Soru çözün!

2019 YKS 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleşecek. Son 1 ayın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, üniversite adaylarına önerilerde bulundu.

Haberler 16.05.2019 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolojik Danman ve Kariyer Danman Ece Tözeni, YKSye girecek üniversite adaylarna önemli uyarlarda bulundu.

Son 1 ay iyi deerlendirmek gerekiyor

Hazr havalar snmken güzel havalarn keyfini mi çkaralm yoksa ders çalmaya devam m edelim? Belki üniversite adaylarnn çou tam olarak böyle keskin bir ikilemde kalmyor ama herkes için güzel havalarda ders çalmak zor geliyor diyen Uzman Psikolojik Danman ve Kariyer Danman Ece Tözeni,

Son 1 ay önemli bir zaman ve iyi deerlendirmek gerekiyor. Bu zamana kadar elinizden gelenin en iyisini yaptnz, konu çaltnz, bol bol soru çözdünüz imdi bu bir ayda hzmz artrmann tam zaman eklinde konutu.

Üniversite snav, bir maraton kousu

Ece Tözeni, Snav bir maraton kousuna benzetebiliriz. Maratonlar büyük katlmlar eklinde koulur fakat sonuç bireysel dayankllk ve mücadele ile belirlenir diyerek, sözlerini öyle sürdürdü:

YKS de de bu yl Temel Yeterlilik Testine (TYT) 2 milyon 446 bin 51, Alan Yeterlilik Testine (AYT) 1 milyon 985 bin 689, Yabanc Dil Testine 134 bin 323 aday bavuru yapt. Kimler hedefine ulaacak? Bir maratondaki gibi bireysel dayankll olan ve mücadeleyi brakmayanlar.

Günleri saymak yerine, zamannz deerlendirin

Artk günleri, saatleri saymak yerine kalan zaman en verimli nasl deerlendireceinizi planlamalsnz. Moral bozmak yok, Az zaman kald yetitiremeyeceim, olmayacak gibi olumsuz cümleler kurmak yerine elimden gelenin en iyisini yapacam ve Hedefime ulaacam gibi olumlu cümlelerle kendinizi motive edebilirsiniz.

Konu tekrar yapn

Örenemediiniz sizi zorlayan bir konu varsa en batan bir konu örenmek yerine bildiiniz konular üzerinden tekrarlar ve soru çözümleri ile devam edebilirsiniz. Snavda sorumlu olduunuz alanlarla ilgili derslerde her gün için dengeli bir ekilde konu tekrarlar ve soru çözümleri yapabilirsiniz.

Doru-yanl kontrollerinizi mutlaka yapn

Deneme snavlar ve çözdüünüz her test sonrasnda mutlaka doru-yanl kontrollerini yapn. Yanl yaptnz sorular biraz daha irdeleyin, neden yanl yaptnz? Dikkat eksiklii mi? Konu eksikliimi? Dikkat eksikliiniz varsa o konuyla ilgili biraz daha soru çözümü yapabilirsiniz. Konu eksikliiniz varsa vakit kaybetmeden bu konu eksiinizi tamamlayabilirsiniz.

Bol soru çözmek, sorulara hkim olmanz salayacak

Bu dönemde ne kadar çok soru çözerseniz (günlük kendiniz için ideal soru saysnn her gün üstüne çkarak) snavla ve sorularla ilgili refleksleriniz geliir. Soru çözümü arttkça gördüünüz soru kalplar da fazlalar. Bu da konuyla birlikte sorulara daha iyi hkim olmanz salar.

Snavla ilgili konumak, kaygya neden oluyor

Üsküdar Üniversitesi Eitim Kurumlar ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danman ve Kariyer Danman Ece Tözeni, sözlerini öyle tamamlad:

Son olarak snavn tarihi ve saati belli. Snavla ilgili sürekli konumak hem snava farkl anlamlar yüklemenize hem de kaygnzn artmasna neden olur. Snavla ilgili olumsuz konumalar yerine arkadalarnzla bir araya geldiinizde keyifli bir zaman geçirebilirsiniz ya da iyi olduunuz konularda birbirinize destek olarak eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git