Stresi ve süreci iyi yönetmelisiniz

Koronavirüs(COVID-19) pandemisi nedeniyle tarihi değişen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylara tavsiyelerde bulunan ve sınav tarihinin değiştirilmesini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Aylin Sözer, “Bu süreçte stresi ve süreci iyi yöneten adaylar süreci sorunsuz atlatacaktır. Adaylar hemen bu kalan süreyi en iyi şekilde planlayarak, tekrarlar ve zaman yönetimi çalışmaları ile hazırlıklarına devam etsinler. Belki dışarı çıkamıyorlar ama balkonda ya da pencere önünde bahar kokuları ve kuş sesleri eşliğinde çalışarak doğadan ilham alabilirler” dedi.

Haberler 09.05.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite adaylarn yakndan ilgilendiren, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testinden (AYT) oluan Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS), tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs Hastal (COVID-19) nedeniyle 25-26 Temmuz 2020 tarihlerine ertelenmiti. 2 milyondan fazla adayn girecei snav, 27-28 Haziran 2020 tarihlerine alnd. Ayrca Örenci Seçme ve Yerletirme Merkezi (ÖSYM) de yapt açklamada, snav için, bu yla mahsus olmak üzere, toplam sürenin 135 dakikadan 165 dakikaya çkarldn, lisans barajnn ise 180 puandan 170e indirildiini açklad.

ADAYLARIN KAYGILANMASI DOAL

Durumu deerlendiren Dr. Ör. Üyesi Aylin Sözer, alnan bu kararlarn adaylar üzerinde endie ve kaygya yol açmasnn doal olduunu söyledi. Dr. Ör. Üyesi Sözer, Yaadmz bu günlerde zaten herkesin kayg düzeyi yüksek ve hayatlarn ve gelecekteki mesleklerini bu snava göre ekillendirecek olan gençlerimizin kendi gündemlerindeki en önemli olay bu dedi ve ekledi: Dolaysyla bu kaygnn yaanmas da doal. Ancak zaten snav ertelendii için daha önceden çalma düzeni gelitirmemi örenciler için bu kaygnn düzeyi snava verdikleri önem dorultusunda farkllaacaktr.Asl kayg art snava gerçekten iyi hazrlanan ve daha önceden de snav anksiyetesi yaayan adaylarda görülecektir. Stres yönetimini iyi yapan ve evde kalnan bu süreci tatil olarak alglamayp çalmalarna devam eden, yani süreci iyi yöneten adaylar için aslnda süreç deimediinden kayg düzeylerinde anlaml bir farkllama olmayacaktr

Y HAZIRLANAN ADAYLAR SORUN YAAMAZ

Sadece Türkiyenin deil, tüm dünyann, tüm insanln özel bir dönem yaadnn altn çizen Dr. Ör. Üyesi Sözer, Adaylar daha önceden tecrübe etmi olsun veya olmasn, bu yeni dönemde snav uygulamasnn da deimesi çok normal. Bence bu yl snava girecek adaylarn yaad dezavantajlar giderecek olumlu kararlar alnm durumda. Snava birkaç ay kald ve bu sürece çok daha önceden hazrlanmaya balam, hedefi olan adaylar için, snav tarihi de, snav süresi de, baraj da sorun olmayacaktr. Snav kaygs yaayan ve bu nedenle yeni snav düzenlemelerinde maskeler, sosyal mesafe kurallar, dezenfektanlar ve kapal yerde olma korkusu ile kayglar iyice tetiklenecek olan adaylar için bu süre fazlal, beklenenin aksine rahatlatc olacaktr ifadelerini kulland.

KONU SINIRLAMASI DEKLK YAPMAZ

YKSde sorulacak sorularn, bu yla özel olmak kaydyla, sadece 1inci dönem konularn kapsamasnn adaylar için önemli bir deiiklik oluturmayacan ifade eden Dr. Ör. Üyesi Sözer, Snavlarn kapsad konularn fazla veya az olmas elbette ki adaylar için önemli. Ancak konu kapsamlar her ne olursa olsun, snavlar ölçme esaslarna göre hazrlanacandan her snavda olduu gibi kolay, orta ve zor derecede dalm üç farkl kategoride soru bulunacaktr. COVID-19 süreci öncesinde zaten konular ve çallmas gereken yerleri bilen adaylar için bence kapsam farkllamasndaki deiiklikler çok önemli bir fark yaratmayacaktr. çünkü bir snava hazrlanrken mart aynn banda artk çallacak yeni bir konu olmamas gerek. Tekrarlar ve soru çözümlerine odaklanlan bu son birkaç ayda kapsam deiiklii sadece tekrar edilecek ve soru çözülecek konu balklarn deitirecektir dedi.

KARAR ADAYLARIN LEHNE M, ALEYHNE M?

