'Sosyal medya ile kötü alışkanlıklar ve bozulmalar başladı'

Öğretmenlik mesleğine saygınlığın geçmiş yıllara göre değiştiğini söyleyen eğitimciler, sosyal medya ile kötü alışkanlıkların ve bozulmaların başladığını ifade ettiler.

Haberler 26.11.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda deal Eitim Vakf Öretmenler Bulumas programlar kapsamnda Öretmenler ve Öretmenlik Meslei konulu panel düzenledi.

Vakfn genel merkezinde düzenlenen programn moderatörlüünü Medeni Ta yapt.

Panelde srasyla Hüseyin Uruç Dünyada ve Türkiyede Öretmenlie Genel Bak, Seyfettin Ay Öretmenlik Meslei ve Fatih Ta Öretmenin Saygnl balkl sunum yaptlar.

Harf Devriminden sonra okuryazarln dütüüne dikkat çeken eitimci Uruç, Halkmz, Harf Devrimi ile beraber uyand vakit milyonlarca insann aniden okuryazar olmad bir ortam vard. dedi.

Uruç, Türkiyede Harf Devrimi var. Böyle bir devrimden sonra halkn okuryazarlk oran düüktü. Harf Devrimi ile beraber nüfus idarelerine görev yapan insanlar bile sabah kalktklarnda aniden kendilerini okuryazar olmayan bir halde buldular. dedi.

Türkiyede öretmenlerin mutsuz olduunu belirten Uruç, Türkiyede öretmenlerle ilgili mutsuz bir tablo görüyoruz. Bunlar; Yüzde 73ü gelir yetersizlii, yüzde 61i gelir yetersizliinden dolay psikoloji bozukluu ve yüzde 69u da daha iyi bir i bulursa öretmenlii terk edeceinden bahsediyor. ifadelerini kulland.

video

dare odalarnda tehdit eden bir veli profili var

Öretmenlik mesleine saygnln geçmi yllara göre deitiine dikkat çeken Uruç, Mesleki saygnlk zedelenmi, ekonomik artlar yetersiz, veli ve örenci grafii de deiti. Bunu kendi okullarmzdan biliyoruz. 20 yl önce eti senin kemii benim diyen velilerimiz artk trnana dokunursanz 10 katn size ödetirim. diyen veliler var. Öretmenleri, öretmenler odasnda ve idare odalarnda tehdit eden bir veli profili var. Saygl örencilerimiz saygsz hale geldi. Sosyal medya ile kötü alkanlklar ve bozulmalar balad. Ailelerde bu durumdan dolay eitimcileri sorumlu tutuyor. diye konutu.

Kaliteli eitimin öretmene deer vermekten geçtiini söyleyen Uruç, unlar söyledi:

Öretmene sayg ve deer veren toplumlarda örenciler çok kaliteli örenim görüyor. Bu konuda iyi olan ülkelerin hemen hemen hepsi Uzakdoulu ülkelerdir. Avrupa ülkelerinden ise Finlandiya ve Kanada var. Bu ülkelerde öretmenler deerli olarak görülüyor. çinde hangi meslek bir doktor kadar deerlidir denildiinde öretmenlik mesleinden bahsediliyor.

Tesadüflere dayal bir eitim modeli var

Ülkelerin gelecee en büyük yatrmn öretmenler olduunu belirten eitimci Ay ise eitim faaliyetinin her aamasnn eitim evkini arttrma, örenme ihtiyacn karlama ve sorumluluun öretmenlerde olduunu belirtti.

Ay, Ülkeler gelecee yatrm yapmak istiyorsa belirleyici öznesi öretmendir. Öretmenlerimiz mutsuz ve memnun deil. Bunun sebebi ise çoktan seçmeli bir snav sistemi düüncesiyle öretmenlie balam tamamen tesadüflere dayal bir eitim modeli var. çoktan seçmeli bir snav sistemi uygulanabilir ama bunun yan sra öretmenlik mesleinin psikolojik boyutlaryla hazr olan, sabrl olmas gerektiini, insan eitiminin çok zorlu bir süreç olduunu bilen ve bu anlayla meslee atldnda da çocuklar her eyden önce seven bir öretmen profilinin ancak yetitirilmesi ile bu mümkündür. Öretmen yetitiren programlar önemlidir. Öretmenlik mesleinin gerçekten en yetenekli en zeki olan örencilerin içerisinde bu ie yatkn olan kiilerin öretmen olarak daha sonra meslekleri devam etmeleri salana bilinmelidir. ifadelerini kulland.

20 yl önceki öretmene bak ve u andaki bak çok farkldr

Eitimcilere yaplan iddete kar önlemlerin sadece geçitirildiini belirten eitimci Ta ise Eitimciye yönelik iddet haberleri genelde haberlerin magazinsel bir edayla verildii haber türleridir. Bu konuda açklamalar yapanlar, öretmenin mesleki itibar yükseltilecek, çalma yaplacak deniliyor ama orada braklyor. Öretmenlik daha önce itibarl saygn bir meslek olarak görülüyordu. çok nadir ideal öretmen görüyoruz. örencinin Duygu dünyasna inebilen örenciyle bir empati kurabilen örenci ne düündüünü düünebilen öretmen çok azdr. dedi.

Ta, Öretmene duyulan saygnln azalmasndan dolay iddete bavurmak kolay oluyor. Bu da iddete dönüüyor. 20 yl önceki öretmene bak ve u andaki bak çok farkldr. Örenci snfta hocann bildiinden fazlasn bile biliyor. Teknoloji ile beraber nesilleri deiiyor. Sistem neden kaynaklanan baz skntlar var. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git