Sürekli oyuncak risk yaratıcı!

Çocukları oyuncaklarıyla sürekli baş başa bırakmanın dil ve konuşma bozukluğuna neden olabileceği uyarısı

Haberler 04.09.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuma Bozukluklar Eitim Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. lknur Mavi Henüz okul ça gelmemi çocua da maalesef Sen sessizce otur, oyuncaklarnla oyna diyoruz. En büyük hata, iletiim kurmak isteyen çocuumuza Sessizce otur demek. Bu tür yalnz kalan çocuklarda tek bana oyun kurmak iletiimi zayflatyor

Prof. Dr. lknur Mavi, ebeveynlerin çocuklar ile iletiim kurmak yerine oyuncak, tablet, bilgisayar ya da telefona yönlendirmelerinin dil ve konuma bozukluklarna yol açabilecei uyarsnda bulundu.

Salk Bilimleri Fakültesi Tp Fakültesi Dil ve Konuma Terapisi Bölüm Bakan Mavi, DLKOMun 20 yldr dil ve konuma bozukluklarnn nedenleri ve terapisi üzerine aratrmalar yaptn söyledi.

Söz konusu bozukluun altnda kekemelik, konuma sesi, otizm, gecikmi dil ya da dil geliim bozukluunun olabileceini belirten Mavi, Problemin tehisi sonrasnda gerekli terapilere balyoruz. Geçtiimiz yl uzaktan eitimle dil ve konuma bozukluu olan çocuklarmzn terapilerini gerçekletirdik. Bu yl ise yüz yüze terapiler için u an 130 bavuru aldk. dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çocuklarda dil ve konuma bozukluuna neden olduuna dair bir aratrmann bulunmadn aktaran Mavi, buna ramen salgn tedbirleri süresince çevrelerindeki ailelerden çocuumuzun kayg düzeyi artt gibi yaknmalar duyduunu anlatt.

Prof. Dr. Mavi, çocuklarn iletiim becerisini gelitirecek en önemli faktörün, aile bireylerinin ilgisi olduuna dikkati çekti.

çocuklarn salgn sürecinde yaad sorunlara deinen Mavi, öyle devam etti:

Pandemi süresince çok kayglandlar, doal oyun ortamlarndan uzaklatlar, anneanne, babaanne, dede gibi büyüklerini göremediler. Ebeveynler evde olabilir fakat onlar da ileriyle megul olmak durumundalar. Kardeler olabilir ama onlar da uzaktan eitim nedeniyle sürekli bilgisayar bandalar. Henüz okul ça gelmemi çocua da maalesef Sen sessizce otur, oyuncaklarnla oyna. diyoruz. En büyük hata, iletiim kurmak isteyen çocuumuza Sessizce otur demek. Bu tür yalnz kalan çocuklarda tek bana oyun kurmak iletiimi zayflatyor. Ebeveynler bu pandemi süresince çocuklara kitap okuma, onlarla oyunlar oynama gibi iletiimi kuvvetlendirecek aktiviteler yapmadlarsa, dil ve konuma bozukluu da pei sra geliyor.

ELNZDE CEP TELEFONU VARKEN çOCUUNUZUN DORU LETM KURMASINI BEKLEYEMEZSNZ

Eskiehirde özel bir rehabilitasyon merkezinde eitim veren Dil ve Konuma Bozukluu Uzman Nur Melike Doruöz de çocuklardaki iletiim becerisinin motivasyonunu ailelerin yükseltebileceini belirtti.

Küçük yalardaki çocuklarn ilk rol modelinin anne ve baba olduunu aktaran Doruöz, u bilgileri paylat:

Ebeveynlerin en büyük hatas kendi bamllklarnn farknda olmamalar. Elinizde cep telefonu varken, çocuunuzla göz temas kurmuyorken çocuunuzun doru iletiim kurmasn bekleyemezsiniz. Bazlar, Bülbülün suyundan içerse geçer, 15 günde kekemelie son gibi yanl bilgiler verebiliyor. Ailelerin bunlar kulak ard edip bizlerden destek almalar çok önemli. çünkü ne kadar erken tehis edersek, çözüme de o kadar kolay ulayoruz.

Ana Sayfaya Git