Suriyeli çocuklara akran desteği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen "Sosyal Uyum Programı" kapsamında Suriyeli sığınmacı çocukların uyum problemleri Türk akranlarının desteğiyle aşılmaya çalışılıyor.

Haberler 19.12.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu güne kadar gerçekletirilen Sosyal Uyum Program ile 7 bin çocua ulald

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca hayata geçirilen Sosyal Uyum Program kapsamnda kamplar dnda yaayan Suriyeli snmac çocuklarn topluma uyum problemleri akranlarnn destei ile almaya çallyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehann Suriyeden gelen snmac çocuklarn eitimleri ve korunmalarna ilikin çalmalar hakkndaki soru önergesini yantlad.

Yantta, Türkiyede kamp dnda yaayan Suriyeli çocuklarn Bakanln çocuk haklar komiteleri araclyla topluma uyumlarnn salanmas ve Türk çocuklar ile Suriyeli çocuklar arasnda karlkl diyaloa, bilgi alveriine olanak salayacak bir platformun oluturulmas amacyla Bakanlk ve UNICEF Türkiye Temsilcilii ibirliinde Sosyal Uyum Program düzenlendii belirtildi.

Program kapsamnda Suriyeli çocuklarn sosyal uyum problemlerini en aza indirmek, toplumdaki mevcut risk ve kaynaklarla ilgili farkndalklarn arttrmak, haklarna uygun bir yaam sürmelerini salamak ve ayn zamanda kültürler arasnda karlkl anlayn ve hogörünün gelitirilmesinin hedeflendii aktarlan yantta, programn l çocuk Haklar Komitelerine kaytl çocuklar tarafndan akran eitimi tekniiyle verilen eitimler eklinde yürütüldüü bildirildi.

SOSYAL UYUM

Eitmenler tarafndan hazrlanan ve güçlendirme yaklam temel alnan Sosyal Uyum Eitimi Modülünde; çinde Yaadmz Toplum, Kültür-Hogörü-Ayrmclk, Ben Güçlüyüm, Birbirimizi Anlamak ve Anlatmak konularnda eitimler verildii vurgulanan yantta, unlar ifade edildi:

Hatay, Gaziantep, Mardin, Adyaman, Osmaniye, Adana, Kahramanmara, Kilis, Mersin ve anlurfa illerinde gerçekletirilen eitimler, çocuk Danma Kurulu 2016 eylem plan dorultusunda 10 ilde sürdürülen çalmalarn, devam etmesine karar verilmitir. Kamp dnda yaayan Suriyeli çocuk saysnn fazla olduu Ankara, Bursa, stanbul, zmir, Kayseri, Konya, Kocaeli, Malatya, Edirne ve Mula illerinde de eitimler gerçekletirilmektedir. Bu güne kadar gerçekletirilen Sosyal Uyum Program ile 7 bin çocua ulalmtr.

Yantta, çocuklarn yaz aylarnda sokak içisi olmamas için alnan tedbirlere de yer verildi.

Kolluk kuvvetleri, yerel yönetim zabta birimleri, Alo 183 Sosyal Hizmet Danma Hattna yaplan ihbarlar ve vatandalarn kiisel bavurular aracl ile sokakta risk altnda olduu, dilendirildii, sokakta çaltrld belirtilerek bakanla bal il müdürlüklerine yönlendirilen çocuklar ve ailelerinin uygun sosyal hizmet modellerinden yararlandrld belirtilen yantta, Sosyal Hizmetler Kanunu ve çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde hiçbir çocuun sokakta kalmamasna yönelik gerekli tedbirler Bakanlmzca alnmaktadr. denildi.

AKRANLARIYLA ETM

Yantta, kamplar dndaki Suriyeli çocuklarn okullamasna ilikin de bilgilere de yer verilerek, unlar kaydedildi:

2015-2016 öretim ylnda, il milli eitim müdürlüklerinden alnan verilere göre geçici koruma kapsamndaki 62 bin 357 Suriyeli örenci ve 13 bin 395 Irakl örenci, Milli Eitim Bakanl resmi okullarnda eitim görmütür. Milli Eitim Bakanl resmi okullarna kaytl örencilerden, 6 bin 14ü Suriye uyruklu ve 2 bin 673ü Irak uyruklu olmak üzere toplam 8 bin 687 yabanc uyruklu örenci snf tekrar yapacaktr.

Geçici koruma kapsamnda bulunan Suriyeli ve yabanc örencilerin örgün eitim kurumlarna kaytlar yaplmakta e-Okul ve Yabanc Örenci Bilgi letim Sistemi (YÖBS) girii aracl ile devamlar takip edilmektedir.

Ana Sayfaya Git