Stres çarkı tehlikeli!

Psikiyatrisi Kuzeymen Balıkçı, son günlerde özellikle çocuklar arasında yaygın kullanılan stres çarkının, çocuklarda sosyalleşmek, iletişim kurmak ve arkadaşlarıyla oynama yerine kendi iç dünyasına yönelterek, daha izole daha otistik insanlar yaratılmasına neden olacağını söyledi.

Haberler 14.06.2017 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrisi Kuzeymen Balkç, stres çarklarnn çocuklarda dikkat danklna ve bamlla yol açabileceini bildirdi. Stres çarklarnn ABD, ngiltere ve Birleik Arap Emirliklerinde yasaklandna dikkat çeken Balkç, öyle dedi:

Stres çarklar aslnda dünyada 1.5- 2 yldr çocuklarn elinde kulland bir oyuncak. 2 aydr da bizlerin gündeminde. Stres çarklar aslnda daha önceki oyuncaklardan çok farkl bir ey deil. Daha önce de bir takm oyuncaklar vard. Onlar da çocuklarda bir takm bamllklar yapmt. Bugün mevcut dünya düzeni üzerinde her gün yeni bir ey popüler oluyor. Günümüzde de popüler olan stres çarklar. Bamllk yaptna yönelik özellikle Amerikada stres çarklarnn stresi çarklarnn aksine stresi arttrdna ve dikkati dattna yönelik çalmalar var. Bu nedenle önce Amerikada, daha sonra ngiltere ve Birleik Arap Emirliklerinde yasakland.

ETMDE BAARIYI AZALTIR

Stres çarknn çocuklar için oyuncak mantyla kullanldna dikkat çeken Balkç, çocuklar stresten kullanmyor, çocuk oyun ihtiyacndan dolay stres çarkn kullanyor. çocuklarn oyun ihtiyacn bugün stres çark karlyor. çocuklar sürekli stres çarkn elinde tuttuundan dolay bir süre sonra baml hale geliyor. Ondan kopmakta zorlanabiliyor, ilgisini stres çarkna verdiinden derslerden kopmasna, eitim düzeyi baarsnn azalmasna neden oluyor. Ülkemizde henüz 2 ayda bunlar görmek mümkün deil ama dünya bunu gördüünden dolay yava yava yasaklamaya balad dedi.

LERDE TEHLKE YARATABLR

Psikiyatrist Kuzeymen Balkç, kumar bamllnn yetikinler için nasl bir sorunsa, stres çarknn da çocuklar için günümüzde büyük bir sorun olduunu belirterek, unlar ekledi;

Stres çarklar dikkat eksilii yapmaz fakat dikkati bozuk çocuun dikkatini daha da bozar. Hangi hastala sebep olduuna yönelik net bir veri henüz yok. En büyük nedeni; bamllk yaratma potansiyeli. Bugün dünyann en önemli sebeplerinden biri de bamllk. Giderek de büyüyor. Bu sadece madde bamll olmak zorunda deil. Artk dünyann önde gelen Amerika Psikiyatri Örgütü ve Dünya Salk Örgütünün Psikiyatri Ekibi gibi iki önemli örgüt, gelecekte oyun bamll ve kumar bamllnn en büyük sorunlarmzn olacan belirtiyor. Hatta oyun bamllna daha fazla yer vermeye baladlar. çok daha fazlas da olacak. Stres çarknn aslnda ileri de bamllk artrc bir potansiyeli olur. Bugün kumar bamll yetikinler için nasl bir sorunsa, stres çark da aslnda çocuklar için günümüzde bir sorun. çocuklar sosyallemek yerine stres çark ile oynayacak. letiim kurmak yerine, arkadalaryla oyun oynamak yerine kendi dünyasna doru yönelecek. Bu da daha izole, daha otistik, dünyaya yakn insanlar yaratmasna neden olacak.

Ana Sayfaya Git