Sünnette Değişim Rüzgârı!

Kültürümüzün en köklü geleneklerinden biri olan sünnetin ritüelleri zaman içinde değişse de sağlıklı sünnetin kuralları değişmiyor. Sünnet deyince Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi, üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, sünnet sezonu arifesinde zaman içinde yaşanan farklılıkları anlatıyor…

Haberler 22.06.2017 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çok deil bundan 10 yl öncesine kadar yazn geldiini anlamann iaretlerinden biri aal pelerinleri, süslü fesleri ve asalaryla sokaklarda gururla gezen sünnet çocuklaryd. Sünnet kyafetlerini kuanp akraba ziyaretlerine giden çocuklar, okullarn kapandnn, yaz tatilinin baladnn ve düün sezonun açldnn habercisi idi.

Evet, belki aileler eskisi kadar sünnet düünü davetiyesi almyor ama bu durum kültürümüzün en özel geleneklerinden birinin devam etmedii anlamna da gelmiyor.

Tarihi Osmanlya kadar uzanan sünnet ritüellerinin zaman içinde deiim geçirdiini, ailelerin özellikle törenlerle ilgili tutumunun farkllatn anlatan Türkiyenin ilk sünnet saraynn kurucusu Kemal Özkann ikinci kuak temsilcisi, üroloji uzman Doç. Dr. Levend Özkan bebeklik çanda yaplan sünnetler nedeniyle düün kültürünün de azaldnn altn çiziyor.

imdiye kadar 120 bini akn çou sünnet eden Kemal Özkann kurduu Sünnet Saray ile babasnn hatrasn yaatan Doç. Dr. Levend Özkan, Kanuninin Kathanedeki Sadabad Saray At Meydannda oullar ehzade Mehmet, Mustafa ve Selime yapt ve üç hafta devam eden Sünnet düünleri geleneimizin ne kadar köklü olduunun bir göstergesi diyor.

Sünnetin de ya var

Sünnet sezonunun açlmas ile ailelere salkl sünnet konusunda da tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Levend Özkan, Aslnda salkl sünnet olma ya diye bir kavram yok. Ancak yaplmasn önermediimiz dönemler var. Sünnetin zamanlamasna çocuun fiziksel ve tbbi durumu, ailenin görüü ve doktorun tecrübesi esas alnarak karar verilir. Son yllarda bebek sünnetlerinde art görüyoruz. Ben çok sk bebek sünneti yapan bir doktor olarak doar domaz yaplmasn doru bulmuyorum. çocuun bilinçsiz ancak hareketli olduu dönemler de hem çocuk hem de aile için çok zor oluyor. Özellikle 3 ila 4 yanda, çevreyi tamamen alglayabilen ancak mantk ve sosyal anlayn tam oturmad bir dönemde çocua sünnet ilemini anlatmak neredeyse imkanszdr.

Bu ya döneminde, genel anestezi altnda olsa bile çocuklarda sünnet sonras huy ve davran deiiklikleri görülebilir. Alt yandan büyük ve adölesan (bulu) çana gelmemi çocuklar bu konuda deneyimi olan kiiler tarafndan uygun bir hazrlkla, herhangi bir olumsuzluk veya travma yaanmadan güvenle sünnet edilebilir. Sonuç olarak bizim ailelere önerdiimiz sünnet zaman yeni doan harici bebeklik veya 7-8 ya dönemidir dedi.

Sünnetin tecrübeli birinin yapmas gereken bir cerrahi ilem olduunu anlatan Özkan, Küçük bir operasyon gibi gözükse de aslnda çok önemlidir. Lokal anestezi altnda yapldnda tecrübe ve bilgi çok daha önem kazanr. Sünnet komplikasyonlar arasnda en sk gördüümüz eyler küçük estetik kusurlardr. Derinin düzgün alnmamas gibi kozmetik komplikasyonlar nadir deildir. Belli bir yüzdede ilem sonras kanama görülebilir. Her cerrahi ilemde olduu gibi enfeksiyon görünme olasl mevcut olsa da ciddi enfeksiyon çok nadirdir. Daha ciddi problemler olarak ise derinin ksa braklmas, organ yaralanmas hatta çok ileriki durumlarda penis kayb saylabilir dedi.

Estetik sünnet var m?

Estetik sünnet diye bir uygulama olmadn anlatan Özkan, Sünnet farkl toplumlarda farkl ekilde uygulanr. Mesela Avrupa ülkelerinde sünnet genellikle enfeksiyon görülen veya sünnet derisi darl nedeniyle rahat idrar yapamayan bireylerde idrar kanalnn ucunu açacak ekilde yaplr. Bizim toplumumuzda bu tür sünnet pek kabul görmez. Bizde glansn üzerini örten sünnet derisinin tamamnn alnmas yaygndr. Amaç sünnet derisinin altnda birikim olmamas, idrar yolunun açk olmas ve tüm bunlar yaparken de çirkin bir görüntünün olumamasdr. Ancak estetik sünnet diye özel bir uygulama yoktur dedi.

Ana Sayfaya Git