Sosyal medya diyeti öneriliyor

Bir milyondan fazla öğrencinin heyecanla beklediği Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) kısa bir zaman kaldı.

Haberler 28.05.2021 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi sürecinde bir yandan eitimine devam etmeye çalan 8inci snf örencileri, dier yandan da 6 Haziranda uygulanacak snava hazrlanmaya devam ediyor. LGSnin bir zeka snav deil, emek snav olduunu söyleyen PDR ve Ar-Geden Sorumlu Genel Müdür Yardmcs Bar Sezgin, Sosyal medya diyeti yapn, bol bol soru çözün ve eksikleri tamamlamak için 40ar dakikalk ders planlamalar yapn dedi.

40 DAKKALIK PLANLAR YAPIN

Sezgin Snava çok fazla örenci katlacak. Doru yantlanan bir soru örencinin yüzdelik dilimini etkiliyor. Bu nedenle örenci hangi konularda baarsz olduunu bilmeli ve bu eksii tamamlamal. Baarl olduklar konularn yan sra zorlandklar alanlarda fazladan bir soru yapabilmek çok önemli. Ders çalma süreleri 40ar dakika olarak planlanmal. çünkü insan beyninin odaklanma süresi 40 dakikadr. Deneme snavlar ise LGSnin bir provas olmal ve mutlaka süre konularak çözülmeli. LGS zaman ödüllü bir snav. Bu nedenle örenci zamana kar yarmay bilmeli diyerek örencilere snav öncesinde öneriler verdi.

NEFES EGZERSZLER YAPIN

Snav heyecan çou örencinin yaad bir durum. Heyecan ve kayg arasndaki ilikiyi çok iyi görmek lazm. Örencilerin heyecanl olmalar çok normal çünkü dört yldr bu snav için çok çaltlar. Son iki yldr da pandemi sürecinde snava hazrlandlar. Ama unutmayalm snavda bu heyecan olumlu motivasyona dönüecektir. Nefes egzersizleri yapabilirler. Derin nefes almak kalp atlarmz yavalatr ve vücudumuz daha kontrollü olur bu da kaygy azaltr. Bunun yan sra kaygyla ba etmenin en önemli yöntemlerinden biri spor yapmaktr. Bu nedenle snava sayl günler kala her gün yürüyü yapmay ihmal etmesinler. Snav srasnda ise elbette örenciler sorulara odaklanyor ve gözlerini kattan ayrmadan soru çözmeye çalyor. Bu da nörolojik olarak kaygy yükselten bir durumdur. Ara ara soru kitapçndan ban kaldrp birkaç saniye etrafa bakmak, odak deitirmek kaygy azaltr. Ancak el titremesi, mide bulants gibi salk problemleri yaayan örencilerin hekim destei almasn öneriyorum.

SORULARA FRELER KOYUN

Snavda zaman yönetimi doru yaplmal. Snava kolay sorulardan balayn. Kolay sorulardan balamak hem zaman doru yönetmeye yardmc olur hem de moral ve motivasyonu yükseltir. Sorulara ifreler konulabilir. Örenci emin olmad ya da zorland sorularn yanna iaretler koyabilir. Böylece snav bitiminde turlama teknii ile tekrar gözden geçirme ans bulduunda sorulara o gözle bakabilir.

SOSYAL MEDYA DYET YAPIN

Cep telefonu çok ciddi bir dikkat datcdr bu nedenle bu süreçte cep telefonundan mümkün olduunca uzak durulmal. Ders çalrken cep telefonu örencinin yannda olmamal. Örenci derse konsantre olduu srada gelen bir mesaj ya da sosyal paylam sitelerinden gelen bir bildirim, çalmay ve örenmeyi olumsuz etkiler. Bu nedenle bu süreçte bir sosyal medya diyeti yapmalarn tavsiye ederim. Bu ya grubundaki örencilerin duygu durumu ile örenme kapasitesi arasnda çok ciddi bir iliki var ve sosyal medya etkileimleri kiileri duygusal olarak etkiliyor. Uyaran ne kadar az ise örenme o kadar yüksektir. Bu nedenle sosyal medyann yan sra bir yandan dijital oyun ya da film platformlaryla ilgilenirken bir yandan da ders çalmak da mümkün deildir.

UYKU DÜZENNE DKKAT EDN

Ergenlik döneminde uyku düzeni çok önemlidir. Pandemi sürecinde baz örencilerin gündüz uyuyup gece yaamaya baladklarna tank oluyoruz. Bu baary olumsuz etkiler. Gece çalmak gündüz kadar verimli deildir. Beynimiz günebakan çiçeine benzer. Örenmeye en açk olduumuz zaman sabah saatleridir. Günein douuyla birlikte beynimizin nörolojik fonksiyonlar çok daha iyi çalr.

BESLENN VE YÜRÜYÜ YAPIN

Örenciler açlk tokluk düzenine dikkat etmeli. Snava hazrlk gruplarnda diyet yaplmasn önermiyorum. Örenciler dengeli beslenmeli. çünkü kan ekeri düük olduunda örenci odaklanmakta güçlük çeker. Ancak dengeli beslenmenin yan sra bu dönemde hareket etmek de önemli. Bedenimiz bizim makinamzdr. Örencilerin her gün güvenli ortamlarda en az yarm saat yürüyü yapmalar örenme kapasitesini artrr.

VELLER ELETR YAPMAMALI

LGS önemli bir snav ancak veliler unu unutmamal hayat boyu çocuklar bekleyen birçok snav var. Kimlik edinme snav, akranlar içinde yer edinme snav, doru ilikiler kurma snav Aslnda bu snavlar LGSden çok daha önemli. Bu ya grubundaki örenciler öüt dinlemek yerine anlalmak istiyor. Duyguyu anlamak ve telafi edilebileceini göstermek bile çocuklar çok fazla rahatlatyor. Pandemide snava hazrlanan, arkadalarndan uzaklaan ve zor bir süreçten geçen çocuklarmzn stres ve kayglarn anlamalyz. Olumsuz eletiriler yerine yapc olunmal. Veliler çocuklarn yapamadklarn eletirmek yerine yaptklarn takdir etmeli. Snavda istedikleri okulu kazanamasalar bile bu snav ileriki yllardaki kazanma motivasyonlarn artracaktr.

Ana Sayfaya Git