Soyut düşünen çocuk taklitçi değil, yenilikçi oluyor!

Evde konuşulan zengin dil, çocuğun okul başarısı ve eğitim hayatını olumlu etkiliyor. Uzun ve düzgün cümleler kuran, konuşmalarında soyut ifadeler bulunan ebeveynleri olan çocukların, okulda daha başarılı olduğunu belirten uzmanlar, ailelerin çocukla iletişim kurarken mümkün olduğunda açıklayıcı ifadeler kullanmalarını tavsiye ediyor.

Haberler 21.09.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Bar Erdoan, ev ortamnda konuulan dilin zenginlii ve içeriinin örencilerin tüm okul hayatndaki baarlarn etkilediine dikkat çekti.

Zengin kelime daarc kullanlyor

Ebeveynleri soyut ifadelerin yer ald, uzun ve düzgün açklayc cümleler konuabilen çocuklarn dier arkadalarna göre eitim hayatnda çok daha baarl olduklarn kaydeden Doç. Dr. Bar Erdoan Yaplan aratrmalar eitim hayatnda baarl olan örencilerin evlerinde ebeveynlerin baarsz çocuklarn ailelerine göre çok daha fazla farkl kelime kullandn ortaya koymaktadr. Bu ebeveynlerin bol bol sfatlarla ve soyut ifadelerle konumalarn zenginletirdikleri, çocuklarn sorduu sorulara onlarn meraklarn gelitiren yantlar verdii görülmektedir dedi.

Eitim düzeyi düük ailelerde kodlar zayf

Buna karlk özellikle eitim düzeyi düük olan ailelerde çocukla konuulurken kalp yargl ifadelerin sk kullanldn ve soyut düüncelerin çok az dile getirildiini vurgulayan Doç. Dr. Bar Erdoan, Eitim düzeyi düük ailelerde genellikle bitmemi ve yapsal bakmdan zayf tümceler kullanlyor. Duygu ve düünceler tam olarak anlatlamyor. Duygu ve düünceler, daha çok el kol hareketleri ile anlatlyor dedi.

Kstl yantlar, çocuu kstlyor

Bu zayf kodlar içinde yetien çocuklarn evde ebeveynlerine sorduu sorulara Yasak, senin akln ermez, ite böyle gibi ifadelerle kstl yantlar aldn kaydeden Doç. Dr. Bar Erdoan, bu durumun çocuun geliimini etkilediini kaydederek Bu nedenle hayat hakknda karmak kodda ustalam eitimli ailelerin çocuuna göre, zayf kodlarla yetien çocuklar hem daha az bilgilenmekte hem de daha az merakl olmaktadrlar dedi.

Okuldaki dili anlamak zorlayor

çocuun öretimde kullanlan, soyut ve duygu içermeyen dile karlk vermekte zorlandn kaydeden Doç. Dr. Bar Erdoan, Öretmenin kulland dil, bu sefer çocua anlalmaz geliyor. çocuk öretmenin kulland karmak, soyut ifadelerle dolu dili kendine göre yorumlamaya çalyor ama doru yorumu yapmakta baarsz olabiliyor. çocuun snavlarda kulland dilsel ifadeler zayf kalyor, öretmenleriyle ve okul idarecileri ile adeta bir baka dil kullanyor, bol bol iletiim kazalar yayor, disiplin sorunlar da ortaya çkyor. çocuk kendini ayn kelimelerin farkl anlamlarda konuulduu yabanc bir ülkede gibi hissediyor. Bir an önce oradan kurtulmak istiyor. Bu çocuklar ezbere dayanan eitimde daha az zorlanrken, modern eitim metotlarnda zorlanmakta genelleme ve soyutlama içeren kavramsal ayrmlar yakalamada büyük sorunlar yaayabilmektedir diye konutu.

çocukla konuurken açklayc ifadeler kullanlmal

Doç. Dr. Bar Erdoan ailelerin çocuklarn akademik baars için onlarla konuurken mümkün olduunca açklayc ifadeler kullanmalar ve emir kiplerinden kaçnmalar gerektiine dikkat çekti.

çocuklarn hayal gücü zenginletirilmeli

Ebeveynlerin çocuklarna daha fazla halk hikyeleri, destanlar, masallar, Dou ve Bat mitolojisinden eserler okumaya tevik ederek onlarn hayal güçlerinin zenginlemesine, soyut düünme kabiliyetlerinin gelimesine katk salayabileceklerinin altn çizen Doç. Dr. Bar Erdoan, Soyut düünebilen bireyler hem eitim alannda baarl olurlar hem de i hayatnda taklitçi deil yenilikçi olurlar dedi.

Ana Sayfaya Git