Dr. Ör. Üyesi Sözer, alnan bu kararlarn, snava girecek adaylarn lehine mi, yoksa aleyhine mi olaca tartmalarn ise öyle deerlendirdi: Yaadmz bu özel günlerde alnan hiçbir karar, kimsenin aleyhine ya da lehine olsun diye bir amaç gütmeden, var olan durumu minimum zarar görerek geçirmek için tasarlanyor. Bu nedenle bu dönemde snava giren adaylarn çou doal olarak Bu neden benim bama geldi? Ben snava girmeden önce veya sonra olsayd keke gibi düüncelere kaplabiliyorlar. Hepimizin de bildii gibi, dünyann bile kontrol edemedii bu sra d duruma kar tepki gösteriyorlar. Bu son gelimelerde virüsün kendisi de dahil, Dur ben u insanla bir zarar vereyim diye ortaya çkmad. Yaamda gelimeler olur ve buna biyolojik ve psikolojik açdan en iyi ekilde uyum gösteren canllar hayatlarna öncesinde olduu gibi devam edebilirler. Bence bu gelimelerin aleyhte veya lehte olduunu düünmek yerine, Bu gelimeler sonrasndaki yeni hareket stratejim ne olmal? eklinde bir düünce tarz hem adaylar hem de ailelerini rahatlatacaktr. Sadece daha önceki dönemlerde snava giren örenciler bu ayrcalklardan memnun olmayacaklardr ancak dier taraftan durumun hassasiyetini göz önünde bulunduracakladr eklinde konutu.

KALAN SÜREDE NASIL HAZIRLANILMALI?

Adaylarn kalan süreyi COVID-19 sürecinin ve yeni kararlarn artlarna göre yeniden planlayarak deerlendirmeleri gerektiini ifade eden Dr. Ör. Üyesi Sözer, Adaylar hemen bu kalan süreyi en iyi ekilde planlayarak, tekrarlar ve zaman yönetimi çalmalar ile hazrlklarna devam etsinler. Belki dar çkamyorlar ama balkonda ya da pencere önünde bahar kokular ve ku sesleri eliinde çalarak doadan ilham alabilirler. Hayatta olduumuz sürece her ey insan için bunu hiç unutmamak lazm. çalmaya ara verdiklerinde dünya ayaklarnn altnda. Tüm dünya dijital ortamlardan pek çok müzeleri, görmeyi ve gitmeyi hayal bile edemeyeceimiz mekanlar ücretsiz ziyarete açtlar. Örnein tarih ile ilgili çalyorlarsa bahsedilen konu ile ilgili mekna dijital ortamdan eriip 360 derece sanal ziyaretler yaparak bilgilerini somutlatrabilirler. Bu sayede daha elenceli ve aklda kalan bir örenme deneyimi yaayacaklardr dedi.

ESK DÜZENE DÖNEMEYZ AMA

Eitimde eski düzen denen kavrama tam olarak dönülebileceini sanmyorum diyen Dr. Ör. Üyesi Sözer, Özellikle her kademede okullar açldnda sosyal mesafeler maskeler sterilizasyonlar gibi farkl düzenlerde eitime devam edebileceiz. Dier taraftan yeni uzaktan eitim uygulamalar bizim dijital yeterliliimizi de gelitirdi. Ben bile örgün eitim savunucusu iken uzaktan eitim sayesinde nasl farkllatrlm bir öretim salayarak örencilerime eriebilirim bunu örendim. Bu yeni ve özel durum inann her zaman dezavantajlar olan deil, ayn zamanda avantajlar da olan bir ortam salad bize. 2020 yldr insanlk hiçbir zaman oturduu yerden dünyann her yerine eriebilir olmamt. Aslnda belki birbirimize sarlamyoruz ama birbirimizle daha fazla görüüp sosyalleiyoruz. Bu durum sonrasnda eitim, çocuklar, aileler ve öretmenler için deiecek diye konutu.

YEN DÜZEN MERAKLA BEKLYORUM

Dr. Ör. Üyesi Sözer, unlar söyledi: Bu dönemde örenciler okulun kendileri için önemini fark ettiler. Arkadalk ve aile kavramlarnn anlamn yeniden kefettiler. Aileler kendi çocuklar ile belki de tekrar tantlar. Okulda, ite, hayatn curcunasna kaptrrken, kendilerinin göremedikleri detaylar bir araya gelince fark ettiler. Deerler ve insan ilikileri daha önemli artk. Öretmenler bu süreci bilgilerini yenilemeye ve örencilerine uzaktan eriim salayarak onlara destek vermeye çalarak deneyimlediler. Bu süreçte bunu en iyi ekilde gerçekletiren öretmenler gelecek ile ilgili planlarnda deiiklik yapacaklar. Eitim kurumlar özellikle özel sektörde bu süreci en profesyonel ekilde çalan ve yönetebilen kiilerle yeni bir düzen kuracaklar. Bu pandemi günleri sadece evde ekmek veya yourt yapmay örendiimiz deil, hayatmzdaki insanlarn, yaptklarmz gözden geçirdiimiz ve yeniden yaplandmz bir koza dönemi. Dar çkp yeniden kelebek olduumuzda önceki yaantlarmzdan ders alarak yeni kararlar vermi ve daha barçl insanlar olarak hayata devam edeceiz. Hem eitimde hem hayatta belki eski düzene dönemeyeceiz ama eminim daha geliime açk yeni bir dönem bizi bekliyor. Açkças ben bu dönemi merak ve sabrszlkla bekliyorum.

Ana Sayfaya Git