav stresi ve kaygsyla ba edemez. Sonuç olarak bütün bu yöntemlerle birlikte moraliniz iyi olsun. Olumsuz duygu ve düüncelere kaplmayn. Ancak snavda gereinden fazla stresli durumlarda derin nefes alp vererek, kaygy rahatlkla kontrol edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git