Sosyal medya uzmanları öğretmenlerin uzaktan eğitime uyumunu araştırdı

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2 bin 18 öğretmenin katılımıyla "Uzaktan Eğitim Döneminde Öğretmenlerin Değişen Dijital Alışkanlıkları" başlıklı anket yaptı.

Haberler 11.06.2020 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eitim Uygulama ve Aratrma Merkezince (SODGEM) Uzaktan Eitim Döneminde Öretmenlerin Deien Dijital Alkanlklar balkl anket çalmas gerçekletirildi.

Merkez bünyesindeki uzmanlarn, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde Türkiyede uygulanan uzaktan eitim sistemine ilikin öretmenlerin algsn ve tutumlarn ölçmek amacyla çalma yapld.

Eskiehirde ilkokul, ortaokul ve liselerden farkl branlardaki 22 ila 65 yalarnda yüzde 70,6s kadn, 29,4ü erkek 2 bin 18 öretmen, 10-23 Maysta anket sorularn yantlad.

KMSENN BLMED DJTAL SOHBET ARAçLARI ÖRENME ORTAMLARINA DÖNÜTÜ

AÜ SODGEM Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, salgn süreciyle dijital platforma tanan eitimin 16 Marttan itibaren uzaktan gerçekletirildiini hatrlatt.

Eitimlerde çeitli ara yüzlerin kullanldna deinen Eraslan, Uzaktan eitim sürecinde öretmenlerin nasl bir dijital alkanlk edindiklerine, bunun pedagojik olarak nasl etki yaptna, uygulanan eitim sistemine yönelik bir aratrma yaptk. dedi.

Eraslan, uzaktan eitim süreçlerinin tek boyutlu olmas nedeniyle anlatan kiinin araç gereç ve materyal kullanmnn önemli olduunu dile getirdi.

Öretmenlere uzaktan eitim konusunda çeitli beceriler kazandrlmas gerektiini ifade eden Eraslan, sözlerini öyle sürdürdü:

Sanal snf uygulamalarn yüz yüze eitimle e deerliini de sorduk. Uzaktan eitim uygulamalarn gerçek snfn yerini tutmayacanda öretmenler hemfikir. Öretmenlere Uzaktan eitime devam ettirmeyi düünüyor musunuz? diye sorduk. Yüzde 80i devam ettireceini belirtti. Kadn öretmenlerin uzaktan eitim uygulamalarn erkek öretmenlerden daha verimli kullandn tespit ettik. Kadn öretmenlerin yüzde 70i pandemi döneminde uzaktan eitimi etkili kullandn söyledi. Katlmc erkek öretmenlerin de yüzde 30u etkili kullandn belirtti. Kadn öretmenlerimiz bu süreçte daha disiplinli, daha gelimeye açk, teknik ve yeni beceriler elde etmeye dönük motivasyona sahip. Uzaktan eitim döneminde kullandnz platformlarn teknik özelliklerine almanz nasl oldu? diye sorduk. Kolay oldu diyenler katlmclarn yüzde 60 oluturuyor. Katlmc her 10 öretmenden 6s bu sürecin dijital yeterliklerini gelitirdiini belirtti. Kimsenin bilmedii dijital sohbet araçlar örenme ortamlarna dönütü. Öretmenlerin tamam uzaktan eitimde ders tekrarnn kolay olduunda hemfikir. Uzaktan eitim uygulamalarnn örgün eitim sürecinde destekleyici unsur olduunu ilettiler.

HER OKULUN BR DJTAL DANIMANI OLMALI

Prof. Dr. Levent Eraslan, öretmenlerin içerik hazrlamada Milli Eitim Bakanlnca gelitirilerek sunulan Eitim Biliim Andan (EBA) yararlandklarn, bu platformdan örencilerinin geliimlerini izleyebildiklerini söyledi.

Öretmenlerin, EBAnn toplu ders alan uygulamalarna ve sosyal medyadaki gibi örencilerle sosyal a kurmasna dönük uygulamalarnn olmasn istediini vurgulayan Eraslan, EBA dnda ne kullandklaryla ilgili soruya, sosyal medya platformlarndan faydalandklarn bildirdiler. Özellikle Instagram canl yaynnn öretmenler tarafndan çok tercih edildiini gördük. diye konutu.

Ayrca öretmenlerin dijital eitim, bilgi ve becerilerinin, içerik oluturma ve sunuma hazrlanma gibi özelliklerinin yan sra teknik altyapnn gelitirilmesi gerektiine iaret eden Eraslan, salgn sürecinde, her okulun bir dijital danmana ihtiyacnn olduunun da ortaya çktn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git