MEB, YKS ve LGS'de çıkacak soruların konu dağılımını duyuracak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Hafta başında hem YKS'de hem LGS'de çıkacak soruların konu dağılımının ilanını yapacağız." dedi.

Haberler 30.03.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, CNNTürkte canl yaynlanan programda eitim gündemine ilikin sorular yantlad.

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda eitime ara verilmesinin ardndan ksa sürede üç yeni televizyon kanal ve Eitim Biliim A (EBA) üzerinden uzaktan eitime baladklarn anlatan Selçuk, bu ölçekte bir eitim sisteminin Türkiye ve çinin dnda bulunmadn ifade etti.

Selçuk, okullarda uzaktan eitim süresinin 30 Nisana kadar uzatlmasnn ardndan bu tarihten sonras için senaryolarn ne olacann sorulmas üzerine, koronavirüs salgnnn gün gün, saat saat yaylm haritalarnn incelenerek bilimsel takibinin yapldn, Milli Eitim Bakanl (MEB) olarak da bu bilimsel verilere göre kararlar aldklarn söyledi.

30 Nisan sonras için Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda B ve C planlarmz hazr. diyen Selçuk, bu planlar dorultusunda telafi eitimleri, destekleme ve yetitirme kurslar, öretmen ihtiyaçlar, finansman gibi konular yeniden organize ettiklerini bildirdi.

Velilere evde uzaktan eitim sürecinde etkin bir ekilde rol alabilmeleri için rehberlik destei vereceklerini dile getiren Selçuk, Önümüzdeki haftadan itibaren her snf düzeyindeki çocuklar için günlük ak emalar oluturduk ve bunlar velilerimize ulatracaz. Ayrca evde yaplabilecek yüzlerce etkinlik önerisini de velilerimize ulatrm olacaz. dedi.

- Uzaktan eitim için hazrlanan deneyler yaynda olacak

Bakan Selçuk, canl snf uygulamasna ilikin detaylar da paylat. Canl snfn öretmenin snfndaki örencileri e zamanl olarak ekranda tek tek gördüü ve karlkl olarak soru sorabildii bir uygulama olduunu anlatarak, Canl snf önümüzdeki hafta sadece 8. ve 12. snf örencilerimize kademeli açyoruz. bilgisini verdi.

Uzaktan eitimde, sanat etkinlikleri ve spor etkinliklerinin bulunduuna iaret eden Selçuk, ayrca yarndan itibaren yaynlanmak üzere arklar hazrlandn aktard.

Bunun yannda çocuklarla beraber basit malzemelerle yaplabilecek bilimsel deneylerin de yaynda olacan dile getiren Selçuk, Bu ekilde hazrladmz 40 deney, bu haftadan itibaren yaynlanacak. diye konutu.

Bakan Selçuk, koronavirüs sebebiyle dünyann eitimde yeni bir döneme gireceini, bu kapsamda yeni standartlarn gelitirileceini, ulusal ve uluslararas programlarda i birliklerinin görüleceini, snf dndaki dijital programlarn karnelerde yer alacan, akreditasyonlarn balayacan anlatt.

Türkiyedeki uzaktan eitim sürecinde ders geçme sistemiyle ilgili de çeitli hazrlklar yaptklarn dile getiren Selçuk, hukukçularn bu konuyu çaltn, Dantaydan görü aldklarn kaydetti.

Birinci dönem notlaryla snf geçme ya da yüz yüze eitimdeki snavlarn hukuksal sonuçlarn incelediklerini anlatan Selçuk, tüm bu çalmalarn en geç 10 gün içinde sonuçlandrlacan söyledi.

- LGSde erteleme yok

LGS tarihine ilikin bir soru üzerine Bakan Selçuk, öyle konutu:

LGS, zamannda yaplacak. Erteleme söz konusu deil. Snavlarn zamannda yaplmasn prensip olarak doru buluyoruz ama zorunlu olarak ertelenme durumu doarsa elbette tedbir alrz. Snav, sadece ilk dönemin konularn içerecek. Hafta banda hem YKSde hem LGSde çkacak sorularn konu dalmnn ilann yapacaz. Bu yl (LGSye) 500 bin dolaynda örenci daha snava girecek. ça nüfusu 1 milyon 700 bin civarnda oldu. Onlar 9uncu snfa geldiler. Birdenbire snava girecek örenci says artt. Bizim ansmz azald diye düünmesinler. Hayr azalmad. Biz geçen sene örencilerin yüzde 10unu snavl okullara almtk, bu sene de örenci says ne olursa olsun yine yüzde 10unu alacaz. 8. ve 12. snfta olan örencilerin hep bizden istedii bir ey vard ikinci dönem okulu tatil edin, biz evde çalalm diye. Buyrun size öyle bir dönem. Bir taraftan da avantajl bir durum.

Ana Sayfaya Git