Soruyla inatlaşmayın

YKS'ye girecek öğrencilere "çözemedikleri soruyla inatlaşmamaları" uyarısı...

Haberler 25.06.2021 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eitim Aratrma Merkezi (SODMER) Bakan Prof. Dr. Levent Eraslan, Yükseköretim Kurumlar Snavna (YKS) girecek örencilere, çözemedikleri soruda fazla vakit harcamamalar tavsiyesinde bulundu.

Eraslan, snava girecek örenciler için SODMER Psikolojik Danmanlk ve Rehberlik zümresince YKS önerileri hazrladklarn söyledi.

Levent Eraslan, örencilere, snav günü erken kalkmalarn, kendilerini rahat hissedecekleri kyafet giymelerini, snavn balamasndan 1 saat önce snav merkezinde olmalarn, sosyal mesafe kural ve görevlilerin talimatna uymalarn tavsiye etti.

Snavn ilk dakikalarnda heyecann normal olduunu vurgulayan Eraslan, öyle konutu:

Snav baladktan sonra birkaç dakika içinde daha rahat olacaksnz. Denemelerinizdeki testleri hangi srayla çözdüyseniz, snavda o srayla testleri çözün, snavda stil deitirmeyin. Kodlama yaparken soru soru kodlarsanz zamannz boa harcanabilir, tüm sorular çözdükten sonra kodlarsanz kaydrma yapabilirsiniz. En dorusu bir sayfadaki 3-4 soruyu çözüp ardndan kodlamaktr. Kodladnz bir sorunun cevabn deitirmek istediinizde cevap kadn karalama yapmadan silmeye gayret edin.

lk etapta çözülemeyen sorularla vakit kaybedilmemesi gerektiini anlatan Eraslan, Tüm sorular cevapladktan sonra yapamadnz sorulara zamannz kalacaktr. Soruyla inatlap çok zaman harcarsanz dier sorular riske atarsnz. dedi.

Eraslan, sorularda her cümlenin altnn çizilmesinin ayrntlar fark etmeme durumuna yol açabileceini, bunun sadece önemli yerlerde yaplmas gerektiini belirterek, unlar kaydetti:

Önce soru kökünü, daha sonra paragraf veya öncülü okuyun. Bir soru hakknda hiçbir fikriniz yoksa soruyu bo brakn, 2 k arasnda kaldysanz birini iaretleyebilirsiniz. Uzun ve ekilli sorulardan gözünüz korkmasn. Uzun soru zor soru deildir. Soru uzun olup da cevab içinde saklayabilir ve cevab da çok kolay olabilir. Saysal derslerde ilem yapn, zihinden çözmeye çalmayn. Zihinden yaplan ilemler çou zaman dikkatsizlikten yanl çkabiliyor. Soru ifadelerinde yer alan söylenemez, çkarlamaz, deildir gibi olumsuz ifadelere dikkat edin. Süreyi iyi ayarlayn, erken bitirirseniz cevaplarnz kontrol edin, snavdan erken çkmayn.

- Örenciler heyecanl

Öte yandan, 26 ve 27 Haziranda YKSye girecek adaylar, son hazrlklarn yaparak heyecanla snav gününü beklemeye balad.

Krklareli Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii Sosyal Bilimler Lisesi örencisi Ayça Karabacak, salgnda okullarn kapal olmas nedeniyle snava hazrlanmakta biraz zorlandn söyledi.

Ancak ksa sürede bu duruma adapte olduunu ve günde 12 saat ders çaltn anlatan Karabacak, Günde yaklak 500 soru çözdüm. Hedefim hukuk fakültesi ve sonrasnda yurt dnda yüksek lisans. Heyecanla snav gününü bekliyorum. dedi.

Örencilerden Sla Yakt da salgn sürecinde snava hazrlanmann normal zamandan daha meakkatli olduunu, hazrlnn son 2 ayn soru çözmeye ayrdn ifade etti.

Ana Sayfaya Git