Sorumluluk verin!

EYLÜL ayı ile birlikte hem çocukların hem de ailelerin okula hazırlık telaşı başladı. Okula ilk kez başlayan çocuklar ve ebeveynleri için uyum süreçlerinin farklılık gösterebildiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Emine Fettahoğlu, “Okula hazırlık aşamasında çocuğa sorumluluk vermek gerekir. Ebeveyn ve çocuğun iş birliği içinde olması bu sürecin daha hafif atlatılmasında etkili olacaktır” dedi.

Haberler 07.09.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ebeveynlerin, okula yeni balayan çocuklar üzerindeki etkilerinin oldukça yüksek olduunu dile getiren Memorial Hizmet Hastanesinden Uzman Klinik Psikolog Emine Fettaholu, çocuk ile motive edici konuulmal, oyun hayatndan tamamen çkarlmayp oyun yaantsna izin verilmeli. Okul hayatna yönelik yaayaca süreç anne-baba tarafndan anlatlmal ve olas durumlara kar ebeveyn anlayl olmaldr diye konutu.

OKULA HAZIRLIK AAMASINDA çOCUA SORUMLULUK VERLMEL

çocuun okula hazrln ilk aamasnda beslenme ve uyku düzeninin belirlenmesi ve salk kontrollerinin eksiksiz yaplmas gerektiini vurgulayan Fettaholu, Sonraki aamada ise birlikte krtasiye alverii yapmak, bir süre çocuun okula ebeveyn tarafndan braklmas ve okula hazrlk aamasnda (çantasn düzenlemek, ödevlerini yapmak gibi) çocua sorumluluk vermek gerekir. Ebeveyn ve çocuun ibirlii içinde olmas bu sürecin daha hafif atlatlmasnda etkili olacaktr dedi.

çOCUUN OKULA HAZIR OLUP OLMADII SORGULANMALI

Ebeveynlerin çocuklarnn fizyolojik ve psikolojik açdan okul hayatna hazr olup olmadn sorgulamas gerektiini ifade eden Fettaholu, öyle devam etti:

Bunun için baz önemli konularda çocuun davranlarna ve tutumlarna dikkat edilmelidir. Mesela, fiziki geliimi okula balamak için yeterli mi ya da kendi bana kyafetlerini giyip çkarabilir mi gibi sorular sorulabilir. çocuun düz ve eik çizgiler çizebilmesi, kiisel temizliini kendi yapabilmesi, tuvalet ihtiyacn yardm almadan giderebilmesi, renk ve saylar bilmesi, yardm almadan merdiven inip çkabilmesi, yardm almadan yemek yiyebilmesi, kurallar bilip, kurallara uyum salayabilmesi, verilen yönergeleri anlayabilmesi, paylamay ve sra beklemeyi bilmesi, öfke ve dürtü kontrolünü salayabilmesi, duygularn tanmlayabilmesi, akranlaryla iletiim kurabilmesi, zt ve benzer kavramlar kavrayabilmesi ve uzun süre masa banda oturabilmesi gibi durumlar çocuun okul hayatna hazr olduunun göstergesidir.

çOCUK PSKOLOJK OLARAK DA OKULA HAZIR OLMALI

lk zamanlarda çocuun okula gitme konusunda isteksiz olmas veya okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumuyla karlaldn belirten Fettaholu, Bu aamada ebeveynlerin çocua yaklam oldukça lml olmas gerekmektedir. Okula gitme konusunda sürekli bir kayg duymas ve bu durumun aile tarafndan desteklenmesi çocuun okuldan daha da uzaklamasna sebep olabilir ve sürekli bir problem haline gelebilir. çocuun okula kar bu tutumu ayn zamanda anne ve babadan ayrlma kaygsn da aça çkarr. Bu nedenle sadece bedensel olarak deil ayn zamanda psikolojik olarak da okula hazrln tam olmas gerekir dedi.

Ebeveyn tarafndan doru zamanda müdahale edilmedii takdirde okuldan uzaklama ve okulu reddetme durumu kronik hale gelebilir. Sosyal yaama uyum, okul baars ve aile içi iletiim konusunda sorunlar yaanabilir diyen Fettaholu, ebeveynlerin bu evrede oldukça hassas davranmas gerektiini belirtti.

OKUL HAKKINDA çOCUU BLGLENDRN

Ebeveynlere, okula gitmeyi reddeden çocuklarna kar davran önerilerinde bulunan Fettaholu, u uyarlarda bulundu:

Ebeveynlerin okula gitme konusunda kararl ve net bir duru sergilemeleri gerekir. Okula alma süresi ebeveynler tarafndan aamal bir ekilde salanmaldr. Okul nedir, nasl bir yerdir, neler yaplr, ne için okula gideriz gibi konularda ebeveyn bilgi vermelidir. Snf öretmeni ve rehber öretmeni ile i birlii salanmaldr. çocuun okul korkusu ortak bir alanda aile içerisinde ele alnmaldr. çocuun okul ile ilgili tanm sorgulanmaldr. Ebeveynler tarafndan tehdit edilme, iddet gösterme, korkutulma ve yarglanma çocuun okul korkusunun daha da iddetlenmesine sebep olabilir. Ebeveyn tarafndan ikayetler devam ediyorsa ve çocukta herhangi bir deiim söz konusu deilse bir uzmandan destek alnmaldr.

OKUL ORTAMINI ÖNCEDEN GÖRMESNE ZN VERN

Okula balayan çocuklar için ebeveyn desteinin önemli bir faktör olduunu vurgulayan Fettaholu, çocuun gidecei okulun önceden ziyaret edilmesi ve ortam görmesine izin verilmesi onu oldukça rahatlatacaktr. Okulun ilk günü çocuun ebeveyn tarafndan okula braklmas oldukça önemlidir ve bu süreçte çocuk kendini yalnz hissetmemelidir dedi.

ALE BREYLERNN SORUMLUKLARINI ANLATIN

Ebeveynlerin, yakn çevrenin yorumlarna kar dikkatli olmasnn ve çocuk hakkndaki beklentilerinin hemen arttrlmamasnn yararl olacan ifade eden Fettaholu, Ebeveyn için öncelikle önemli olan çocuunun okul ortamna, arkadalarna ve öretmenine alma ve uyum sürecidir. Okul ortamnn mutlu ve güvenilir bir ortam olduu, gün bitiminde evinde olaca ve aile bireylerinin de çeitli sorumluluklarnn olduu, kendisinin de okula gitme sorumluluunu yerine getirmesi gerektii anlatlmaldr diye konutu.

Eitim-öretim yaamnn ilk yl baz temellerin de atld yl olarak nitelendirilebilir diyen Fettaholu, Anne-babann tutumu ve çocua okul yaam konusundaki yaklam okulu sevmesinde önemli rol oynar. Eer çocuk okulu ve okul ortamn sevemezse akademik baarsn etkiyebilir ve özgüveni gelimeyen, baarszla boyun een, ders çalmak istemeyen bir örenci olmasna neden olabilir. Bu sebeple ebeveynlerin de bu süreçte çocuklarnn destekçisi olarak yanlarnda olmasn bekliyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git