Şubata yetişmiyor

Binlerce öğretmenin beklediği açıklama Yusuf Tekin'den geldi.

Haberler 08.02.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl Müstear Yusuf Tekin, Öretmen atamas olacaksa da ubat ayna yetimez. Atama için kadrolarn dalm henüz yaplmad dedi.

Atama bekleyen binlerce öretmenin ubat ay beklentisi, ertelendi. Milli eitim Bakanl Müstear Yusuf Tekin, öretmen atamalaryla ilgili açklama yapt. MEB müstear, atamalar için kamu kadrolarna dalmn henüz yaplmadn söyledi. Tekin,Öretmen atamas olacaksa da ubat ayna yetimez dedi.

Milli Eitim Bakanl (MEB) Müstear Yusuf Tekin, ubat aynda öretmen atamas yaplmayacan belirterek, 2017 yl içinde kaç öretmen istihdam edeceimizi, kamuda istihdam edilecek personelin yüzde kaçnn bizim olacan bilmiyoruz. Bunun karar verildikten sonra bakanlk olarak oturup bunlarn ne kadarn imdi, ne kadarn 2017 KPSSden sonra istihdam edeceimize karar vereceiz. dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnn (SETA) düzenledii, Aday Öretmen Yetitirmenin Gelecei ve Aday Öretmenlik Modeli konulu panelde konuan MEB Müstear Tekin, öretmen adaylarnn, aday öretmenlik eitimini yaadklar illerde almay srarla talep ettiklerini, bakanln da adaylarn stajyerlik sürecini ailelerinin yannda geçirmelerine müsade ettiini ama buna ramen memnuniyet orannn az olduunu anlatt.

Kalknma Bakanlnn, MEBin öretmen niteliklerinin artrlmas yönündeki projelerine destek verdiini ifade eden Tekin, Önümüzdeki günlerde özellikle beinci snflarn dil arlkl bir snf haline dönütürülmesi ve müfredat konusunda öretmenlere yönelik yeni hizmet içi eitim süreci balatacaz. Kalknma Bakanlnn destekleriyle, bize sunaca imkanlarla bunu yapacaz. diye konutu.

- 2003ten beri 561 bin 431 öretmen atand

Bakanln aday öretmenlik uygulamasn balatma nedenlerini anlatan Tekin, Türkiyede eitim sektöründe memnuniyetin dier sektörlere göre daha düük olduunu belirterek, unlar söyledi:

Fiziksel yatrmlar, bütçeden ayrlan kaynak itibaryla bakldnda aslnda çok yüksek bir memnuniyet olmas beklenirken çok düük. Ülkelerin demokrasi düzeyleri üzerinden göstergelere bakarken bütçeden eitime ayrlan paya bakyoruz. Türkiye son 15 ylda ciddi mesafe katetti. Genel bütçenin bete biri eitim harcamalarna ayrlm durumda. Buna ramen memnuniyetin düük olmasnn gerekçeleri üzerinde durmak gerekirdi. Biz 3-3,5 yldr niye bu kadar kaynak ayrlmasna ramen memnuniyet oran bu kadar düük, bunu masaya yatrmtk. Her bir konuda alan aratrmalaryla desteklenen politika önermeleri gelitirdik.

2003 yldan itibaren atamas yaplan öretmen saysnn 561 bin 431 olduunu kaydeden Tekin, Mevcut öretmenlerimizin saysyla kyasladmzda, 948 bin öretmenimiz var, yüzde 60a yakn bir ksm mevcut hükümet döneminde atanm. Buna ramen öretmen nitelikleriyle alakal bir problemimiz var. Demek ki öretmen niteliklerinin artrlmas, hükümetin iktidara geldii yllarn en banda balam olsayd öretmenlerimizin yüzde 60 yeni konsepte göre istihdam edilmi ve adaylk sürecini tamamlam olacakt. diye konutu.

- Senkronizasyon problemi var

Milli eitimde öretmenlerin çok yetersiz olduu düüncesini doru bulmadn vurgulayan Tekin, yüzde 3ünün ön lisans mezunu, yüzde 86snn lisans mezunu olduunu, yüzde 10un da lisans üstü eitim aldklarn söyledi.

Öretmenlerin niteliklerini daha da artrma konusunda çalmalar yürüttüklerini fakat çalmalarnda harmoni problemiyle kar karya kaldklarn belirten Tekin, lkokullarda yaklak 10 yldr bitiik eik el yazsyla eitim veriyoruz. Ne beklenir, mevcut snf öretmenlerimizin hizmet içi eitimden geçirilmi olmas gerekir. Bitiik eik el yazsyla öretmenlerin eitim almas beklenir. Bakanlk bunu ksmen yapm. u daha çok beklenen bir ey. Eitim fakültelerinde okuyan örencilerin müfredatna bitiik eik el yazsyla çocuklara okuma yazma öretmenin ekletilmesi gerekirdi. Burada bir senkronizasyon problemi var. Eitim fakültelerinin MEBin müfredatyla ciddi bir ekilde iletiim problemi vard. Bundan kaynakl ciddi problemimiz var. dedi.

- Öretmen adaylar aday öretmen sürecine souk bakyor

Öretmenliin bir meslek ama ayn zamanda bir kadro unvan olduunu ifade eden Tekin, eitim fakültesini bitirenlerin kendisini öretmen olarak tanmladn ama baka fakültelerinden mezun olanlarn kendilerini o meslein kadrosuyla e deer görmediini anlatt.

Öretmen adaylarnn aday öretmen sürecine souk baktklarn vurgulayan Tekin, kamuoyunda yaplan tartmalarla bunun gereksiz olarak alglandn kaydetti.

Tekin, aday öretmenlik sürecini öyle anlatt:

Eitim fakültelerinden mezun olan arkadalar arasndan bizim ihtiyaçlarmza cevap verebilecek, bizim eksikliklerimizi giderecek arkadalarmz istihdam edip yine bizim belirlediimiz çerçevede, müfredatmz, okullarmz ve koullarmzda hizmet içi eitimin ardndan öretmen unvanl kadrolara atama süreci balattk. Bu sürecin doru tanmlamas budur. Bundan daha doal bir süreç de yoktur.

Tekin, öretmen adaylarnn staj uygulamalarnn elektronik ortamda kayt altna alnmaya balanacan, YÖKe bu konuda yaz gönderildiini belirtti.

Ana Sayfaya Git